loader
Foto

Ziua Culturii Naționale, sub semnul sincroniei europene

TVR 3, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA transmit miercuri, 15 ianuarie, de la ora 11.00,  în direct de la Ateneul Român, evenimentul festiv organizat de Academia Română şi dedicat marii aniversări a culturii româneşti.

 

Academia Română organizează miercuri, 15 ianuarie 2020, sesiunea festivă „Sincroniile europene ale culturii române“, dedicată Zilei Culturii Naționale, aflată la a zecea ediție. Evenimentul se va desfășura în Sala Mare a Ateneului Român, începând cu ora 11, și va fi moderat de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Excelența Sa Klaus Iohannis, Președintele României, va transmite un cuvânt de salut. În debutul evenimentului, vor rosti mesaje PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Monica Cristina Anisie, Ministrul Educației și Cercetării, și Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

În cadrul sesiunii, acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură, va susține prelegerea intitulată „Naționali cu fața spre universalitate“, acad. Nicolae Breban va vorbi despre „Existența prin cultură“, iar acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, „Despre o sincronie europeană a vechii culturi românești“.

Manifestarea se va încheia cu un moment eminescian susținut de actorul Dorel Vișan.

În foaierul Ateneului Român va fi organizată expoziția foto-documentară „Eminescu 170“, realizată de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, și vor fi prezentate trei colecții de carte ale Academiei Române: „Civilizația românească“, „Basarabica“ și „Izvoare privind istoria românilor“– Seria „Hurmuzaki“.

Stabilirea Zilei Culturii Naționale în data de 15 ianuarie, de ziua aniversară a poetului Mihai Eminescu, este o sărbătoare propusă de Academia Română în anul 2009, consfințită legislativ de Parlamentul României prin Legea nr. 238/2010.

Sesiunea festivă din data de 15 ianuarie 2020 este organizată de Academia Română în parteneriat cu Fundația Națională pentru Știință și Artă, Filarmonica „George Enescu“ și Muzeul Național al Literaturii Române, sub egida Primăriei Municipiului București.

7:00 Satul meu

* Studioul teritorial Iasi

* INVESTIŢII ÎN SATELE DE PE VALEA MUNTELUI

În cele mai multe dintre cazuri cu un trecut monoindustrial, în prezent lumea satului se confruntă cu probleme economice şi sociale care afectează calitatea vieţii în comunităţile rurale. Investiţiile reprezintă o cale sigură spre dezvoltare, dar acestea nu pot apărea din senin. Există programe, există proiecte şi fonduri europene mai mult sau mai puţin rambursabile însă pentru a le accesa investitorii trebuie să parcurgă anumiţi paşi şi să îndeplinească anumite criterii. Grupurile de acţiune locală, GAL-urile identifică potenţialul unei zone şi eligibilitatea unui proiect şi lucrează apoi cu investitorul pentru a-l aduce în zona accesării banilor pentru a începe o afacere. O emisiune despre mai multe investiţii în lumea satului şi rolul GAL în aceste demersuri.

Producator Sergiu Ciocoiu

7:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

*Angela Achitei-I

Producator Ovidiu Mihaiuc

 
Trofeul Valea Uzului. Raliul Moldovei, în direct la TVR Iași și TVR3 | VIDEO

De sâmbătă, 27 iulie, în Moldova răsună din nou motoarele mașinilor de cursă.  

Carmen Târnoveanu și invitații săi vă așteaptă într-un București de vară

Sezonul estival „Dăruiește Românie!" continuă, vineri de vineri, de la ora 20.00, în direct, la TVR3. Românii din străinătate pot urmări ...

„Calea Eroilor” de Constantin Brâncuși, în Patrimoniul UNESCO: Eveniment cultural la Tg. Jiu

Sunteți așteptați pe TVR3 duminică, 28 iulie, de la ora 19.00, să urmăriți o transmisiune directă din Târgu Jiu. Mai multe trupe de artiși ...

 

#tvr3