Seria „Românii și lumea”, realizată de Radu Găină, a prezentat un nou episod sâmbătă, 6 noiembrie, de la ora 19:30, la TVR 3.
N-a fost prea ușor pentru delegația regatului român la tratatele ce s-au încheiat la Conferința de Pace după Marele Război.
Statul român intrase în razboi după o perioadă de neutralitate în baza unei convenții politice și militare, dar fusese nevoit șă încheie pace separată cu Germania și Austro-Ungaria într-un context aproape fără ieșire.
Sfârșitul războiului a găsit totuși regatul român în tabăra învingătoare și dezintegrarea Autro-Ungariei, înfrângerea Bulgariei și problemele complexe ale noului stat sovietic au favorizat făurirea României Mari.
Petre P. Carp a spus că am avut un mare noroc, pentru că din punctul său de vedere, prestația clasei politice românești a fost sub așteptări. Tratatele de pace de la Versailles au însemnat discuții complexe și complicate, iar statele mici trebuiau să-și adapteze cererile și obiectivele la dublu standard pe care îl aplicau Marile Puteri.
Ca să-și impună hotarârea de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, statul român a trebuit să poarte un război cu Republica Sfaturilor din Ungaria avându-l un frunte pe Béla Kun. Este evident că nu toată lumea a fost mulțumită în timpul și după finalizarea tratatelor de pace. Ion I. C. Brătianu s-a retras de la acestea, iar Alexandru Vaida Voievod a avut o poziție mai flexibilă. Oricum aceste tratate au generat in nuce revizionismul, care după mai puțin de două decenii va duce lumea la cea mai terifiantă conflagrație a veacului din urmă...
***
Producător și realizator: Radu Găină