loader
Foto

Galerie foto

Un Remix cu trupa KUMM, sâmbătă la TVR 3

Sâmbătă 25 iunie, de la ora 22.20, la TVR 3, emisiunea Remix vă prezintă începuturile și consacrarea grupului KUMM.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

De la mijlocul anilor ’90, rockul românesc - exceptând monștrii sacri, deși nici ei n-au rămas deoparte, într-un fel sau altul - a început să renască… alternativ cu o nouă generație. Iar între grupurile care au propus o personalitate stilistică distinctă, Kumm a fost cu siguranță unul dintre vârfurile... revoltei muzicale. În 5 decembrie 2003, formația clujeană atunci (ulterior strămutată la București) lansa un nou disc - al treilea -, editat în premieră de o casă de discuri italiană. Un motiv mai mult decât suficient pentru a-i chema pe muzicieni în noul format Remix live - Rock Forum.

(w882) Kumm la Re

Partea documentară a ediției face un recurs la proiectul rock-progresiv Talitha Qumi care a premers trupa, unde cântase chitaristul Eugen Nuțescu, zis Oigăn; pe lângă discul “Despre cuvinte”, apar secvențe dintr-un poem scris și interpretat împreună cu actorul Sorin Misirianțu, pe versurile lui Radu Stanca, la Teatrul Național din Cluj. Oigăn și claviaturistul Kovacs Andras (ex Short Cuts) sunt cei care au pus la cale, în 1997, un nou proiect, în siajul unor trupe legendare ca Van Der Graaf Generator sau King Crimson. Curând a apărut și o casetă înregistrată cu forțe proprii: “Listen to my songs, don't listen to my words”.

(w882) Kumm disc

O primă filmare TVR 2, la un important festival rock național – “Posada”, Câmpulung Muscel (2000) – a avut ca urmare un videoclip al unei piese apărute pe primul disc oficial al grupului, “Moonsweat March”, editat în același an de Soft Records, primul text în limba română al trupei. Discul “Confuzz” (2002) a fost abordat în recitalul pentru TVR 2 chiar în ordinea pieselor. Solistul Dan Radu zis Byron constituia cea mai proaspătă achiziție, după venirea noului saxofonist Mihai Iordache.

(w882) KUMM disc

Un alt personaj important - impresarul Ernesto Bianchi – este intervievat alături de ceilalți membri din acel moment: Csergo Dominic – tobe, Keresztes Levente – chitară bass. Celelalte videoclipuri (inclusiv “Butterflies”, cel mai nou la ora filmării) sunt realizate de un artist video clujean special, alt personaj important din culisele trupei: Szakats Istvan. Iar ceea ce atunci consideram a fi o alternativă la rockul alternativ românesc a devenit astăzi o certitudine, unul dintre pionii genului de la noi!

(w882) KUMM disc

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Timişoara

* Emisiunea prezintă personalităţi ale folclorului din regiune.Pe lângă dialogul cu gazda emisiunii sunt evocate în imagini de arhivă tradiţiile locului. O emisiune în care descoperim poveştile de dincolo de cântec şi unde muzica populară se cântă live.

Producător Felicia Stoian

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Timişoara

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Moderator Adriana Pinti

Producător Daniela Constantin

Transmisiune directă

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

 

#tvr3