loader
Foto

Sfânta Maria Mare la Mănăstirea Nicula, în direct la TVR 3

Telespectatorii TVR 3 au putut urmări în direct, sâmbătă, 15 august, de la ora 9.00, slujba oficiată la Mănăstirea Nicula cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

 

Credincioşii din Vestul ţării se pregătesc şi ei de sărbătoarea Sfintei Marii Mari. Pelerinii încep să se adune în curtea Mănăstririi Nicula din judeţul Cluj, unde au ajuns deja alţi credincioşi. Unii stau în corturi, alţii pe la localnici sau în chiliile mănăstririi. Oamenii spun că mersul pe jos până la Nicula este o tradiţie care se respectă cu sfinţenie de 100 de ani în comunitatea lor.

Mănăstirea Nicula poartă şi ea hramul Adormirea Maicii Domnului, fiind renumită pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. Locaşul se află la câţiva kilometri distanţă de oraşul Gherla, în localitatea Nicula, între multe dealuri împădurite. Este unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale nu doar din spaţiul transilvănean, ci din întreg spaţiul românesc. Începuturile unei aşezări monahale aici se leagă de vieţuirea în 1326 a unui pustnic, Nicolae, care a dat numele mănăstirii, cât şi satului în care se găseşte. Icoana Maicii Domnului de la Nicula a fost zugrăvită in anul 1681, de către preotul zugrav Luca, din localitatea Iclod. Icoana este cunoscută pentru puterile ei tămăduitoare, mulţi oameni vindecându-se de boli incurabile, sau dobândind prunci după ce s-au închinat în faţa ei.

(w882)

Evenimentele propriu-zise de Sfânta Maria Mare încep vineri, la ora 12.00, când un sobor de preoţi şi credincioşii vor urca pe jos, din Gherla, până la Nicula. Telespectatorii TVR 3 pot urmări în direct, sâmbătă, de la ora 9.00, slujba oficiată aici cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Producătorul transmisiunii directe TVR 3 este Alin Gelmărean (TVR Cluj).

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)
 
Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

 

#tvr3