Ziua Marinei, sărbătorită la TVR cu premiere şi ediţii speciale
vineri, 12 august 2022
Strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni, Ziua Marinei Române se aniversează, pe 15 august, pentru a 120-a oară. Iată ce au pregătit posturile TVR pentru această zi.
Ziua Marinei_foto navy.ro_7
Lumina din Lumina_2
In direct cu viata_2
Ziua Marinei_foto navy.ro_5
Ziua Marinei_foto navy.ro_7
Lumina din Lumina_2
In direct cu viata_2
Ziua Marinei_foto navy.ro_5

„Ediţie specială” dedicată Zilei Marinei Române la TVR 1

Prilej de onor al celor care şi-au legat destinele de întinderile de ape, Ziua Marinei Române este aniversată an de an odată cu sărbătoarea creştină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni, pe 15 august. Luni dimineaţă, manifestările de la Constanța vor începe la ora 10.00 în Portul Militar și în Portul Tomis, putând fi urmărite în direct, la TVR 1, într-o „Ediţie specială” dedicată Zilei Marinei Române. Ceremonia este transmisă în direct şi de TVR INFO.

(w640) Ziua Marin

Evenimentul va cuprinde ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz la bordul navelor militare şi la catargul de la Comandamentul Flotei, concomitent cu intonarea Imnului Naţional al României şi tragerea a 21 de salve de tun.

(w640) Ziua Marin

În Portul Militar, festivitatea va începe cu serviciul religios și va fi urmată de discursurile oficiale ale preşedintelui Klaus Iohannis şi ale ministrul Apărării, Vasile Dâncu și de vizitarea navei-școală „Mircea”, recent întoarsă dintr-un marș internațional de instrucție. Spectaculoase vor fi defilarea aviaţiei şi salutul elicopterelor. În Portul Tomis, pe lângă expoziţia de tehnică şi echipamente militare şi parada de costume de epocă, asistăm chiar la sosirea Zeului Neptun.

(w640) Ziua Marin

Românii din afara ţării asistă, de asemenea, la ceremonie, urmărind „Ediţia specială”, simultan, la TVR Moldova şi TVR Internaţional.

(w640) Ziua Marin

Film şi divertisment la TVR 2

Concertul extraordinar „Ave Maria”, susţinut de Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin", premiera filmului „Maria, Regina României”, în regia lui Alexis Sweet Cahill, dar şi transmisiuni în direct de la festivităţile pregătite de Forțele Navale Române din Constanța, Mangalia, Brăila, Tulcea, Galați, București și Bicaz se numără printre programele de sărbătoare pregătite de TVR 2 de Sfânta Mărie Mare.

Luni, de la ora 16.00, Liana Stanciu ne invită să urmărim o ediţie specială „În Direct cu Viaţa”. Timp de două ore, telespectatorii se vor întâlni cu cele mai iubite „Mării” ale showbizului, artei sau sportului românesc. Şi tot atunci, vedem în direct transmisiuni de la malul Mării Negre, unde Zeul Neptun va da startul unui exerciţiu demonstrativ naval, prezentat de structuri ale forţelor navale, aeriene, terestre, ale forţelor pentru operaţii speciale, precum şi structuri ale Gărzii de Coastă.

(w500) In direct

De la ora 20.00, Irina Păcurariu ne invită să o revedem pe artista Maria Buză, într-o ediţie „Reţeaua de Idoli”, despre care spunea: „Iubita și talentata Maria Buză își pune sufletul pe masă în una dintre cele mai sincere și mai emoționante întâlniri la care puteam spera”.

Programul special dedicat celei de-a 120-a aniversări a Zilei Marinei Române continuă, de la ora 21.00, cu un concert extraordinar - „Ave Maria”, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” pe faleza Cazinoului din Constanța. Evenimentul unic de la malul Mării Negre porneşte de la un concept artistic ce îmbină sunetul inconfundabil al acestui celebru ansamblu și o complexă regie de lumini și imagini. Actorul Marius Manole va completa programul „Ave Maria” cu interpretarea unei colecții emoționante de psalmi.

(w640) Marius Man

Spectacolul va fi întregit de vocile copiilor corului Cantus Mundi din Constanța, precum și de o scenografie spectaculoasă și un design de lumini ce vor pune în valoare celebra faleză a Cazinoului constănțean. Regia spectacolului „Ave Maria” este semnată de Emil Pantelimon, iar conducerea muzicală aparține Annei Ungureanu. Designul de lumini este coordonat de Alin Popa, video mapping-ul de Dorin Popovici, iar sunetul de Gabriel Scîrlet.

(w640) Imagine Av

Imediat după încheierea concertului, de la 22.20 telespectatorii TVR 2 sunt invitaţi la film. Drama istorică „Maria, Regina României” (România, 2019), în regia lui Alexis Sweet Cahill, cu Roxana Lupu, Adrian Titieni, Daniel Plier, Şerban Pavlu, Anghel Damian şi Ronald Chenery în rolurile principale, a fost filmată în București, Paris și Londra. Producţia cinematografică difuzată în premieră la TVR 2 a avut lansarea pe 8 noiembrie 2019, la o sută de ani de la recunoașterea internațională a Marii Uniri la Conferința de Pace de la Paris.

