loader
Foto

Galerie foto

„The talents of tomorrow”: Leonard Buta | VIDEO

„Picătura de cultură” v-a învitat să îl cunoasteţi pe Leonard Buta, un tânăr solist care a debutat cu mare succes pe scena Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș în primăvara anului 2023. Emisiunea a fost difuzată marți, 4 iunie, de la ora 18:20, la TVR Târgu Mureș, și vineri, 7 iunie, de la ora 13:30, la TVR 3.

 

Petronela Moraru
Picătura de cultură

.
A devenit deja o tradiție ca Filarmonica de Stat din Târgu Mureș să îi promoveze pe cei mai talentați elevi ai Colegiului Național de Artă din Târgu Mureș.

(w882) Picătura

„The Talents of Tomorrow” s-a numit unul dintre concertele dedicate virtuozității, iar solistul serii a fost Leonard Buta, elev în clasa a XII-a a prestigioasei școli de muzică din Târgu Mureș.

(w882) Picătura

Tânărul solist a debutat cu mare succes pe scena Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș în primăvara anului 2023. Atunci a interpretat partea I din Concertul pentru pian și orchestră de Edvard Grieg, sub bagheta dirijorului Remus Grama. În luna septembrie a aceluiași an a colaborat cu dirijorul japonez Shinya Ozaki, dirijorul Permanent al Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureș, de la care a primit și o bursă din partea „Kumamoto-Romania Association”, în colaborare cu Ambasada Japoniei în România. Luna martie 2024 i-a adus lui Leonard Buta o nouă colaborare și o nouă provocare: interpretarea Concertului nr. 3 pentru pian și orchestră în do minor, de Ludwig van Beethoven, sub bagheta dirijorului olandez Theo Wolters.

(w882) Picătura

Abilitățile sale interpretative și virtuozitatea remarcabilă pentru un tânăr care încă învață să devină un pianist l-au condus pe Leonard Buta spre un nou succes. După un examen riguros cu cerințe dificile, a fost admis în cadrul prestigioasei Universități „Sam Houston State University - School of Music” din Statele Unite ale Americii.

(w882) Picătura

Până la o recunoaștere națională și internațională, Leonard Buta se bucură deja de o recunoaștere locală și susținere din partea muzicienilor care îl consideră un etalon al tinerilor artiști târgumureșeni.

(w882) Picatura d

Producător și realizator: Petronela Moraru

 

21:00 Drumul lui Leşe

(redifuzare)

* Vor veni pe Drumul lui Leşe oameni din domenii diferite: dirijori, horitori, pictori, coriologi, etnomuzicologi, artiști, manageri, lăutari. Invitații ne vor arăta lumea lor prin aduceri aminte. Viața lor este un drum care trebuie adus in atenția telespectatorilor. Viața lor este o mișcare prin învârtire. Sunt oameni de ispravă. Telespectatorii vor avea ocazia să le vadă sufletul. Emisiunea Drumul lui Leşe înseamnă un dialog de împăcare și de bucurie.

Jurnalist senior Sandrino Gavriloaia

Realizator, moderator Grigore Leşe​

Producător Sînziana Miloşoiu

21:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, şi ilustrate vizual prin imagini de arhivă, fotografii vechi şi dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Moștenirea culturală a Băilor Govora

Moștenirea culturală a Băilor Govora

publicat: vineri, 27 septembrie 2024

La sfârșitul secolului al 19-lea, în contextul dorinței din epocă de a beneficia, pe teritoriul tânărului Regat al României, de stațiuni ...

Emisiunea „Spirit și Credință” este un moment de profundă introspecție și solidaritate. Sâmbătă, 28 septembrie, pe TVR3 și TVR Cluj, de la ora ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: joi, 26 septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...

 

#tvr3