loader
Foto

A doua emigrare: Preţul plecării, costurile întoarcerii

O nouă ediţie cu istorii contemporane tulburătoare: "A doua emigrare", duminică, 15 octombrie, de la ora 12.30, la TVR 3 şi online pe TVR+.

 

A doua emigrare

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Mii de asistenţi medicali, pregătiţi în şcolile din România, au luat an de an calea străinătăţii, decişi să lucreze în  ţări unde puteau câştiga mai mult.

Este şi cazul Monicăi Tobias, o braşoveancă de 41 de ani care a ales să plece în 1999 mai întâi în Germania, apoi în Italia, în căutarea unui trai mai bun pentru copiii ei  pe care i-a lăsat, pentru câţiva ani, în grija bunicilor.

După ani de muncă, a reuşit să-şi construiască o carieră atât în domeniul medical, cât şi în comunitatea românilor din Italia.

(w882) Monica

Organizează numeroase campanii umanitare, iar acum lucrează la proiectul “Salvează o inimă de copil”,  care a făcut înconjurul Italiei şi care se va concretiza în România.

Şi Gabriela Vasilescu a luat calea străinătăţii în urmă cu 14 ani, nemulţumită de câştigurile pe care le putea realiza în domeniul  opticii medicale.

(w882) Gabriela

Gândul că ar putea avea o viaţă la care visa a făcut-o să aleagă ca destinaţie Germania, optând  pentru contracte legale, dar scurte ca durată.

După câţiva ani de făcut naveta, a ales să plece definitiv. A plătit un preţ mare…sufleteşte, prin depărtarea de cei dragi.  Acum, reîntoarsă pe pământurile natale, este sigură că poate să-şi construiască aici o afacere.

***

(w882) Gabriela

Emisiunea prezintă poveştile de viaţă ale unor români care, după ani munciţi în străinătate, s-au întors în ţară.  În România trebuie să treacă printr-un alt proces de reintegrare, practic trăiesc o a doua emigrare.

***
Jurnalist: Gabriela Voinea

Realizator: Monica Nicolescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

8:30 Biruitorii

(redifuzare)*Studioul teritorial Tg.Mureş

* Părintele arhimandrit Ioan Iovan, partea I

Producători Lacrima Balint, Coralia Matea

9:00 Spirit şi credinţă

*Studioul teritorial Iasi

* Producator Sergiu Ciocoiu

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3