loader
Foto

"Uniți și dezbinați", sâmbătă la TVR 3

Radu Găină v-a invitat să urmăriți episodul "Uniți și dezbinați" la "Românii și lumea", sâmbătă, 9 octombrie, de la 19.30, la TVR 3.

 

Condițiile dure de muncă și greutățile inerente vieții de emigrant  au determinat o solidaritate etnică de netăgăduit a românilor transilvăneni, bănățeni și bucovineni plecați să-și schimbe destinul în SUA și Canada, la sfârșitul secolului al XIX lea și începutul celui din urmă.

(w882) 55mm

Totuși, când și-au construit primele lăcășe de cult, și-au adus aminte că sunt diferiți din punct de vedere confesional. În momentul în care SUA au intrat în război de partea Antantei în anul 1917, mulți tineri români din rândul imigranților s-au înrolat în  armata americană, iar preoții ortodocși, la inițiativa protopopului Ioan Podea, s-au  întrunit într-un congres la Youngstown, în februarie 1918, și au cerut trecerea la Mitropolia Ungrovlahiei , după ce Vasile Mangra,  mitropolitul lor de la Sibiu, se dovedea obedient față de Austro-Ungaria.

(w882) 44m

În perioada interbelică motivele de dezbinare s-au accentuat datorită unei contextualităti specifice, deși nu s-a pierdut coeziunea etnică. După al doilea război mondial româno-americanii ortodocși s-au divizat în două jurisdicții bisericești, dealtfel ca și alte comunități de foști imigranți venite din Europa. Greco catolicii  româno-americani au putut  să meargă la bisericile lor, în vreme ce în România, Biserica Unită a fost desființată la sugestia lui Stalin.
.
(w882) 66666666
.
Credincioșii româno-americani afiliați  Episcopiei de la Vatra Românească păstrează o venerație deosebită pentru episcopul misionar Policarp Morușca, dar și pentru Valerian Trifa, cel care a reorganizat jurisdicția comunității ortodoxe româno-americane, trecută la Biserica Ortodoxă Americană după al doilea război mondial.
.
(w882) 888888888
.
(w882) ytr
.
.
Producător și realizator Radu Găină

 

 

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3