La TVR1, TVR 3, TVR MOLDOVA şi TVRi, am aplaudat mari artişti ai lumii, premiaţi la Gala FITS pentru contribuţia adusă la îmbogăţirea artei şi culturii mondiale. Sâmbătă, 4 septembrie, de la ora 21.00.
Sibiul a devenit din nou, timp de zece zile, capitală a culturii şi artei în Europa. Zece zile cu peste 2.000 de artişti din 38 de ţări, 600 de evenimente şi 100 de spectacole online, multe dintre ele premiere mondiale. Ajuns la a ediţia cu numărul 28, Festivalul Internaţional de Teatru este o celebrare a artelor, o îmbinare perfectă între teatru, dans, circ, film, carte, conferinţe, expoziţii, performance, muzică. Aleea Celebrităţilor s-a îmbogăţit şi în acest an cu noi stele atribuite unor personalităţi marcante ale culturii şi artei.
Sâmbătă, 4 septembrie, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 au intrat în atmosfera magică a Galei Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, conduşi de gazda evenimentului, vedeta TVR Irina Păcurariu.
„Experienţa de a fi faţă în faţă cu publicul din sala Thalia din Sibiu a fost mai ales despre gesturi mici, semne de recunoaştere, zâmbete deasupra măştilor. De pe scenă nu mai vezi chipuri, ai în lumină doar ochii unei mulţimi cu care împarţi un început”, ne împărtăşeşte Irina Păcurariu sentimentul pe care l-a trăit pe scena Festivalului. Arta este cea care reuşeşte, însă, să treacă de barierele impuse de noua realitate şi să aducă speranţa unei normalităţi apropiate. De altfel, „Construim speranţă împreună” este şi tema în jurul căreia s-a construit întreaga planificare artistică a ediţiei din acest an a Festivalului.
Gala Celebrităţilor, o ceremonie de tradiţie, i-a reunit în sala Filarmonicii din Sibiu pe artiştii distinşi cu stele pe Aleea Celebrităţilor, alături de invitaţi şi parteneri, într-un eveniment de recunoaştere a contribuţiei acestora la îmbogăţirea artei şi a culturii. Telespectatorii au astfel ocazia să îi aplaude pe strălucitoarea Charlotte Rampling, distinsă cu zeci de premii, model, cântăreaţă, actriţă de teatru şi film, pe dansatorul şi coregraful Israel Galván, pe Akram Khan, unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai momentului, creator de producţii de mare succes, pe Yoshi Oida, actor, scriitor, profesor, cercetător, regizor de teatru, operă şi film, pe Denis O'Hare, actor de teatru, film şi televiziune, cântăreţ şi autor de piese, premiat şi nominalizat pentru cele mai importante distincţii ale Americii, pe artistul Jan Lauwers, una dintre personalităţile provocatoare ale teatrului european, respectiv pe Helmut Stürmer, creator de spaţii de joc în teatru, film şi operă, în România, Europa, SUA, Australia şi America de Sud.
Încă de la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, acesta a beneficiat de prezenţa câtorva dintre cele mai reprezentative companii internaţionale de teatru, regizori, actori, scenografi, fapt ce a dus la o transformare nu numai a deschiderii comunităţii către alte mentalităţi, lumi şi culturi, ci şi la o profesionalizare a artiştilor şi studenţilor români în artele spectacolului. Până la această ediţie, festivalul a prezentat peste 1.500 de spectacole în săli (teatru, dans, circ, muzică, operă, musical, concerte), dintre care mai bine de 1.000 au fost spectacole de teatru.
***
foto: facebook.com/FITSibiu, facebook.com/irina.pacurariu