loader
Foto

TVR3 - Programe speciale de 30 noiembrie și 1 Decembrie

La TVR3 programele destinate sărbătorilor din 30 noiembrie - Ziua Sfântului Apostol Andrei, și 1 Decembrie - Ziua României, debutează  încă de luni.

 

Telespectatorii canalului regional-cultural al Televiziunii Române sunt invitaţi să urmărească emisiuni speciale.

Astfel, în 29 noiembrie, de la ora 10.00, sub genericul ”Românii și lumea”, cea mai recentă emisiune culturală a TVR3, îi vom reîntâlni în spațiul sacru al Mănăstirii Putna pe istoricii Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, şi istoricul Mihai Iacobescu din Suceava.

(w882)

istoricul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române

De la 13.00 vom fi împreună cu ”Orchestra Fraților Advahov” din Republica Moldova, Orchestra ”Banatul” și cu Zinaida Julea – artistă emerită a Republicii Moldova, urmărind programul realizat de TVR Timișoara sub genericul ” Tradiții la români de 1 Decembrie”.

(w882)

Orchestra Fraților Advahov

În 30 noiembrie, de la ora 10.00 vă propunem , ”În numele unui ideal”, o ediţie ”Românii și lumea” cu Iuliu Maniu, Victor Deleu şi Elie Bufnea, luptători pentru realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

La TVR3 sărbătoarea Sf. Andrei va continua, de la ora 13.00, cu un grandios ”Concert al Filarmonicii din Viena”, care a avut loc în Teatro alla Scala din Milano - Riccardo Muti la 80 de ani, la pupitrul dirijoral fiind chiar maestrul.

(w882)

Dirijorul Riccardo Muti

De la TVR Craiova vom urmări, la ora 16.00, un material special dedicat Apostolului Românilor,  sub genericul ”Spirit și credință”.

De la 17.00, în transmisiune directă, de la TVR Moldova, ”Obiectiv comun”: RADIO ROMÂNIA CHIŞINĂU, 10 ANI DE LA REVENIREA ÎN BASARABIA.

La finalul zilei, de la 23.00, filmul trimis de TVR Cluj - ”Memoria vie” - aduce în prim-plan o pagină de istorie pe care nu avem voie să o uităm: drama profesorilor universitari întemnițați în închisorile comuniste.

TVR3 va deschide programul dedicat Zilei Naționale a României la Alba Iulia, orașul unde s-a înfăptuit Marea Unire din 1918, cu spectacolul transmis de colegii noștri de la Târgu Mureș: ” 1 Decembrie – Alba unește România” .

(w882)

Rămânem în spațiul cultural şi spiritual al locului prin transmiterea, în direct de la ora 12.00, a slujbei ”Te Deum”, urmată de povestea lui Mihai al lui Dumnezeu - unul dintre deputații cu drept de vot trimis de către maramureșeni la Alba Iulia pentru a vota unirea cu România, iar de la 13:00 vom fi în transmisiune directă de la Blaj.

Continuăm cu documentarul ”Bănățenii din primul război mondial” despre românii din Banat, înrolați în armata austro-ungară, care luptau pe fronturile din Italia. Însă după 1916, atunci când țara noastră a intrat în război de partea Antantei, mulți dintre ei au trecut linia de front, plini de speranță în posibilitatea formării României Mari.

La TVR3, programul dedicat Zilei Naționale continuă la ora 14.00 cu ”România Intemporel”, un concert care va prilejui reîntâlnirea cu muzica românească. Creațiile compozitorilor Ciprian Porumbescu, George Enescu, Constantin Silvestri și Paul Constantinescu vor răsuna în cea dintâi zi a lunii decembrie, desenând muzical spațiul de care va rămâne pentru totdeauna strâns legată opera lor.

De la 15.00, TVR Iași ne-a pregătit, sub genericul ”Cap de afiș”, „Premiile Naționale ”Negruzzi” – un eveniment cu o tradiție de 6 ani în peisajul ieșean al Zilei Naționale - cu acad. Leon Dănăilă, scriitorul Matei Vişniec, actorul şi directorul de teatru Constantin Chiriac, criticul de teatru George Banu, filozoful Andrei Pleşu şi alte personalităţi.

(w882)

filozoful Andrei Pleşu

Seara, în direct, la ora 19.00, ”Concertul extraordinar de 1 Decembrie” susținut de Orchestra Națională de Cameră Radio și Orchestra Națională de Cameră a Moldovei va marca, deopotrivă, Ziua Națională a României și 10 ani de la înființarea postului Radio România Chișinău și va fi dirijat de Gabriel Bebeșelea.

(w882)

Dirijorul Gabriel Bebeșelea

Programul special al Zilei Naționale la TVR3 se va încheia, la ora 22.00, cu emisiunea ”România și UNESCO – Arc în timp”, un Concert al Cameratei Regale.

Vă invităm, așadar, la TVR3!

Credite foto: Ioan Aurel Pop - sursa: Active News, Orchestra Fratilor Advahov - sursa: YouTube, Riccardo Muti - delphipages.ro, Sf. Apostol Andrei - doxologia, Camerata Regala - Angels Photography

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

 

#tvr3