loader
Foto

Galerie foto

Tristeţea deportaţilor

Duminică, 19 martie, de la ora 23:30, la TVR 3 şi online pe TVR+, aţi putut urmări un nou documentar din seria „Deportaţii”, realizat de Radu Găină.

 

Deportaţii

Documentarul este disponibil online pe TVR+.

Deportările de populaţii  sunt o pagină dramatică şi tristă a istoriei contemporane. După ocuparea Basarabiei, Bucovinei de Nord şi a ţinutului Herţa, în vara anului 1940, regimul sovietic începuse deportarea românilor suspecţi din aceste teritorii spre Siberia. Mulţi români basarabeni şi bucovineni s-au refugiat atunci în ţara mamă.

În vara anului următor, România şi ţările Axei au declanşat războiul împotriva Uniunii Sovietice. Refugiaţii români şi basarabeni s-au reîntors în teritoriile eliberate de armata română. Din nefericire, regimul antonescian a declanşat pogromuri împotriva populaţiei evreieşti din  România şi o mare parte a acesteia a fost deportată în Transnistria. Antonescu găsise "ţapi ispăşitori" printre evreii basarabeni şi bucovineni. În Transnistria au fost deportaţi şi zeci de mii de romi. În noul context militar din vara lui 1944, mulţi basarabeni şi bucovineni au venit în al doilea refugiu spre ţara mamă.

(w882) deportatii

România a întors armele împotriva Germaniei naziste și la începutul anului următor în timpul  guvernului  Rădescu, saşii din Transilvania şi şvabii din Banat şi judeţul Satu Mare au fost deportaţi în lagărele de muncă din URSS. Instaurarea regimului comunist din România a determinat noi deportări. În vara anului 1949, familiile ţăranilor care s-au opus regimului cotelor şi colectivizării, unii dintre ei fiind executaţi în timpul revoltelor din judeţele Bihor, Arad, Suceava, au fost deportate în Dobrogea.

(w882) deportari

La  Rusaliile anului 1951 a fost organizată marea deportare din judeţele Timiş, Caraş Severin şi Mehedinţi în Bărăgan şi lunca Prutului, după cearta dintre Tito şi Stalin. Au fost dislocaţi de-a valma în acest episod tragic al istoriei noastre români, sârbi, şvabi, basarabeni, bucovineni şi aromâni, aceştia din urmă ajunşi în Banat după 1945.

În vara lui 1952, au fost deportaţi în Bărăgan şi locuitori ai satelor din munții Apuseni. La filmările de anul trecut am întâlnit foşti deportaţi care nu doresc să-şi mai aducă aminte de suferinţele îndurate în anii prigoanei. Sunt cuprnişi de resentimente, frustrări şi teamă. Au depus mărturie la judecata istoriei, doamnele Fănica Negru şi Olimpia Costea din comuna Horea, judeţul Alba şi domnul Andrei Novischi, refugiat din Basarabia şi ulterior deportat în Bărăgan.

Documentar de Radu Găină. Producător dr. Filaret Acatrinei

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!


1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraş... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)
 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3