loader
Foto

Sărbătoarea Naşterii Domnului la Catedrala Sf. Iosif

TVR 3 vă invită în Noaptea de Ajun să urmăriţi Concertul de Crăciun şi Sfânta Liturghie - în transmisiune directă din Catedrala romano-catolică Sf. Iosif din Bucureşti

 

Ca în fiecare an, în noaptea zilei de 24 decembrie, de la ora 23.00, ca un preambul la celebrarea Sfintei Liturghii din Noaptea Crăciunului, în Catedrala romano-catolică Sf. Iosif din București are loc un Concert de Crăciun, susținut de Ansamblul Musica Sacra. Corul va interpreta, sub bagheta maestrului Marcel Octav Costea, piese din repertoriul românesc și internațional, semnate de compozitori cu renume, printre care Franz Xaver Gruber (Stille Nacht), Adolphe Charles Adam (Noël), Dumitru Georgescu-Kiriac, Alexandru Pașcanu.

După concert, de la ora 24.00, în Catedrala Sf. Iosif se va celebra Sfânta Liturghie solemnă din Noaptea de Crăciun, prezidată de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București.

Conform tradiţiei liturgice a Bisericii Romano-Catolice, ca şi de Paşti, în sărbătoarea Naşterii Domnului se celebrează Liturghia Nopţii de Crăciun. În cadrul acestei Liturghii, după perioada de tăcere din timpul Adventului (Postul Crăciunului), răsună din nou clopotele și cântul Gloria in excelsis Deo - cântarea îngerilor, la nașterea Mântuitorului.

Cu o îndelungată tradiţie, Corul Catedralei Sf. Iosif a fost condus de dirijori străluciţi - printre care s-au aflat Laurenz Müller-Lee, Iosif Paschill, Andreas Porfetye -, a beneficiat mereu de un repertoriu variat şi de solişti de mare valoare, alături de artişti de renume de la Opera Română. Din 1986, Corul Catedralei - devenit în 1990 Ansamblul Musica Sacra - este condus de maestrul Marcel Costea.

Organist, capelmaistru, fondator de formaţii corale şi camerale, dirijor, compozitor, muzicolog, Marcel-Octav Costea a studiat muzică atât în ţară – la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, unde a obţinut două licenţe în Muzică vocală şi instrumentală (1981) şi Interpretare muzicală-orgă (2004) – cât şi în străinătate – a frecventat cursuri de master (orgă) cu Helmut Plattner (2000, 2002) şi muzică gregoriană la Institutul Pontifical de Muzică Sacră din Roma (1993). Este organistul Catedralei Sf. Iosif din Bucureşti din 1986, conferenţiar universitar la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (1994), doctor în muzică (2005), membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al Asociaţiei Internaţionale pentru Studii de Muzică Gregoriană. A susţinut sute de concerte în ţară şi în străinătate.

Ansamblul Musica Sacra a susținut concerte în străinătate - în Italia, Germania, Franţa etc. - și în țară - în București, Oradea, Reşiţa, Focşani, Giurgiu, Iaşi, Roman, Timişoara, Cluj etc. În ţară, formaţia îşi desfăşoară activitatea şi la Catedrala Sf. Iosif” din Bucureşti susţinând muzical Sfintele Liturghii.

Catedrala Sf. Iosif a fost construită între anii 1873-1884, iar în 1955 a fost declarată monument de cultură şi înscrisă astfel în patrimoniul naţional al României. Catedrala are o îndelungată tradiție muzicală,  primul concert de orgă având loc pe 13 noiembrie 1930, susținut de profesorul Franz Xaver Dressler și orchestra formată din profesori de la Conservatorul din București, în prezența Reginei Maria și a compozitorului George Enescu.

Catedrala romano-catolică Sf. Iosif este catedrală metropolitană, fiind biserica-mamă a Arhidiecezei Romano-Catolice de București.

 

10:00 Telescoala in limba maghiara

(redifuzare)*Studioul teritorial Cluj

*Producător Feketelaki Tibor

10:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3