loader
Foto

Valori pe „Drumul lui Leșe"

Dirijorul Cristian Obrejan și Ansamblul „Izvoare dobrogene" au fost invitații lui Grigore Leșe în ediția difuzată la TVR3 și pe TVR+ vineri, 18 iunie, ora 21:00 și în reluare pe 21 iunie, de la ora 1:00.

 

Grigore Leşe
Drumul lui Leșe

Spațiul geografic este definit nu numai de limbă, ci și de unele linii melodice specifice. Aceste linii melodice proprii muzicii tradiționale românești sunt modificate sistematic de către "cântăreții de muzică populară" prin intervenții brutale care le îndepărtează tot mai mult de obârșii.

(w882) Drumul lui

Astfel, se schimbă sensul cântecului, mesajul transmis este altul, iar muzica tradițională românească își pierde caracterul ritualic, se desacralizează, și - devenind muzică de companie - ia treptat locul muzicii lăutărești.  Totodată, continuând să fie un instrument de propagandă, exact ca înainte de '89, muzica tradițională se confundă actualmente cu divertismentul ieftin, nemaiputând fi identificată nici pe departe cu actul cultural, controlat estetic. Vinovatul este unul singur: profunda criză de profesionalism în folclor.

(w882) Drumul lui

În concluzie, dincolo de nivelul declarațiilor, arta tradițională nu a fost nici conservată, nici sprijinită în România post-decembristă. Ba mai mult, s-a produs o răsturnare a scării valorilor și s-a creat o confuzie terminologică acută. Se confundă "tradiționalul" cu "popularul", "arta" cu "artizanatul", "universitatea de muzică" cu "școala populară de artă".
(w882) Drumul lui
Dirijorul Cristian Obrejan aduce în spectacole orchestrații specifice zonelor etno-folclorice din România. Aranjamentele orchestrale sunt îngrijite. Îl puteți urmări, alături de Ansamblul folcloric profesionist „Izvoare dobrogene", Constanța, în ediția din 18 iunie a emisiunii „Drumul lui Leșe".

Drumul lui Leşe este un program în care se îmbină armonios dezbaterea, monologul şi actul artistic ancorat în realitatea autohtonă şi universală. Este o emisiune croită în jurul unui personaj carismatic, care debordează de vitalitate şi care reuşeşte să transmită publicului mesaje clare, făcându-l, în acelaşi timp, cu umorul specific, să gândească şi să se redescopere.
(w882) Drumul lui
Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia
Producător: Sînziana Miloşoiu
Realizator: Grigore Leşe
Edițiile emisiunii pot fi urmărite online pe TVR+.

17:00 Telejurnal regional

* Studioul teritorial Timișoara

* Producator Marius Graţian Barbos

Transmisiune directă

17:30 Lumea de aproape

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Emisiune tip talk-show, care își propune să aducă în prim-plan realitatea zonală.

Proiecte 2024

Producător Lacrima Balint

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3