loader
Foto

Galerie foto

“Zilele Emil Cioran”, subiect în emisiunea “Picătura de cultură”

Joi, 10 martie, de la ora 22:00, la TVR 3 ați urmărit o nouă ediție a emisiunii “Picătura de cultură”, realizată de Petronela Moraru de la TVR Tîrgu Mureș. Printre subiecte: evenimentul “Zilele Emil Cioran”.

 

Picătura de cultură

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Primul subiect al emisiunii este un eveniment In Honorem Cornel Moraru. La împlinirea a 72 de ani, istoricului şi criticului literar Cornel Moraru i s-a acordat distincţia de profesor emerit al Universităţii Petru Maior din Tîrgu Mureş. Este cetăţean de onoare al municipiului Tîrgu Mureş din 2002 şi membru al Uniunii Scriitorilor din România. Pentru activitatea sa literară, Cornel Moraru a fost recompensat de-a lungul timpului cu o serie de premii, cel mai recent fiind Premiul „Lucian Blaga” acordat de Academia Română. Însă, adevărata vocaţie a profesorului Cornel Moraru, aşa cum el însuşi a declarat, rămâne cea de dascăl.

Al doilea subiect al emisiunii este un interviu cu academicianul Eugen Simon. O serie de evenimente comemorative au avut loc în toamnă la Sibiu, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la dispariţia scriitorului şi filosofului Emil Cioran. Invitat de onoare în cadrul “Zilelor Emil Cioran” a fost academicianul Eugen Simion, preşedinte al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă. Acesta a vorbit despre ce înseamnă Cioran pentru cultura română, cât de actuale sunt operele marelui scriitor, dar şi despre zona Sibiului, ca fiind un centru al culturii. Cioran era foarte îndrăgostit de Sibiu „cu amestecătura lui de naţii şi limbi”, mărturisea marele filosof.

În emisiune, academicianul Eugen Simion vorbeşte și despre importanţa istorică şi culturală a manuscriselor lui Cioran. Peste 600 de de documente în original se găsesc astăzi la Biblioteca Astra din Sibiu, toate donate de Aurel Cioran, fratele marelui filosof român.

„Filozofia este meditaţia poetică a nefericirii.” „Omul e un animal care se vede trăind.” „Singurătatea nu te învaţă că eşti singur, ci singurul.” „Fiecare om este un călău ratat.” Sunt câteva din cugetările lui Emil Cioran. Ultima rubrică a emisiunii ne invită într-o incursiune prin viaţa şi opera lui Emil Cioran.

Picătura de cultură

TVR 3 - joi, 10 martie 2016, ora 22:00

TVR Tîrgu-Mureş - sâmbătă, 12 martie 2016, ora 19:00

 

18:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

19:00 FestiVara

(redifuzare)*Studioul teritorial Timişoara

*Producător Florin Mihoc

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3