loader
Foto

Galerie foto

În direct de la Auschwitz, comemorarea a 70 de ani de la eliberarea lagărului

De Ziua Internaţională a Holocaustului, TVR Cluj realizează la Auschwitz un proiect unic în media româneşti, „ Holocaust – 70 de ani” . Transmisiunile live sunt la TVR 2, TVR 3, TVR Cluj, TVRi şi TVR+, pe 26 şi 27 ianuarie. Programe speciale, şi la TVR 1.

 

Pe 27 ianuarie, lumea comemorează Ziua Internaţională a Holocaustului, reprezentând sfârşitul ororilor de la Auschwitz, lagărul în care au pierit peste un milion de oameni. O echipă de la TVR Cluj realizează, zilele acestea, mai multe transmisiuni în direct din oraşul din sudul Poloniei, unde, cu 70 de ani în urmă, trupele sovietice eliberau lagărul nazist de concentrare şi exterminare.

Prima transmisiune live de la Auschwitz, sub titlul Holocaust – 70 de ani, a fost difuzată luni, 26 ianuarie, de la ora 13.00, la TVR 2, TVR 3, TVR Cluj, TVRi, şi e disponibilă pe TVR+. Moderatorul Sebesi Karen şi invitaţii săi în studioul amenajat la faţa locului de TVR Cluj, istoricii Andrei Marga, Ladislau Gyemant şi Carol Iancu, discută despre semnificaţia momentului şi fac o agendă a evenimentelor ce încep în Polonia, cu ceremonia din 27 ianuarie. În cadrul emisiunii, telespectatorii mai pot urmări şi reportaje despre acest subiect.

Pe 27 ianuarie, de la ora 10.00, Sebesi Karen prezintă startul zilei comemorative, cu imagini live de la ceremonia mică de la Auschwitz I, la care participă supravieţuitori ai Holocaustului, invitaţi de organizatori. Programul Holocaust – 70 de ani mai cuprinde discuţii despre mărturiile publice făcute de supravieţuitori în cadrul unor sesiuni speciale organizate de Muzeul Auschwitz-Birkenau în ziua de 26 ianuarie. Thea Haimovitz şi Adrian Rozenberg sunt invitaţii lui Sebesi Karen în această ediţie a emisiunii de la TVR 2 şi TVR 3, realizată în oraşul polonez.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

De la 16.00, timp de trei ore, sub acelaşi titlu Holocaust – 70 de ani, TVR 3 difuzează, în direct de la Auschwitz, ceremonia de comemorare a 70 de ani de la deschiderea porţilor lagărelor Auschwitz I şi Auschwitz II-Birkenau, precum şi un interviu cu prof. Otto Adler, supravieţuitor al Holocaustului. La ceremonii sunt invitaţi demnitari şi şefi de stat din toate ţările Europei şi din Israel, de unde se aşteaptă o delegaţie numeroasă din partea Guvernului şi Armatei. România va fi reprezentată de Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu. Vor fi prezente, de asemenea, toate marile Case Regale ale Europei. La ceremonii vor participa şi 300 de supravieţuitori ai lagărului de la Auschwitz. Sebesi Karen îi are ca parteneri de discuţie, la faţa locului, pe Andrei Marga, Ladislau Gyemant şi Carol Iancu.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Producători ai transmisiunilor TVR Cluj, preluate la TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional şi online, pe TVR+, sunt Emilia Avram şi Adrian Rozenberg.

În plus faţă de transmisiunile live, TVR 2 difuzează alte două producţii speciale care marchează  trecerea a 70 de ani de la eliberarea lagărului. De la ora 14:00, urmăriţi "Spre neuitarea lor - Oliver Lustig" - un reportaj despre Oliver Lustig, unul dintre supravieţuitorii lagărului din Polonia, iar de la ora 19:00,  este difuzat "De neuitat pentru eternitate", un reportaj-eveniment despre Muzeul POLIN, dedicat istoriei comunitatii evreieşti din Polonia.

Ediția Spre neuitarea lor - Oliver Lustig este disponibilă online pe TVR+.

Ediția De neuitat pentru eternitate - despre Muzeul POLIN - este disponibilă online pe TVR+.

Şi la TVR 1, de la 18.35, telespectatorii pot urmări filmul documentar Sebastian, o ecranizare a vieţii dramaturgului Mihail Sebastian, mergând pe firul confesiunilor din „Jurnalul” său. Filmul semnat de Lucia Hossu-Longin pune accent pe drama unui intelectual evreu care a suportat umilinţele perioadei antonesciene, pierderea prietenilor şi blocarea spectacolelor ce-l aveau ca autor, precum şi pe sfârşitul său tragic. Documentarul este disponibil online pe TVR+.

De asemenea, principalele ediţii ale Telejurnalului vor difuza ştiri şi intervenţii în direct de la ceremoniile din Auschwitz.

Seara, de la ora 22.00, TVR Cluj a pregătit pentru telespectatorii TVR 3 Mărturii din Infernul Holocaustului. Prof. Otto Adler a fost preşedinte al Asociaţiei Evreilor din România, Victime ale Holocaustului (AERVH). A fost deportat din Cluj. Nu a putut să vorbească multă vreme despre ororile trăite în lagăr. Întors în ţară, a ajuns un renumit profesor de Kabbalah. Pe 6 mai 2014, Adler s-a stins din viaţă, la 85 de ani, după o lungă suferinţă.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Programele speciale pot fi urmărite şi online, pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

foto Auschwitz: wikipedia.org

9:00 Spirit şi credinţă

*Studioul teritorial Iasi

* Producator Sergiu Ciocoiu

9:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3