loader
Foto

„Spectacolul lumii”: „British Museum”, cinci milenii de artă

În următoarele două săptămâni, „Spectacolul lumii” ne conduce printre capodopere ale artei universale, aflate la British Museum. Urmăriți prima parte a acestui subiect vineri, 11 februarie, ora 23.00, la TVR 3!

 

Bun venit într-unul din cele mai mari muzee ale lumii!

„Marile civilizații au fost întotdeauna creatoare și colecționare de artă. Câtă dreptate avea André Malraux scriind în Antimemoriile sale. Lumea artei s-a născut odată cu noi, din multitudinea civilizațiilor descoperite. La Paris trebuie să vezi Luvrul. La Madrid, Muzeul Prado. La Sankt Petersburg – Ermitajul. Fiecare Metropolă are ceva de arătat lumii. Aici la British Museum s-au strâns cinci milenii de artă, totul constituindu-se într-o imensă colecție de superlative. Arta înseamnă supraviețuire, deoarece numai prin ea omul își capătă dreptul la dăinuire, ca ființă imaginativă...” (Ioan Grigorescu, British Museum – cinci milenii de artă, vineri 11 februarie, ora 23.00, la TVR 3)

(w882) 2

Camera domnului Grigorescu surprinde, printre imensele coloane ale intrării în clădirea muzeului, un tătic însoțit de copilița sa de câțiva anișori și de un cărucior în care probabil se află un frățior mai mic. Despre asta sunt muzeele: despre o moștenire transmisă de la o generație la alta, din vremuri de care nu ne mai aducem aminte, probabil de când un om a desenat pe peretele unei peșteri silueta unui bizon, ca să știe și copiii săi cum arată...

(w882) 3

În anul în care „Spectacolul Lumii” îi trece pragul, British Museum împlinise deja un sfert de ... mileniu. Întinerit prin reconfigurarea acesului, „punând între cer și pământ o copertină în care se oglindește soarele”, pe care Ioan Grigorescu o compară cu piramida de la Luvru, muzeul își datorează începuturile unui vis generos. Chiar dacă nu este cel mai mare, este fără îndoială cel mai vechi. A fost cel dintâi muzeu național public din lume. Fondat în 1753, și-a deschis porțile în 1759. O poveste fascinantă, care a pornit de la colecția pasionatului și curiosului Sir Hans Sloane, numărând peste 80 000 de obiecte.

(w882) 4

Călăuza noastră face un popas îdelung în fața splendidelor marmure ce au împodobit odinioară Parthenonul, meditând asupra gloriosului Secol al lui Pericle și asupra unei civilizații care a permis să se nască Democrația.  Nu va trece cu vederea nici faptul că splendorile Acropolei aduse la Londra de Lord Elgine fac obiectul unei controverse între British Museum și Republica Elenă, care le așteaptă într-un muzeu anume construit.

(w882) 5

Statuile mutilate de mâna omului mai curând de trecerea veacurilor îl pun pe gânduri.

(w882) 6

„Orice creație este vulnerabilă în fața nesăbuinței omului. Nici o statuie nu se poate apăra când este agresată.” (Ioan Grigorescu)

(w882) 7

Această călătorie prin istoria artei și istoria omenirii nu avea cum să se încheie într-o jumătate de ceas. Vom continua așadar în săptămâna care urmează trista poveste a statuilor – victime, iar până atunci vă invităm să faceți un tur prin British Museum, ale cărui colecții sunt în parte accesibile online.

***

Un articol de Cristina Oancea

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediţii, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, şi ilustrate vizual prin imagini de arhivă, fotografii vechi şi dramatizări.

Producător Angela Precup

4:00 Toţi împreună (R)

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

(Reluare)
 

"La casa cu oameni buni" - cântece de voie bună

publicat: joi, 09 ianuarie 2025

Vă invităm să petrecem împreună la început de An Nou, alături de nume îndrăgite ale cântecului nostru popular, în spațiul emisiunii "Cântec și ...

Kapka Kassabova vine la Interviurile FILIT

Kapka Kassabova vine la Interviurile FILIT

publicat: miercuri, 08 ianuarie 2025

La Interviurile FILIT vă propunem un dialog fascinant cu Kapka Kassabova, una dintre cele mai profunde și talentate voci ale literaturii ...

“Selfie” – Cosmin Gheorghe

“Selfie” – Cosmin Gheorghe

publicat: vineri, 03 ianuarie 2025

Cosmin Gheorghe este psihoterapeut și profesor de psihologie, consultant și speaker internațional.

 

#tvr3