Duminică, 28 noiembrie, începând cu ora 13.00, TVR3 difuzează o nouă ediție a emisiunii „A doua emigrare”.
Iulia Popescu, realizatoarea episodului din această săptămână, vă propune să descoperiți doi oameni deosebiți care după ce au trăit o perioadă de timp în străinătate s-au întors în România și au pus bazele unor proiecte de succes, care au ca punct de pornire experiența lor de profesioanlă dobândită în străinătate.
Bianca Tudor este consultant de branding şi antreprenor. A trăit și lucrat câțiva ani în străinătate și a înțeles că femeile au potential și că trebuie să fie încurajate să intre în afaceri.
De patru ani a creat o rețea internațională care numără peste 8.000 de femei care au reuşit să performeze în mediul de afaceri.
Bianca Tudor este de părere că în România avem nevoie de o cultură antreprenorială, de Hub-uri pentru antreprenori în fiecare oraș și de școli de antreprenoriat, dar ar trebui să dezvoltăm și o cultură a voluntariatului și antreprenoriatului social.
Medicul anestezist şi specialist în terapia durerii, dr. Ovidiu Palea a profesat timp de 10 ani în Statele Unite ale Americii. După ce s-a întors în ţară, a înfiinţat, în 2011, cu fonduri europene, o clinică medicală unde tratează cu succes pacienții și încearcă să-i scape de…durere!
Terapia durerii este o specializare medicală recunoscută în toate țările civilizate, iar procedurile sunt bazate pe dovezi riguroase. În America, medicul Ovidiu Palea a descoperit cât de important este acest mod de tratatare a unor afecțiuni, care scapă pacienții de intervenții chirugicale istovitoare dar și costisitoare.
Două povești de succes, cu doi români care au avut curajul să se întoarcă în țară și să schimbe lucrurile în bine.
********
A doua emigrare există în grila de programe a TVR încă din 2015 și a strâns de-a lungul timpului povești de viață pline de emoție, implicare și dăruire ale românilor care au avut curajul să trăiească în străinătate și, la un moment dat, să se întoarcă în România. Emisiunea pune accentul pe modul în care acești români curajoși au făcut față provocărilor aduse în viața lor de adaptarea la mentalități și culturi noi, la învățarea în scurtă vreme a unei limbi străine. Provocările au continuat și la întoarcerea în țară. De cele mai multe ori, lucurile nu au mers de la sine, dar experiența de viață departe de țara în care s-au născut i-a ajutat pe cei mai mulți dintre românii întorși din străinătate să pună pe picioare afaceri de succes, proiecte sociale și comunitare, folosindu-se de experiența lor în străinătate.