loader
Foto

„Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”

Duminică, 20 februarie, de la ora 17.50, Emilia Nicolaescu vă invită la Madrid să revedeți povestea  celui mai valoros patrimoniu antic al expoziției românești de arheologie organizată vreodată peste hotare.

 

Emilia Nicolaescu

Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane - așa se numește cea mai mare expoziție organizată vreodată în afara granițelor țării și deschisă pînă la sfîrșitul lui februarie, în capitala Spaniei, cu cel mai valoros patrimoniu antic: peste 800 de obiecte excepționale din colecțiile a 40 de muzee din România.

Vom afla din reportajul realizat la Madrid, de către o echipă a TVR 3, despre exponatele noastre și poveștile lor, despre Muzeul Național de Arheologie din Madrid care le găzduiește și în general despre cele două civilizații surori.

(w500)

Ce istorie, ce civilizație, câte relicve și comori are Madridul! Hispania a fost 600 de ani sub democrația romană, apoi alte sute de ani de dominație arabă. Ce nestemată s-a născut de aici, din întrepătrunderea atâtor culturi și atât de diferite! Dar iată că la Madrid am ajuns și noi cu istoria și cu comorile noastre, vechi de 2500 de ani, cu sute de kilograme de exponate, multe de aur și argint, pe care le-am adus la Madrid ca să punem față în față și în paralel, două culturi de la cele două capete ale Europei. În această bogație culturală și diversitate a Europei e important să înțelegem cât de legate sunt popoarele europene unele de altele și cum aceste expoziții sunt o punte o de legătura între culturile noastre.

(w500)

Este o expoziție care aduce multă bucurie și e un cadou pentru copiii românilor, care poate în ultimul timp nu au avut un contact prea apropiat cu istoria țării lor. Iar românii care trăiesc în Spania devin în acest fel ambasadorii propriei țări, mândri de rădăcinile noastre comune.

(w500)

***

Producător: Emilia Nicolaescu

11:00 FamiliON

*Studioul teritorial Iaşi

*Magazin de familie și divertisment-Viorica Macovei

Producător Laura Lucescu

12:00 Transparenţe

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune săptămânală de larg interes cultural-civic, un talk-show cu personalități actuale ale Clujului, Transilvaniei și chiar naționale din sfera culturii. Emisiunea surprinde în mod salutar preocupările actuale ale talentelor din societatea noastră, dă o imagine vie, directă celor mai afirmate energii din domeniul cultural sub forma unor dialoguri amicale, accesibile şi...neconvenţionale.Din însumarea unui set mai amplu de asemenea interviuri-dezbatere se conturează în chip oportun imaginea în plină dinamică nu doar a Clujului de azi, nici măcar numai a Transilvaniei ori a României, ci de-a dreptul a unei părți de Europă în plină emergență, căutându-şi căile către reprezentativitate şi reliefare acasă şi în universalitate.

Invitat Ion Pop, membru corespondent al Academiei Romane

Realizator Ovidiu Pecican

Producător Laura Paşca

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3