loader
Foto

Teatru TV: „Aerisirea”, de Iosif Naghiu, o piesă despre iunie 1990

Duminică, 10 decembrie, la ora 20.00 - o nouă seară de teatru la TVR 3: „Aerisirea”, spectacol în regia lui Silviu Jicman, după un text de Iosif Naghiu.

 

Premiul UNITER 1997 pentru Cel mai bun spectacol de teatru TV

Acțiunea este plasată în 13 iunie 1990. În contextul actual, în care se reevaluează evenimentele anului 1990, şi, mai ales, Mineriada din iunie este important ne reamintim, prin ochii regizorului, atmosfera care a dat naştere acestui film.

Silviu Jicman: „În Aerisirea este vorba despre un scriitor care se ducea să aerisească apartamentele prietenilor care stăteau non-stop în Piaţa Universităţii. Metaforă a faptului că scriitorul, perceput ca un om care prin opera lui ar putea să desfacă mințile celor din jur, își dă seama că poate lucra și altfel în sprijinul lor, decât participând la nesfârşitele demonstraţii. L-am convins pe Iosif Naghiu, cu care am avut o colaborare strânsă, făcusem deja Celula poetului dispărut şi Spitalul special, fiecare cu teme luate din primii ani de după ‘89, ca Aerisirea să o terminăm odată cu Mineriada. Pentru că, de fapt, textul iniţial continuă până când un puşti de nouă ani creşte în piaţă, românii nefinalizând demonstraţia niciodată. Dar dacă aş fi mers pe ideea asta, ar fi devenit un film SF”.

Teleplay-ul porneşte de la tipologia contemporanilor din anii ‘90 şi foloseşte imagini de arhivă chiar din Piaţă. Iar venirea, drumul minerilor, este ca o bombă cu ceas „ca şi cum am fi într-un avion unde există o bombă care poate exploda oricând”. Regizorul a introdus şi un personaj suplimentar, un operator care filmează clandestin Piaţa şi care se refugiază în restaurant după ce a filmat în curtea interioară cum erau pregătite declaraţii „false”.

(w882) Ion Chelar

În distribuție: Mircea Diaconu, Dan Condurache, Șerban Ionescu, Petre Nicolae, Ion Chelaru, Adrian Titieni, Viorel Comănici, Alexandru Bindea, Ion Haiduc, Alexandra Ioachim, Daniela Minoiu, Anca Alvirescu, Lucia Maier, Gheorghe Ifrim, Dan Tudor, Dana Tapalagă și copilul Matei Teodorescu.

Scenografie decor: Ion Olaru

Imaginea: Cătălin Gabor

Scenografie costume: Elena Timonu

Redactor: Doina Teodoru

Adaptarea si regia artistică: Silviu Jicman

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.

Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

3:30 Ia’şi afla (R)

*Studioul teritorial Iaşi

Producător Cristina Hermeziu

(Reluare)

4:30 Caravana TVR 3

(redifuzare)*Studioul teritorial Iaşi

* La Falticeni

Producător Vasile Arhire

 
„În prelungiri”, anul 25! Cu Florin Mihoc, la TVR 3 şi TVR Timişoara

„În prelungiri” e cel mai longeviv talk-show sportiv din România și singura emisiune prezentă neîntrerupt în grila TVR 3, încă de la lansarea ...

Cupa României – Final Four la volei feminin îşi desemnează câştigătoarea. În direct, la TVR 3

Patru dintre cele mai în formă echipe ale campionatului luptă în acest weekend, la Mioveni, în Final Four-ul Cupei României. Cine va trece prima ...

Seară de teatru la TVR: „Minetti”, de Thomas Bernhard

Seară de teatru la TVR: „Minetti”, de Thomas Bernhard

publicat: sâmbătă, 24 februarie 2024

„Minetti”, de Thomas Bernhard, spectacol preluat de la Teatrul Mic din Bucureşti, este propunerea Casei de Producție TVR  pentru duminică, 25 ...

 

#tvr3