Televiziunea Română v-a oferit la TVR1, TVR3 și TVRi, pe tot parcursul zilei de 19 august, programe speciale dedicate compozitorului George Enescu, muzicianul care i-a adus României aprecierea internaţională.
La 140 de ani de la naşterea celui mai mare compozitor al României, pe 19 august, TVR le propune telespectatorilor emisiuni dedicate muzicianului care i-a adus țării sale natale apreciere și recunoaștere internaţională.
Sub genericul Sunetul Iubirii, de la ora 12.15 pe TVR1, TVR Internațional și de la ora 13.25 pe TVR3, ascultăm Balada de George Enescu, în interpretarea violonistului David Garrett.
Telespectatorii TVR3 pot urmări, de la ora 13.30, documentarul în trei părţi „Plaiurile dorului” – Casele lui George Enescu: prima parte prezintă casele memoriale de la Liveni, Mihăileni, Dorohoi şi Botoşani, locuinţele de la Tescani şi Sinaia le vizităm în partea a doua a producţiei, iar în ultima parte, paşii ne duc la Palatul Cantacuzino din Bucureşti, transformat în Muzeul Naţional „George Enescu”.
De la ora 16.00 la TVR Internațional și de la ora 21.00 la TVR3, vă propunem „Experimentul Enescu”, un concept cu o abordare a creaţiei enesciene dintr-un unghi mai puţin obişnuit. Copii, adolescenți și personalități din peisajul artistic românesc sunt testați auditiv și purtați prin muzica lui George Enescu.
Fragmente din Rapsodia I și a II-a, Poema română, Suita Săteasca, Balada pentru vioară, Simfonia a III-a sau Oedipe vor fi exemplificate. Oana Sârbu, Monica Davidescu, Zoli Toth și Liana Stanciu sunt câțiva dintre protagoniștii ce se vor lăsa provocați de această formulă ce reușește să descrie personalitatea lui George Enescu într-o nouă manieră.
Grigore Leșe este cel care ne va povesti, într-un interviu de colecţie, programat de la ora 19.00 pe TVR3, despre zestrea culturală pe care George Enescu ne-a lăsat-o moştenire.Grigore Leșe vine cu o serie de amănunte despre modul în care George Enescu a utilizat folclorul în creația sa, descoperind transpuneri ale unor elemente folclorice într-o excepțională măiestrie armonică, polifonică și orchestrală.
Pe TVR3, în transmisiune directă de la ora 19:30, vă invităm să urmăriți Concertul susținut la Ateneul Român de Romanian Chamber Orchestra, dirijor Cristian Măcelaru. În program se va regăsi şi creaţia enesciană „Intermezzi op. 12“.
În aceeaşi zi dedicată compozitorului George Enescu, începând cu ora 22.00, prin stilul oratoric rafinat al eruditei Georgeta Filitti, vom descoperi pe TVR3 laturi ale personalităţii enesciene mai puţin punctate: viaţa personală a muzicianului, relaţionarea plină de căldură cu familia regală a României din perioada Primului Război Mondial, multiplele sale acte de caritate, precum şi relaţionarea cu marii artişti ai lumii.
Astfel, datorită distinsei Georgeta Filitti (al cărei soţ a fost nepotul Marucăi Cantacuzino, soţia lui George Enescu) vom fi privilegiaţii descoperirii unui Enescu mai puţin „vizibil”.
La TVR Internațional, de la ora 00.00, Ziua George Enescu se încheie cu o ediție „Omul și timpul” - George Enescu, o afacere de stat.
***
Televiziunea Română transmite, în perioada 28 august – 26 septembrie, cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu – cel mai important proiect cultural din România, un reper pentru melomanii din întreaga lume. Istoria Televiziunii Române este legată de Festivalul George Enescu, care s-a constituit într-un brand, un etalon al performanţei la cel mai înalt nivel, încă din momentul lansării. Începând cu anul 1958, Televiziunea Română a preluat şi transmis toate evenimentele ce au avut loc pe parcursul desfăşurării Festivalului şi Concursului, ajungând în cel mai scurt timp să fie coproducător şi partener.