loader
Foto

Vlaicu Golcea: Electro Contra Bas

Sâmbătă, 24 februarie, de la ora 22.00, la TVR 3, un portret VLAICU GOLCEA.

 

Remix

Apărut pe scenele jazz în anii ’90, contrabasistul Vlaicu Golcea a beneficiat de „perfecționarea” căpătată din anul III de Conservator, sub îndrumarea lui Mircea Tiberian.

A colaborat cu încă alți corifei ai muzicii de improvizație: Marius Popp, Romeo Cosma, Ion Baciu jr ș.a.

(w882)

Curând, avea să irumpă cu trupa Jazz Unit (cu două discuri lansate), alături de Lucian Ban și Eddie Neumann, printre alții. În următorul deceniu, asistăm la evazarea colaborărilor lui Golcea, numind aici alți câțiva instrumentiști de-o seamă, practic noua generație a genului: Sorin Romanescu, Cristian Soleanu, Marius Vernescu, Vlad Popescu, Mihai Iordache, Emil Bâzgă, Vadim Tichișan și încă destui alții.

(w882)

Colaborarea cu solista Maria Răducanu s-a transformat în alte două discuri și - cel mai important – a glisat de la standarde jazz la prelucrări etno. Întâlnirea cu chitaristul Cristi Ștefănescu și cu alți pionieri electro îi va fi schimbat curând paradigma. La mijlocul deceniului trecut, Vlaicu a lăsat contrabasul deoparte, pentru claviaturi și... laptop.

(w882)

Acid jazz, trip-hop, fusion - noi faruri luminează un grup precum Aievea (alte două discuri deosebite, cu Marta Hristea la voce, dar și Raul Kușak la claviaturi, „electroniștii” Matze și DJ Vasile), East Village, proiectul Glidq cu Luiza Zan și așa mai departe. De asemenea, compune din plin pentru piese de teatru (o listă lungă, care tot crește și în prezent), filme de scurt și lung metraj, documentare.

(w882)

Din CV-ul său (coroborat cu arhiva filmărilor „Remix”) merită consemnate colaborările de mai scurtă ori mai lungă durată cu actrița Oana Pellea, coregrafii Florin Fieroiu, Vava Ștefănescu, Carmen Coțofană, dar și Electric Brother ori VJ Casa Gontz. Proiecte cu manifestări punctuale importante, existente în arhiva TVR: NoBo, Shukar Collective, Escape, TVR 50, Bucharest AV / Allegria (mai multe proiecte de remixare live a muzicii clasice).

(w882)

De ani buni de zile, Vlaicu Golcea s-a retras de pe scena performativă de jazz, îndreptându-se decis spre instalații, sound design, - la granița inefabilă a experimentului - reconsiderând mereu producția sa în fuziune cu celelalte arte contemporane. Plecat din lumina reflectoarelor, fără nervul presupus de interplay-ul jazzului, „electro-contra-basistul” preferă provocările proprii din apele liniștite, dar adânci. Iar emisiunea „Remix” îl revendică generației electro douămiiste, căreia îi aparține ca unul dintre cei mai activi membri.

(w882)

Foto: site-ul artistului, facebook

Realizator  Doru Dumitrescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+.

 

9:00 Ziua buna de la Iasi

*Studioul teritorial Iaşi(simultan TVR Iasi)

*Unim romanii peste Prut

Moderatori Raluca Aftene & Laura Lucescu

Producător Horia Gumeni

Transmisiune directă

9:55 Teleshopping-Publicitate

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

 

#tvr3