loader
Foto

Galerie foto

Valori ale culturii tradiționale românești la ”Cântec și poveste”

Duminică, 27 iunie, ora 16.00, TVR3 v-a invitat să urmăriți o emisiune dedicată celui care a fost maestru coregraf Gheorghe Mihalache, colecției etnografice Mariana Birică și folclorului bucovinean.

 

Cântec și poveste

* În memoriam Maestru coregraf Gheorghe Mihalache

Maestru coregraf și profesor dedicat jocului popular brăilean, GHEORGHE MIHALACHE a trăit simplu, purtând  respect și dragoste pentru semenii săi.

(w882) Ghe Mihala

Pe TVR3 a fost difuzată în anul 2019 o ediție specială ”Cântec și poveste” dedicată carierei sale coregrafice, o ediție care a scos la lumină munca dăruirea și performanțele acestui MARE OM.

(w882) Mihalache

Un spirit tânăr, un om deschis la suflet și gata oricând să-și ajute colegii și prietenii. Și, pentru că nu trebuie să ne uităm valorile, la ”Cântec și poveste” ne vom aminti de cel care a fost profesor - coregraf, Gheorghe Mihalache.

Pământul dă un astfel de rod din veac în veac...

Ne-am cunoscut în anul 2007 într-un spațiu cultural din Brăila, eu porneam cu pași timizi pe drumul cântecului popular, iar domnul Mihalache, așa cum i-am spus mereu, punea capăt unei lungi perioade de suferință din pricina unei boli și repornea hora satului, jocul popular, în satele și comunele Brăilei.

S-a legat o prietenie de lungă  durată, de aproape 13 ani, în care am străbătut împreună drumul greu, prin satele dunărene, dar plin de satisfacții, al celui care a purtat  în suflet glasul străbunilor, eu prin cântec, dumnealui prin joc popular. Împreună am avut dorința de a face cunoscută Brăila prin patrimoniul de care dispune, dar care este prea puțin valorificat  la nivel local și național.

Mulți dintre brăileni au prins curaj și ne-au urmat cu interes și dragoste pentru ca împreună să conservăm și valorificăm zestrea acestui ținut dunărean.

(w882) mtm maria

A înființat Ansamblul folcloric ”Mușețeanca” din orașul Însurăței, jud. Brăila,  de care s- a legat foarte mult și cu acest ansamblu a colindat țara promovând jocul tradițional, iar succesul i-a fost răsplătit cu  nenumărate premii și distincții.  A fost o onoare pentru mine să lucrez cu un om care privea mereu spre viitor, cu o dăruire profesională nemaintâlnită.

Pot să spun că adeseori aveam în gând aceleași lucruri și ne înțelegeam dintr-o privire, aveam același țel, de a face cunoscute tradițiile locurilor noastre. Astăzi duc și eu mai departe cântecul folcloric din Brăila prin copiii pe care îi pregătesc și îmi doresc să fie cât mai mulți tineri care să meargă pe acest drum tocmai pentru ca glasul cântecului nostru să fie mai bine auzit în țară.

Regret mult omul Gheorghe Mihalache, pe care l-am pierdut.” (Maria Radu, interpretă de cântec popular)

(w882) Mariana Bi

Mariana Birică

* Bun venit în casa noastră !  – Colecția etnografică Mariana Birică

Valori ale patrimoniului material, peste două sute de costume populare, cămăși tradiționale, ceramică, icoane și  tot ceea ce a însemnat interior de casă țărănească le regăsim adunate și bine conservate, acasă la Mariana Birică, colecționar și interpret de cântec popular.

(w882) colectie b

Colecția etnografică Mariana Birică

(w882) colectie b

Colecția etnografică Mariana Birică

* Cu drag din Bucovina ...

Laura Haidău ne îndeamnă la cântec, joc și voie bună pe frumoase plaiuri bucovinene.

(w882) laura haid

Laura Haidău

Invitați:  Maria Radu, Diana Nuțu, Ștefan Coman, ansamblul artistic profesionist ”Baladele Deltei” – Tulcea, ansamblurile folclorice ”Mușețeanca”și ”Joc”  - Brăila.

(w882) maria radu

Maria Radu, Diana Nuțu

(w882) coman gheo

Ștefan Coman, Maria Tănase Marin, Maria Radu, Gheorghe Mihalache și grup de dansatori

***

Producător: Maria Tănase Marin

10:00 Telescoala in limba maghiara

*Studioul teritorial Tg.Mureş

* Limba si literatura romana, cl. VII-Szőcs Imre-(25’)

*Biologie, cl. XII-József Éva-(25’)

Producător Fekete Hajnal

Transmisiune in regim de direct

10:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

 

#tvr3