Radu Găină v-a invitat să urmăriți episodul "Uniți și dezbinați" la "Românii și lumea", sâmbătă, 9 octombrie, de la 19.30, la TVR 3.
Condițiile dure de muncă și greutățile inerente vieții de emigrant au determinat o solidaritate etnică de netăgăduit a românilor transilvăneni, bănățeni și bucovineni plecați să-și schimbe destinul în SUA și Canada, la sfârșitul secolului al XIX lea și începutul celui din urmă.
Totuși, când și-au construit primele lăcășe de cult, și-au adus aminte că sunt diferiți din punct de vedere confesional. În momentul în care SUA au intrat în război de partea Antantei în anul 1917, mulți tineri români din rândul imigranților s-au înrolat în armata americană, iar preoții ortodocși, la inițiativa protopopului Ioan Podea, s-au întrunit într-un congres la Youngstown, în februarie 1918, și au cerut trecerea la Mitropolia Ungrovlahiei , după ce Vasile Mangra, mitropolitul lor de la Sibiu, se dovedea obedient față de Austro-Ungaria.
Credincioșii româno-americani afiliați Episcopiei de la Vatra Românească păstrează o venerație deosebită pentru episcopul misionar Policarp Morușca, dar și pentru Valerian Trifa, cel care a reorganizat jurisdicția comunității ortodoxe româno-americane, trecută la Biserica Ortodoxă Americană după al doilea război mondial.
.