Duminică, 12 decembrie, începând cu ora 13.00, TVR 3 a difuzat un alt episod din noul sezon al emisiunii „A doua emigrare”.
În acest episod vă propunem să descoperiți povestea Iuliei Dragu, născută în Bistrița.
În urmă cu mai mulți ani, împreună cu soțul și cu cei trei copii ai lor, au plecat în Italia.
Realitatea dură din străinătate a făcut-o pe Iulia Dragu, ca după câțiva ani, să se întoarcă în România. Nici a doua emigrare din Italia spre țara în care s-a născut nu a fost deloc ușoară. Iulia Dragu și-a găsit însă repede rostul: s-a implicat în proiecte caritabile. A reușit să strângă alături de ea voluntari cu inima deschisă, dornici de a face un pic de lumină în viețile semenilor lor mai puțini norocoși.
Cel mai nou proiect în care este implicată Iulia Dragu și echipa ei este Casa Verde - locul ce urmează a fi destinația spre care vor veni copiii și adulții care au nevoie de o oază de liniște, locul în care dizabilitățile fizice sau psihice vor fi trecute pe planul doi. Înțelegerea și bucuria trăirii împreună vor fi pe primul loc.
Până ce va fi gata proiectul Casa Verde, voluntarii coordonați de Iulia Dragu se implică și în alte proiecte. În această perioadă sunt chiar ajutoarele lui Moș Crăciun și pregătesc pachete cu suprize pentru 100 de persoane din Năsăud și din Bistrița.
Viața trăită în străinătate a învățat-o pe Iulia Dragu că implicarea în comunitate aduce împreună oameni care acceptă necondiționat să le fie de folos semenilor. Voluntariatul este o lecție de viață care se învață permanent. Sau se trăiește.
********
A doua emigrare există în grila de programe a TVR încă din 2015 și a strâns de-a lungul timpului povești de viață pline de emoție, implicare și dăruire ale românilor care au avut curajul să trăiască în străinătate și, la un moment dat, să se întoarcă în România. Emisiunea pune accentul pe modul în care acești români curajoși au făcut față provocărilor aduse în viața lor de adaptarea la mentalități și culturi noi, la învățarea în scurtă vreme a unei limbi străine. Provocările au continuat și la întoarcerea în țară. De cele mai multe ori, lucrurile nu au mers de la sine, dar experiența de viață departe de țara în care s-au născut i-a ajutat pe cei mai mulți dintre românii întorși din străinătate să pună pe picioare afaceri de succes, proiecte sociale și comunitare, folosindu-se de experiența lor în străinătate.