Vineri, 14 ianuarie, de la ora 23.00, la TVR 3 ați revăzut călătoria lui Ioan Grigorescu la Londra unde a exclamat: „M-am oprit în fața bisericii Sfânta Elena și mi-am înălțat ochii ca să-i pot cuprinde întreaga frumusețe".
„A afirma că Londra este un oraș al contrastelor nu înseamnă decât a-i recunoaște perpetua reînnoire.” (Ioan Grigorescu).
Pentru noi, domnul Grigorescu a explorat, în episodul din această seară un oraș în care straturile și vârstele se suprapun și se întrepătrund în mod neașteptat. În care orice distrugere, foc sau bombardament a prilejuit o creștere. Gotic târziu pe un fundal de oțel și sticlă. Un oraș ca o pasăre Phoenix.
„M-am oprit în fața bisericii Sfânta Elena din Londra și mi-am înălțat ochii ca să-i pot cuprinde întreaga frumusețe. Locașul, ctitorit în anul 1633, era vegheat de arbori bătrâni, sub un cer de peruzea. Numai că albastrul acela nu aparținea văzduhului, ci sticlei, (...) cel mai nou zgârie-nori de pe malul stâng al Tamisei.” (Ioan Grigorescu, Londra – Memoria pietrei, vineri, 14 ianuarie la TVR 3)
Călătoria din această seară pornește din cartierul Barbican, masiv distrus de bombardamentele germane în cel de-al Doilea Război Mondial. Refacerea sa, reușită abia la a doua tentativă, a însemnat tehnologii noi, dar și o nouă viziune. Aici se află Muzeul Londrei, tezaurizând aproape două mii de ani de istorie documentată, într-o poveste care începe odată cu separarea arhipelagului britanic de continent la finele ultimei glaciațiuni și care continuă, în mileniul trei.
Călăuza noastră va găsi prilej să admire urmele în piatră a patru veacuri de stăpânire romană, ascensiunea unei puteri maritime de primă mărime, o arhivă fără pereche de imagini ale vieții cotidiene londoneze în Epoca Victoriană, dar și caleașca folosită la ceremonia de învestire a Lordului Primar al Londrei. De sus, de pe pasarela muzeului, vom avea prilejul să vedem un șantier arheologic aflat atunci în plină desfășurare, descoperind ruinele romane care sunt de fapt „rădăcinile” orașului.
Nu departe, la Catedrala Sf. Paul, domnul Grigorescu „fură” câteva imagini pentru noi cu camera „ascunsă”, pentru a ne permite să apreciem realizarea lui Christopher Wren, cu sacrificii personale majore. Un edificiu excepțional, dar nu singurul ce i se datorează, marele arhitect și savant realizând peste 50 de biserici în Londra și contribuind esențial la refacerea orașului după marele incendiu din 1666.
***
Un articol de Cristina Oancea