Sâmbătă, 20 noiembrie, de la ora 19.30, la TVR 3, Radu Găină vă invită să urmăriți o nouă ediție "Românii și lumea".
După cu se știe, în perioada studenției sale vieneze, Eminescu a stat la mai multe adrese. Ion Slavici era student soldat și locuia la cazarmă. Cei doi aveau firi deosebite, dar s-au împrietenit și Eminescu l-a încurajat pe Slavici să scrie românește. I-a făcut corectură, cu discreție, la primele încercări literare trimise spre publicare la Iași. Cei doi prieteni s-au implicat activ în organizarea serbării de la Putna, alături de alți studenți români din Viena, prin societatea "România jună", constituită la 20 martie 1871. N-a fost prea ușor.
Mihai Eminescu publică în ziarul "Federațiunea" din Pesta , articolele "Să facem un congres", "În unire e tăria", "Echilibrul", iar Ioan Slavici primește, "o situație" de la poliția vieneză în care i se cere socoteală asupra corespondenței cu persoane din afara imperiului. Datorită faptului că în 1870 izbucnise războiul franco-prusac, la Putna s-a ținut în acel an doar o adunare religioasă. S-a hotărât ținerea serbării de la Putna, așa cum o gândiseră studentii, în august 1871, iar Dumitru Brătianu scria în "Românul" că la Putna "nu va fi un parastas".
Au participat la acest eveniment cu valoare de simbol, printre alții, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ioan Slavici dar și A.D.Xenopol, venit de la Berlin. Era un "legato" între generații care a rodit în timp.
.

Producător şi realizator Radu Găină