loader
Foto

Invitația de duminică: „Alegerea lui Alexandru Suțțo”, după Dumitru Crudu

Casa de Producție TVR v-a invitat să vizionați duminică, 25 octombrie, la ora 20:00, pe TVR 3, „Alegerea lui Alexandru Suțțo”, după Dumitru Crudu, în regia lui Dominic Dembinski.

 

Filmul de televiziune a câștigat premiul „Cea mai bună piesă a anului" - UNITER 2004 și premiul „Cel mai bun spectacol de teatru TV” - UNITER 2006.

Filmul este o parabolă politică polemică, parodică, de actualitate şi comică, destul de inedit chiar între producţiile de gen ale TVR", spune regizorul Dominic Dembinski.

Din distribuţie fac parte Horaţiu Mălăele, Mihai Constantin, Răzvan Vasilescu, Virginia Mirea, Coca Bloos, Șerban Ionescu și alții. Șerban Ionescu (1950-2012) joacă aici într-unul dintre ultimele lui roluri.

Echipa este completată de jurnalistul TVR Adrian Fulea, care joacă rolul unui reporter de televiziune. Filmările au avut loc în iulie 2005 şi au durat aproximativ două săptămâni. Locurile alese pentru filmări sunt Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa", Palatul Conac de la Căciulaţi, la 30 kilometri de Bucureşti, dar şi Cimitirul Bellu.

Producţia: Cezarina Hărăbor; Sunetul: Nicolae Băltăreţu; Decorul: Virgil Popa; Costumele: Lia Manţoc; Ilustraţia muzicală: George Marcu, Dominic Dembinski; Redactor: Zoe Bălan

(w882) Mihai Cons

DUMITRU CRUDU: ,,Alegerea lui Alexandru Suțțo” este o piesă foarte „românească”. E despre domnitorul Alexandru Suțțo și despre toată povestea care s-a petrecut în jurul vieții, dar mai ales a morții sale, iar spectacolul a prins la publicul camerunez și haitian. A prins chiar dacă acțiunea are loc undeva în Muntenia. De ce ? Explicația e foarte simplă. Pentru că ei și-au citit în spectacol istoria lor. Nu au receptat spectacolul ca despre nu știu ce domnitor din nu știu ce țară din Europa, ci ca un spectacol despre istoria lor. Camerunezii l-au receptat ca un spectacol despre istoria și realitatea din Camerun. Iar haitienii, ca despre istoria din Haiti.

Despre cele două spectacole s-a scris și în presa culturală, dar eu nu le-am văzut. Au fost invitate și la festivaluri, iar în Camerun se mai joacă și azi. Și iată așa am ajuns eu să fiu singurul dramaturg român montat în Africa și America Centrală. Printre cele mai montate piese ale mele e „Alegerea lui Alexandru Suțțo”.

S-a făcut și un film de televiziune la TVR, premiat UNITER, în care au jucat mari actori români în regia și adaptarea reputatului regizor de teatru și televiziune Dominic Dembinski. A fost pusă în scenă la Botoșani, Piatra-Neamț, Iași, Chișinău. A fost plimbată și pe la festivaluri, iar, de curând, a fost montată și în Franța, de către compania de teatru Cassini, în regia lui Benoit Vitse.

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR difuzat pe canalele TVR.

Producător coordonator: DEMETER András István

Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

***

Urmăriți noutățile Casei de Producție TVR pe pagina de Facebook.

17:00 Telejurnal regional

* Studioul teritorial Timișoara

* Producator Marius Graţian Barbos

Transmisiune directă

17:30 Lumea de aproape

*Studioul teritorial Iaşi

*Matematica în universul adolescenței

Lumea a trăit dintotdeauna într-o competiție. Se pare că pentru progres a fost și este nevoie de așa ceva. Astăzi, întrecerile între oameni se desfășoară în diverse domenii.

Vis, aspirație, performanță. Reprezintă pentru majoritatea repere ale traseelor în viață. În context, figurează și olimpiadele școlare la obiecte de învățământ pentru diferite nivele de vârstă și de pregătire. În România, ele se petrec anual, descătușând energii și emoții elevilor, cadrelor didactive și părinților.

Producător Vasile Arhire

 
Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

 

#tvr3