loader
Foto

Dor de-acasă, dor de Bucovina ...cu Rodica Manciu

Duminică, 22 mai, de la ora 16.00, la  TVR3, echipa "Cântec și poveste" v-a invitat la "Dor de-acasă, dor de Bucovina ...cu Rodica Manciu".

 

Cântec și poveste

Cei duși departe de țară, cu dorul ascuns în suflet, își caută neamul sau  pe cei dragi de-acasa, cei care  pot înțelege “bucuria și amarul”, dorul și durerea.

Ediția din 22 mai a emisiunii ”Cântec și poveste” deschide albumul cu amintiri al unei mari interprete din Bucovina, Rodica Manciu. Plecată pentru mult timp din țară,  și-a dus dorul de satul ei natal cu oftat, iar cântecul i-a fost alinare.

(w882)

Plecată de tinerică de acasă, de multe ori am căutat cu gândul satul meu, satul plopilor, și l-am găsit împrăștiat pe marginea unei șosele ce duce la târgul din Burdujenii Sucevei.            Și asta pentru că eu am lăsat satul, dar nu m-am lăsat părăsită de sat!

Într-o zi m-am întâlnit cu străinătatea, ale cărei drumuri nu mă cunoșteau, vorba nu îmi era înțeleasă, iar cântecul era mut pentru cei din jur. Dar nu m-am speriat, nu m-am dat bătută...  Am tăcut și am așteptat ca timpul să treacă și să-mi tămăduiască dorurile nevinovate.  Atunci am înțeles că străinătatea este o experiență bună care te învăța să iubești mai mult țara, satul și ulița copilăriei

Părăsind pragul casei părintești, realizăm ce multe goluri în suflet ne aduce depărtarea și ce senin și plină de împăcare e clipa când răsuflăm ușurați rostind cuvântul acasă.

Pribegia și strămutarea în alte locuri ne face să învățăm țara pe de rost și apoi, s-o așezam așa la inimă, ca leac, văzând că-n satele de-acasă tradițiile mai dăinuie, mai dau rod. Oamenii mai știu de Dor, mai poartă haine tradiționale, mai iau aminte la datini și obiceiuri. Experiența depărtării a declanșat această necesitate de a ne redescoperi  propria identitate, de a ne căuta propriile rădăcini.

(w882) an1

Străinătatea m-a făcut, ca în fiecare seară, după ce spun rugăciunea, să îngân  un cântec de leagăn, care să-mi protejeze trecerea din lumea reală în lumea viselor, să vorbesc cu Dorul  ascuns  în mâneca timpului și să-l arăt  lumii mai rar, din când în când, prin cântec și poveste. Iar cântecul mi-a fost mereu tovarăș de drum, cu el m-am culcat și cu el m-am  sculat, el mă alină și tot el mă dezmiardă și azi.

La întoarcerea acasă îmi pare că dorul devine un joc de lumini și umbre, glăsuiește și se aude din străfundul inimii ca un tic-tac.

Întâlnirea cu telespectatorii  Televiziunii române, după mulți ani de absență, înseamnă ochi umeziți de bucurie. Abia acum dorul mă cheamă pe nume!

Acasă este locul care îmi aduce mereu aminte de mine, este o lume latentă care exista în sufletul fiecăruia dintre noi, este locul unde tradiția și credința în Dumnezeu sunt prinse la icoană. În unele sate tradiția este încă un fenomen viu, este chemarea străbunilor care ne-au lăsat această taină, căci tradiția este o taină.

(w882)

* De-a cui sunt? Sunt Rodica Manciu, fata lui Nicuță a Teodorii a Taliței a lui Ghiță a lui Hoarță (Hoarță era porecla străbunicului dinspre mamă și care înseamnă car vechi).

Străinătatea nu mi-a furat nimic din ce-am avut mai drag; limba, rugăciunea, cântecul, portul și tradițiile au fost și rămân averea cu care am  plecat în lume și cu care mă voi întoarce acasă, lăsând-o apoi moștenire fiului meu.”  (Rodica Manciu)

Invitate: două tinere talentate, Ștefania Ilici (Prahova) și Ștefania Luzinschi (Constanța)

(w882)

Jurnalist Senior: Mircea Neacșa, Producător: dr. Maria Tănase Marin

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

15 ani fără Valeria Peter Predescu

15 ani fără Valeria Peter Predescu

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie 2023, de la ora 15:00, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție cu totul specială a emisiunii "Cântec și Poveste".

 

#tvr3