Sâmbătă, 26 februarie, de la ora 16:30, la TVR 3 ați putut urmări o nouă ediție "Spectacolul lumii".
Cu o trimitere la Nevestele Vesele din Windsor, celebra comedie a lui William Shakespeare, Ioan Grigorescu ne introduce în atmosfera unui mic oraș englezesc, crescut în umbra unui mare, milenar castel.
Obișnuiți cu vizitatorii de mai bine de un veac de când castelul Windsor este mai mult sau mai puțin frecvent vizitat, locuitorii se consideră, crede călăuza noastră, aproape castelani, și în orice caz amfitrioni pentru toți oaspeții.
„Orice piatră în acest loc dezvăluie o mărturie asupra magnificului castel. El face parte dintr-o suită de zidiri fortificate construite în jurul Londrei de Wilhelm Cuceritorul, în primul secol al celui de-al doilea mileniu. De la o dinastie la alta, adică de la Normanzi și Plantageneți și până azi, sub treizeci și nouă de regi și regine, Windsor-ul și-a consolidat titlul de cel mai vechi castel aflat în folosință neîntreruptă de-a lungul a nouă veacuri. Pe bună dreptate istoriograful său John Martin Robinson îl considera un rezumat al istoriei națiunii”. (Ioan Grigorescu, Windsor, orașul castelanilor, sâmbătă 26 februarie, la TVR 3)
Scurta poveste pe care vă invităm s-o vizionați în acest sfârșit de săptămână trece în revistă câteva pagini din istoria acestei reședințe regale. Recepții oficiale și interioare somptuoase, Garda Irlandeză cu spectaculoasa sa uniformă, Ordinul Jartierei și povestea sa, colecții de pictură de Holbein sau Van Dyck de o inestimabilă valoare, tapiserii din anii de glorie ai manufacturilor Gobelins.
Memoria lui Henric al VIII-lea, „un rege al reformelor, căruia i-au fost dragi femeile, vânătoarea și castelul acesta.” Memoria Reginei Victoria, prezentă în Spectacolul Lumii prin intermediul unei gravuri de epocă, reprezentând primirea unor înalți oficiali la Windsor, dintr-un număr de arhivă al revistei L’Univers Illustré din anul 1865.
O grădină s-a adăugat castelului la aniversarea de 50 de ani de domnie a Reginei Elisabeta a II-a, ca dar al locuitorilor orașului. Deși castelul este deschis vizitelor încă de la sfârșitul secolului al 19-lea, el a devenit larg disponibil turiștilor abia după incendiul din noiembrie 1992 și cei cinci ani de refacere care au urmat. Un milion și jumătate de vizitatori trec anual, în medie, pragul acestui loc istoric.
Familia regală britanică petrece adeseori timp în castel, iar prezența Reginei e semnalată prin înălțarea drapelului regal. Din când în când, camera surprinde un indicator cu mențiunea „strictly private” – singură strajă a intimității apartamentelor unui monarh. Multe s-au întâmplat în deceniile care s-au scurs de la realizarea acestui episod. Istoria Angliei și a Familiei Regale Britanice a consemnat războaie, crize, căsătorii, nașteri, divorțuri, un Brexit și o Pandemie.
Castelul Windsor a rămas neclintit. În anul 2020, Regina l-a ales să-i fie cămin în perioada de lockdown.
***
Un articol de Cristina Oancea