(w500) film Maria

În primăvara anului 1919, imediat după încheierea Primului Război Mondial, într-o Românie marcată de sărăcie şi de controverse politice, Regina Maria luptă să-şi aşeze ţara pe harta Europei. La Conferinţa de Pace de la Paris, ea va face lobby pentru recunoașterea internațională a Marii Uniri, reuşind să obţină sprijinul celor trei mari decidenţi care vor trasa graniţele lumii: prim-ministrul britanic Lloyd George, prim-ministrul francez Georges Clemenceau şi preşedintele american Woodrow Wilson.

 

Transmisiuni religioase şi perfecţiunea muzicii, la TVR 3

Şi TVR 3 dedică o serie de programe zilei de Sfânta Maria. De la 8.50, într-o ediţie specială „Lumină din lumină”, urmărim Sfânta Liturghie Arhierească, în transmisiune directă de la catedrala arhiepiscopală majoră „Sfânta Treime” din Blaj.

(w640) Lumina din

În fiecare an, la 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, zeci de mii de credincioși catolici se îndreaptă în pelerinaj spre Sanctuarul Național al Maicii Domnului de la Cacica, unde au loc celebrări speciale. De la ora 10.45, realizatoarea şi moderatoarea Carmen Olaru ne propune un dialog în direct cu preotul Cristian Diac, consilier episcopal, redactor la Oficiul pentru Comunicaţii Sociale, în ediţia specială „Lumina Creştinului”. Ediţia cuprinde şi momente din Sfânta Liturghie din ziua de Hram a Sanctuarului Sfintei Fecioare de la Cacica.

Iar la ora 17.00, telespectatorii TVR 3 văd, sub genericul „Madrigal - Sunetul Perfecţiunii”, un concert susţinut de Corul Madrigal „Marin Constantin”, la Zagreb, în luna iunie, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de relaţii diplomatice româno-croate.

 • 16:55
  Teleshopping-Publicitate
 • 17:00
  Telejurnal regional
  * Studioul teritorial Craiova * Producători: Ana Maria Ciocănescu, Paulina Bădîrci, Ion Mihai Transmisiune directă
 • 17:30
  Reporter special
  *Studioul teritorial Cluj * Groapa de gunoi a oraşului Cluj-Napoca Invitat: Adrian Dohotaru, activist Moderator Sebesi Karen Producător Romeo Couţi
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  *Studioul Chişinău (simultan TVR Moldova) Prezentatori: Carina Muller, Vadim Cheptanaru Producători: Irina Bejenaru, Ruslan Grabari Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:55
  Teleshopping-Publicitate
 • 19:00
  Cântec şi poveste
  (redifuzare)* Studioul teritorial Iaşi * Este licențiată în etnologie, antropologie culturală și folclor. Îşi propune să promoveze bunurile culturale din zona folclorică pe care o reprezintă. Are zeci de premii şi trofee, dar se mândreşte, mai ales, cu Premiul al II-lea în finala concursului „Vedeta Populară” organizat de TVR1 în 2018. Alături de TVR Iaşi a descoperit publicul din Chişinău şi pe cel din Cernăuţi. Raluca Radu este „ fata din Vaslui” care ne cucereşte cu energia, vorbele şi cântecele sale. Moderator Laura Lucescu Producător Carmen Olaru
 • 19:55
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi * Aniversări, comemorări, evenimente care au rămas în memoria colectivă au, pentru fiecare dintre noi, o semnificație aparte. “ Mașina timpului ” vă prezintă detalii mai puțin cunoscute, anecdotice pe alocuri, dar și fragmente din marile opere muzicale, citate care au făcut istorie sau interpretări subiective ale unor fapte din trecut. Producător Daniel Trofin
 • 20:00
  Cap de afiş
  (redifuzare)*Studioul teritorial Craiova * Concert Analia Selis Producător Simona Muşuroi
 • 20:55
  FILLER
  * Studioul teritorial Cluj *Tablou Nicolae Grigorescu: PRIZONIERI TURCI Realizator Mihaiela Ilea
 • 21:00
  Cap de afiş
  (redifuzare)* Studioul teritorial Timişoara Producători: Miodrag Obradov, Roxana Morun
 • 21:55
  FILLER
  *Studioul teritorial Timişoara * Statuia Sf. Ioan Nepomuk
 • 22:00
  Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaților
  Producător Miruna Moraru
 • 23:55
  FILLER
  *Studioul teritorial Timişoara * Statuia Sf. Ioan Nepomuk
 • 00:00
  Cu cărţile pe faţă
  * Studioul teritorial Craiova * Producător Mirela Giodea
 • 01:00
  Cap de afiş
  * Studioul teritorial Timişoara
 • 01:55
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi * Aniversări, comemorări, evenimente care au rămas în memoria colectivă au, pentru fiecare dintre noi, o semnificație aparte. “ Mașina timpului ” vă prezintă detalii mai puțin cunoscute, anecdotice pe alocuri, dar și fragmente din marile opere muzicale, citate care au făcut istorie sau interpretări subiective ale unor fapte din trecut. Producător Daniel Trofin
 • 02:00
  Revizie tehnică