loader
Foto

Galerie foto

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Ariel” din Târgu-Mureş împlineşte 65 de ani

Joi, 12 iunie, de la ora 22.00, la TVR 3 directorul Teatrului „Ariel”, Gavril Cadariu vorbeşte cu Petronela Moraru despre animaţie, despre istoria teatrului şi despre locul păpuşeriei româneşti în lume.

 

Picătura de cultură

A fost odată ca niciodată... Aşa începe orice poveste. Aşa a început şi povestea Teatrului Ariel în anul 1947 prin eforturile susţinute ale artistului păpuşar Antal Pal. Trupa de teatru de păpuşi nou înfiinţată juca la început în pieţe, în bâlciuri, în diferite locuri şi spaţii din oraş. Primul spectacol finanţat de către Stat a fost “Vopseaua fermecată”. Autorul, era, bineînţeles, cum o cereau vremurile, un scriitor sovietic. Acest spectacol care s-a jucat în Sala Mică a Palatului Culturii la 4 martie 1949 a marcat debutul teatrului de păpuşi din Târgu-Mureş. Se numea “Rândunica Roşie”.

Prima perioadă a fost una de tatonare, teatrul de păpuşi însemna imitarea teatrului cu actori; păpuşa era considerată un actor în miniatură; se substituia lui, se mişca asemeni lui, spectacolele erau replici în mic ale celor de pe scena mare. Mai târziu animaţia a fost înţeleasă în accepţiunea de astăzi.

Secţia română a Teatrului de păpuşi s-a constituit în 1962 cu actori veniţi de la Oradea.

Sub conducerea Smarandei Enache, „Teatrul de păpuşi” din Târgu-Mureş cunoscut sub numele de „Rândunica Roşie” îşi schimbă denumirea la sfârşitul anilor ’80 în Teatrul pentru copii şi tineret „Ariel”.

Nici teatrul pentru copii nu a scăpat de influenţa regimului comunist. Textele, subtextele, interpretările trebuiau să servească sau măcar să nu deranjeze ideologia comunistă. Unul dintre spectacolele care au fost scoase de pe afiş este „Fabule, fabule…”

În prezent, Teatrul Ariel este un teatru pentru copii şi tineret cu două secţii (română şi maghiară), care prezintă spectacole de animaţie pentru preşcolari şi şcolari, spectacole experimentale pentru tineri şi adulţi, şi, din anul 2000, dezvoltă proiecte de teatru educaţional.

În 1999 s-a înfiinţat programul Underground, proiect al Teatrului Ariel în colaborare cu Fundaţia Dramafest, în cadrul căruia se realizează spectacole destinate tinerilor, experimentând diverse forme şi resurse teatrale, bazate în mare măsură pe tehnicile de animaţie.

19:30 Locuri, oameni si comori

*Best of

Producator Emilia Nicolaescu

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3