loader
Foto

Sfânta Maria Mare la Mănăstirea Nicula, în direct la TVR 3

Telespectatorii TVR 3 au putut urmări în direct, sâmbătă, 15 august, de la ora 9.00, slujba oficiată la Mănăstirea Nicula cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

 

Credincioşii din Vestul ţării se pregătesc şi ei de sărbătoarea Sfintei Marii Mari. Pelerinii încep să se adune în curtea Mănăstririi Nicula din judeţul Cluj, unde au ajuns deja alţi credincioşi. Unii stau în corturi, alţii pe la localnici sau în chiliile mănăstririi. Oamenii spun că mersul pe jos până la Nicula este o tradiţie care se respectă cu sfinţenie de 100 de ani în comunitatea lor.

Mănăstirea Nicula poartă şi ea hramul Adormirea Maicii Domnului, fiind renumită pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. Locaşul se află la câţiva kilometri distanţă de oraşul Gherla, în localitatea Nicula, între multe dealuri împădurite. Este unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale nu doar din spaţiul transilvănean, ci din întreg spaţiul românesc. Începuturile unei aşezări monahale aici se leagă de vieţuirea în 1326 a unui pustnic, Nicolae, care a dat numele mănăstirii, cât şi satului în care se găseşte. Icoana Maicii Domnului de la Nicula a fost zugrăvită in anul 1681, de către preotul zugrav Luca, din localitatea Iclod. Icoana este cunoscută pentru puterile ei tămăduitoare, mulţi oameni vindecându-se de boli incurabile, sau dobândind prunci după ce s-au închinat în faţa ei.

(w882)

Evenimentele propriu-zise de Sfânta Maria Mare încep vineri, la ora 12.00, când un sobor de preoţi şi credincioşii vor urca pe jos, din Gherla, până la Nicula. Telespectatorii TVR 3 pot urmări în direct, sâmbătă, de la ora 9.00, slujba oficiată aici cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Producătorul transmisiunii directe TVR 3 este Alin Gelmărean (TVR Cluj).

4:00 Toţi împreună (R)

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

 
Trofeul Valea Uzului. Raliul Moldovei, în direct la TVR Iași și TVR3 | VIDEO

De sâmbătă, 27 iulie, în Moldova răsună din nou motoarele mașinilor de cursă.  

Carmen Târnoveanu și invitații săi vă așteaptă într-un București de vară

Sezonul estival „Dăruiește Românie!" continuă, vineri de vineri, de la ora 20.00, în direct, la TVR3. Românii din străinătate pot urmări ...

„Calea Eroilor” de Constantin Brâncuși, în Patrimoniul UNESCO: Eveniment cultural la Tg. Jiu

Sunteți așteptați pe TVR3 duminică, 28 iulie, de la ora 19.00, să urmăriți o transmisiune directă din Târgu Jiu. Mai multe trupe de artiși ...

 

#tvr3