loader
Foto

Galerie foto

Un concert de-o viaţă cu Aura Urziceanu, în weekend la TVR 3

Sâmbătă, 23 aprilie, de la ora 22.15 şi duminică, 24 aprilie, de la ora 23.00, la "Remix" pătrundem în universul inegalabilei Aura Urziceanu, într-un amplu reportaj în două părţi.

 

Remix

Prima parte a reportajului este disponibil online pe TVR+.

Ultimul concert extraordinar susținut de Aura Urziceanu (până în prezent) s-a consumat în 11 decembrie 2005, la Sala Palatului. Un eveniment muzical în tradiţia mai vechilor concerte de această anvergură, girate de inegalabila solistă alături de orchestrele reunite ale RadioTeleviziunii, din 1973 respectiv ’87 - ’88, de la Bucureşti şi Timişoara. Mai mult decât un making of, ediţia specială Remix se constituie într-un balans între alb-negru şi color, comentat de actanţi precum Aura Urziceanu, Corneliu Meraru, Ionel Tudor, Andrei Tudor, Paul Enigărescu, George Urziceanu, Ron Rully, Elia Rully, Mădălin Voicu, Flavius Teodosiu, Cătălin Milea, Cristian Soleanu, Arthur Balogh, Elise Stan, Marius Giura, Jeana Gheorghiu, spectatori ş.a.

(w882) Aura Urzic

Dacă privim spre domeniul interpretării vocale de înaltă clasă din România, numele cel mai acreditat rămâne acela al Aurei Urziceanu, fiică a violonistului Nelu Urziceanu, concert-maestru al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii (azi „Orchestra Naţională Radio”). Aura a reuşit performanţe neegalate de vreun alt vocalist european – a fost descoperită, apoi angajată de marele Duke Ellington, a evoluat pe scene celebre precum cea de la Carnegie Hall şi în importante festivaluri de peste ocean, alături de vedete ca Ella Fitzgerald şi Sarah Vaughan, s-a impus ca solistă vocală a Big band-ului Thad Jones / Mel Lewis, considerat cel mai bun din lume în anii ’70 ai veacului trecut (…)

(w235) Aura Urzic(w235) Aura Urzic

(w235) Aura Urzic(w235) Aura Urzic

Au făcut şi-un disc numit „Thad and Aura”. Între altele, au interpretat cunoscuta piesă „Route 66” a lui Bobby Troup, dar au reuşit-o într-o formă neobişnuită; ţi-am oferit şi ţie într-o emisiune acea înregistrare video a concertului lor la Copenhaga din 1977. Cei doi co-lideri ai big band-ului erau foarte încântaţi că o au pe ea ca solistă vocală, ani de zile Aura a cântat cu ei prin turnee. În acel concert a făcut la un moment dat o improvizaţie aproape atonală, nu ştiu cum reuşea să domine întreaga orchestră, fără să se emoţioneze, întru totul sigură pe sine, deşi atunci era foarte tânără.” (interviu cu Florian Lungu în curs de publicare)

(w882) Aura Urzic

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)

1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

 

#tvr3