loader
Foto

Galerie foto

Spectacolul lumii: Grecia - Meteora

"Spectacolul lumii" a făcut duminică, 10 mai, de la ora 7:00, la TVR 3 și online pe TVR+, un salt de uriaș din extremitatea de sud-vest a continentului european până la "Atârnații din cer", la Meteora.

 

Ioan Grigorescu își continuă ideea episodului precedent, discontinuitatea este doar geografică, subiectul este același: darul sublim al creativității umane către Divinitate.

În ’’Spectacolul lumii’’ se deschide un capitol nou - Grecia. Călătorul nu poposește, pentru acest început de drum, în Grecia antichității clasice ci într-unul din locurile înalte ale Ortodoxiei. Înalte și la propriu și la figurat.

(w882) spectacolu

Se spune că: ’’Pod peste mare și scară la cer sunt două lucruri imposibil de înfăptuit de către om’’.

Stâncile de piatră ce străpung câmpia Thessaliei s-ar putea să demonstreze contrariul, cum poartă fiecare pe frunte cununa unui așezământ monahal, cu adevărat atârnat din cer.

Ce aspirație spre înalt a sufletului omenesc ridică bisericile grecilor pe stânci deasupra mării, pe stânci deasupra lumii?! Să fie nevoia de a le vedea din depărtare, pe mare sau pe uscat, crucea de deasupra, ca un stâlp de foc călăuzitor? Să fie simbolica ridicare deasupra patimilor mărunte ale lumii? Dar oare se întâmplă numai în Grecia? Oare nu sunt și micile sau mai marile cetăți ale Europei medievale dominate de silueta catedralei gotice, ca un sfinx de piatră deasupra acoperișurilor? Și oare în satele noastre din Apuseni, nu tot așa sunt bisericile, cu turlele lor înalte, construite pe câte o coastă de deal?

Călătorul de azi ajunge cu ușurință la Meteora, pe șosea, dar cu doar câteva zeci de ani în urmă, doar cei înzestrați cu curaj, răbdare și un căluț de munte se puteau încumeta. A fost nevoie de multă iubire, multă voință pentru a ridica nu mai puțin de douăzeci și patru de mănăstiri, în locuri inaccesibile, unde și oamenii și materialele erau adesea ridicate în coșuri, printr-un ingenios sistem de funii și scripeți. Primii sihaștri au venit aici în veacul al unsprezecelea, iar apogeul complexului monastic s-a atins în secolul XV, când funcționau toate cele douăzeci și patru de așezăminte. Majoritatea sunt părăsite și ruinate, astăzi mai sunt deschise cultului și viețuirii doar șase, totuși complexul este al doilea cel mai important din Grecia, după Muntele Athos.

(w882) spectacolu

Cu un veac în urmă, în 1921, când scările tăiate în piatră încă nu existau, o femeie urca pentru prima dată la Meteora. Nu mai era tânără, se apropia de 50 de ani. Cărarea era îngustă și periculoasă, mărginită de stâncă pe de-o parte și de prăpastie, de cealaltă, iar ultima parte a urcușului a parcurs-o într-o plasă, ridicată de funii. Dar asta nu era destul ca s-o întoarcă din drum pentru că, după propriile-i vorbe, ea nu era o femeie, era o regină - Regina Maria a României.

Aici puteți accesa și Spectacolul lumii: Misterul din Elche

Cristina Oancea

 

4:00 Toţi împreună (R)

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3