loader

Torna, torna, fratre! – povestea aromânilor, spusă de ei înşisi

Marți, 1 iunie, de la ora 17.00, telespectatorii TVR 3 au putut revedea documentarul " Torna, torna, fratre! - Povestea aromânilor spusă de ei înşişi" , realizat de Marian Voicu.

 

Ce înseamnă identitatea pentru noi? Cât contează limba, cultura, religia sau sângele? Ce se întâmplă cu cei care nu mai vorbesc limba poporului din care fac parte şi nu îşi cunosc istoria? Într-o singură generaţie, aromâna ar putea dispărea, conform UNESCO. Cum şi când moare o limbă sau un dialect? Sunt câteva întrebări la care realizatorul documentarului Torna, torna, fratre! a încercat să afle un răspuns.

Aromânitatea este o lume veche, care se stinge încet. Dialectul este vorbit rar în Balcani şi doar de vârstnici. Documentarul realizat de jurnalistul Marian Voicu este un portret al unei lumi pierdute, un mozaic de locuri şi personaje, o „autopsie” a identităţii aromânilor. Este, în acelaşi timp, o incursiune pe urmele fraţilor Manakia, pionierii cinematografiei în Balcani, aromânii revendicaţi de toate popoarele din zonă.

(w882)

Aromânii, în numar de 350.000 - 1.000.000, trăiesc în Albania, Grecia, Macedonia, Serbia, Bulgaria şi România. Ei sunt numiţi vlahi, rumeri, rămânji, makidonji, armânji, etc. de cei din jur. Dar cum se numesc ei înşişi? Cine cred ei sunt ei? Ce limbă cred ei că vorbesc?

(w882)

Pentru documentarul Torna, torna, fratre!, filmările au fost realizate în Albania (Moscopole, Korcea), Macedonia (Krusevo, Bitola) şi Grecia (Sirako, Avdella, Pirivoli).

Imagine: Ovidiu Mărginean

Editor imagine: Liviu Moldovan, Vlad Murariu

Postprocesare sunet: Răzvan Ionescu

Cu participarea extraordinară a actorului Ion Caramitru

Realizator: Marian Voicu

 

3:00 Drumul lui Leşe (R)

* Producător Sânziana Miloşoiu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, şi ilustrate vizual prin imagini de arhivă, fotografii vechi şi dramatizări.

Producător Angela Precup

 

"La casa cu oameni buni" - cântece de voie bună

publicat: joi, 09 ianuarie 2025

Vă invităm să petrecem împreună la început de An Nou, alături de nume îndrăgite ale cântecului nostru popular, în spațiul emisiunii "Cântec și ...

Kapka Kassabova vine la Interviurile FILIT

Kapka Kassabova vine la Interviurile FILIT

publicat: miercuri, 08 ianuarie 2025

La Interviurile FILIT vă propunem un dialog fascinant cu Kapka Kassabova, una dintre cele mai profunde și talentate voci ale literaturii ...

“Selfie” – Cosmin Gheorghe

“Selfie” – Cosmin Gheorghe

publicat: vineri, 03 ianuarie 2025

Cosmin Gheorghe este psihoterapeut și profesor de psihologie, consultant și speaker internațional.

 

#tvr3