loader
Foto

A doua emigrare: România redevine ACASĂ!

Duminică, 17 octombrie, începând cu ora 13.00, TVR3 a difuzat un alt episod din noul sezon al emisiunii „A doua emigrare”.

 

A doua emigrare

Italia a fost timp de 14 ani casă pentru familia Enache din Sascut, județul Bacău. Tot în Italia a plecat prima dată, să studieze, Sorin Dan Cojocaru, un tânăr artist plastic din București.

Poveștile lor de viață diferă, dar dorința de a se întoarce acasă se regăsește în ambele cazuri.

Gabriela Voinea, realizatoarea acestui episod al emisiunii „A doua Emigrare” a stat de vorbă cu fiecare în parte și a încercat să le adune mărturisirile, dorurile, decepțiile și speranțele de viitor pe care le au acum, întorși, acasă, în România.

Sorin Dan Cojocaru, tânărul artist plastic a trăit, studiat și și-a perfecționat arta de a picta timp de opt ani, ani în care a locuit în Italia, Germania și Suedia. În România are un atelier de pictură, dar colaborările internaționale au continuat și după întoarcerea sa din străinătate.

(w882)

Participă în continuare la expoziții, la vernisaje și are proiecte cu agenții importante de publicitate din Europa. Lucrările sale își găsesc drum prin galeriile de artă europene, iar aprecierile se întorc la București!

(w882)

Tânărul artist se simte un cetățean al Europei, iar drumurile creionate de lucrările sale în căutarea expozițiilor internaționale, reprezintă modalitatea de a comunica și de a interacționa cu oameni din întreaga lume, iubitori de artă contemporană.

Roxana și Nicolae Enache s-au întors în România după 14 ani petrecuți în Italia. Familia lui Nicolae este și acum în sudul Peninsulei, doar el a revenit în casa părintească din Sascut. Aici cresc acum și cei doi băieți ai Roxanei și ai lui Nicolae Enache, născuți în Italia.

(w882)

Cei 14 ani de Italia l-au ajutat pe Nicolae să învețe să facă brânzeturi italiene, așa că odată întors în țară a deschis o mică fabrică de brânzeturi italiene. Deși este o afacere mică, de care se ocupă cei doi soți, produsele lor artizanale sunt din ce în ce mai căutate!

********

A doua emigrare există în grila de programe a TVR  încă din 2015 și a strâns de-a lungul timpului povești de viață pline de emoție, implicare și dăruire ale românilor care au avut curajul să trăiască în străinătate și, la un moment dat, să se întoarcă în România. Emisiunea pune accentul pe modul în care acești români curajoși au făcut față provocărilor aduse în viața lor de adaptarea la mentalități și culturi noi, la învățarea în scurtă vreme a unei limbi străine. Provocările au continuat și la întoarcerea în țară. De cele mai multe ori, lucrurile nu au mers de la sine, dar experiența de viață departe de țara în care s-au născut i-a ajutat pe cei mai mulți dintre românii întorși din străinătate să pună pe picioare afaceri de succes, proiecte sociale și comunitare, folosindu-se de experiența lor în străinătate.

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
”Dăruiește Românie!”, o nouă întâlnire cu artiști îndrăgiți, sâmbătă, la TVR 3

Victoria Cociaș, Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Andreea Toma, Doru Isăroiu & Red Parlament sunt așteptați de Carmen Târnoveanu la ...

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: luni, 15 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Spectacol de referință duminică la TVR: „Chirița în provincie

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă duminică, 21 aprilie, spectacolul „Chirița în provincie", de Vasile Alecsandri, pe TVR3, de la ora 20.00 ...

 

#tvr3