loader
Foto

Simona Dinescu - un glas luminos al folclorului muntenesc

Sâmbătă, 16 iulie, de la ora 19.00, la TVR3 , ați putut revedea o ediție de colecție "Cântec şi poveste".

 

Cântec și poveste

Înzestrată cu o voce luminoasă, caldă, cu o prezenţă şi o ţinută cu totul remarcabile care au cucerit definitiv publicul, Simona Dinescu deţine o tehnică vocală pe care o stăpâneşte în mod natural, și care îi permite să exploreze tonuri calde, vibrante, iar prin această manieră autentică de interpretare a reuşit să fie îndrăgită de public.

(w882)

(w882)

Cu numeroase albume de cântece din folclorul muntenesc, cu prezenţe în spectacole de ţinută, Simona Dinescu îşi exprimă crezul în privinţa acestei pasiuni minunate pe care o are şi pe care o împărtăşeşte publicului:

"Cred că dacă tu, ca artist, pui suflet în ceea ce faci, nu are cum să nu ajungă melodia în inima aceluia care o ascultă.

(w882)

Pe lângă unele piese învăţate de la mama şi oamenii satelor, eu chiar compun. Dar nu editez melodia imediat ce am finalizat-o. O ţin trei sau patru ani, repetând-o, până aflu toate nuanţele, subtilităţile, înţelegând prin subtilităţi legăturile indestructibile dintre cântec şi zestrea populară transmisă aproape genetic din om în om.

(w882)

Satul Bucșani – Dâmbovița, aici mă ţine orice fir de iarbă, orice adiere de vânt sau rază de soare, aici găsesc eu lumea aşa cum aş vrea să rămână, aici văd eu raiul pe pământ, la sat. E o fascinaţie de care nu-mi doresc să mă lipsesc".

(w882)

Un talent desăvârșit, un nume de rezonanță în peisajul muzical – folcloric, Simona Dinescu a reușit de-a lungul carierei sale să promoveze frumoasa vale a Dâmboviței, printr-un repertoriu în care se regăsesc cântece de mare valoare, apreciate și de marea interpretă a folclorului românesc, Maria Ciobanu.

(w882)

Invitați: Maria Ciobanu, Gheorghe Gheorghe

(w882)

Realizator și producător: Maria Tănase Marin

3:30 Din arhiva TVR (R)

*Best of

*Emisiunea "Din arhiva TVR" vă invită să vă bucurați de o serie de întâlniri memorabile cu oameni excepţionali, oameni care au lăsat ceva în urma lor, în teatru, în artă, în literatură, în muzică, în toate domeniile culturale.

Astfel, fiecare ediție a emisiunii vă aduce un strop de cultură, însă acel strop fără de care viaţa fiecăruia ar fi lipsită de substanţă. Şi nu în ultimul rând, cuprinde momente memorabile din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, aceasta cutie cu amintiri unde timpul încetează să mai curgă.

Producător Irninis Miricioiu

(Reluare)

4:30 Transparenţe

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune săptămânală de larg interes cultural-civic, un talk-show cu personalități actuale ale Clujului, Transilvaniei și chiar naționale din sfera culturii. Emisiunea surprinde în mod salutar preocupările actuale ale talentelor din societatea noastră, dă o imagine vie, directă celor mai afirmate energii din domeniul cultural sub forma unor dialoguri amicale, accesibile şi...neconvenţionale.Din însumarea unui set mai amplu de asemenea interviuri-dezbatere se conturează în chip oportun imaginea în plină dinamică nu doar a Clujului de azi, nici măcar numai a Transilvaniei ori a României, ci de-a dreptul a unei părți de Europă în plină emergență, căutându-şi căile către reprezentativitate şi reliefare acasă şi în universalitate.

Realizator Ovidiu Pecican

Producător Laura Paşca

 
 La Drânceni

La Drânceni

publicat: vineri, 06 septembrie 2024

În apropiere de Prut, în județul Vaslui, Ansamblul „Plaiurile Prutului” din Drânceni păstrează folclorul autentic și duce mai departe tradițiile ...

Violoncelul, dragostea mea

Violoncelul, dragostea mea

publicat: joi, 05 septembrie 2024

Vă invităm să aflați de ce muzica e uneori frumusețe și întotdeauna transpirație. Veți putea ști aproape totul despre cel mai mare și cel mai ...

Turist în Munții Vrancei

Turist în Munții Vrancei

publicat: miercuri, 04 septembrie 2024

Un loc mirific, cu peisaje fermecătoare și oameni care păstrează tradiții străvechi. În satul de vacanță din comuna Năruja vizităm un centru de ...

 

#tvr3