loader
Foto

Ursul brun din România, din nou în vizorul emisiunii „Regatul sălbatic” la TVR 3

Emisiunea „Regatul sălbatic” trage un semnal de alarmă, pledând pentru respectarea necesităţilor florei şi faunei. Producătorul Mihai Ovidiu Enea ne-a pregătit analiză a situaţiei din nordul ţării, într-o nouă ediţie a emisiunii, pe 17 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 3 şi pe 21 decembrie, la 6.20, pe TVR Internaţional.

 

Mihai Ovidiu Enea
Regatul sălbatic

Orice drumeţie în natură este pentru realizatorii programului duminical de la TVR 3 o călătorie în „Regatul sălbatic". Iar fiecare incursiune săptămânală în habitatele diverselor animale din fauna României ne învață câte ceva. Aşa cum știm că pentru traiul animalelor domestice suntem responsabili zi de zi, în emisiunea realizată de Mihai Ovidiu Enea la TVR 3 aflăm că la fel trebuie să se întâmple și la scara întregii naturi. Avem aceeași responsabilitate. Duminică, pe 17 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 3, respectiv joi, 21 decembrie, la 6.20, pe TVR Internaţional, emisiunea revine asupra unui subiect cu greutate: populația de urs brun din România.

(w882) Regatul sa

„Cunoscută ca cea mai mare și unica viguroasă, într-o bună stare de conservare din Europa, în afara Rusiei, populația de urs din țara noastră beneficiază de o atenție sporită din partea mai multor categorii interesate. Pe de o parte, cei care poartă responsabilitatea legală a managementului speciilor de faună sălbatică și, proprietar fiind, statul român se dovedește tributar mai degrabă unor toane electorale ale politicienilor decât unor principii integrate de management al faunei sălbatice. Pe de altă parte cei care nu au nicio responsabilitate legală propagă cu mult zel mituri urbane ușor de înghițit de presa de scandal și mediile progresiste. În acest climat, comunitățile rurale au devenit, din 2016 încoace, subiectul unui experiment de așa-zisă „conviețuire” cu forța cu animalele sălbatice în propriile curți, ferme și ogoare. Cauze și efecte, bune și rele, analizate la rece în câteva zone din nordul țării”, explică Mihai Ovidiu Enea, producătorul emisiunii.

În plină explozie demografică și cu planeta în mijlocul celei de-a șasea extincții în masă a speciilor, următorii câțiva ani se vor dovedi critici în conservarea biodiversității planetare. Ne aflăm, aşadar, la o răscruce: ne putem continua drumul spre propria extincție sau, preferabil, ne putem schimba comportamentul vizavi de ecosistemul planetar din care facem parte.

(w882) Regatul sa

Deoarece animalele și plantele trăiesc în interdependență, extincția unei specii tinde să determine o reacție în lanț, generând co-extincția altor specii. Există specii care afectează în mod direct viața altor câteva sute, astfel încât se naște inevitabil efectul de „domino” atunci când un „pilon” biologic se prăbușește. În prezent, acest efect se manifestă cu o viteză crescută, făcând ca extincția să capete forma unei boli contagioase letale. Mai devreme sau mai târziu, dacă e scăpată de sub control, ar putea fi o boală fatală chiar pentru specia umană.

Emisiunea „Regatul sălbatic” trage un semnal de alarmă, ajutând telespectatorii să înţeleagă că animalele şi plantele sunt ființe care au viaţă, comportament și nevoi particulare, caracter, utilitate şi libertate, ce trebuie respectate. Urmărim emisiunea pe 17 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 3, respectiv  pe 21 decembrie, ora 6.20, la TVR Internaţional.

 

18:00 Se întâmplă acum

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

Transmisiune directă

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: luni, 29 aprilie 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Provocările antreprenorilor mureșeni | VIDEO

Provocările antreprenorilor mureșeni | VIDEO

publicat: luni, 29 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, la "Forum economic"  am urmărit o ediție despre provocările antreprenorilor mureșeni.

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

publicat: luni, 29 aprilie 2024

Spectacol aniversar Zorica Savu - 30 de ani de cântec și 30 de ani TVR Timișoara! Miercuri, 1 mai, de la ora 19:00, la TVR Timișoara, și luni, 6 ...

 

#tvr3