Duminică, 17 octombrie, începând cu ora 13.00, TVR3 a difuzat un alt episod din noul sezon al emisiunii „A doua emigrare”.
Italia a fost timp de 14 ani casă pentru familia Enache din Sascut, județul Bacău. Tot în Italia a plecat prima dată, să studieze, Sorin Dan Cojocaru, un tânăr artist plastic din București.
Poveștile lor de viață diferă, dar dorința de a se întoarce acasă se regăsește în ambele cazuri.
Gabriela Voinea, realizatoarea acestui episod al emisiunii „A doua Emigrare” a stat de vorbă cu fiecare în parte și a încercat să le adune mărturisirile, dorurile, decepțiile și speranțele de viitor pe care le au acum, întorși, acasă, în România.
Sorin Dan Cojocaru, tânărul artist plastic a trăit, studiat și și-a perfecționat arta de a picta timp de opt ani, ani în care a locuit în Italia, Germania și Suedia. În România are un atelier de pictură, dar colaborările internaționale au continuat și după întoarcerea sa din străinătate.
Participă în continuare la expoziții, la vernisaje și are proiecte cu agenții importante de publicitate din Europa. Lucrările sale își găsesc drum prin galeriile de artă europene, iar aprecierile se întorc la București!
Tânărul artist se simte un cetățean al Europei, iar drumurile creionate de lucrările sale în căutarea expozițiilor internaționale, reprezintă modalitatea de a comunica și de a interacționa cu oameni din întreaga lume, iubitori de artă contemporană.
Roxana și Nicolae Enache s-au întors în România după 14 ani petrecuți în Italia. Familia lui Nicolae este și acum în sudul Peninsulei, doar el a revenit în casa părintească din Sascut. Aici cresc acum și cei doi băieți ai Roxanei și ai lui Nicolae Enache, născuți în Italia.
Cei 14 ani de Italia l-au ajutat pe Nicolae să învețe să facă brânzeturi italiene, așa că odată întors în țară a deschis o mică fabrică de brânzeturi italiene. Deși este o afacere mică, de care se ocupă cei doi soți, produsele lor artizanale sunt din ce în ce mai căutate!
********
A doua emigrare există în grila de programe a TVR încă din 2015 și a strâns de-a lungul timpului povești de viață pline de emoție, implicare și dăruire ale românilor care au avut curajul să trăiască în străinătate și, la un moment dat, să se întoarcă în România. Emisiunea pune accentul pe modul în care acești români curajoși au făcut față provocărilor aduse în viața lor de adaptarea la mentalități și culturi noi, la învățarea în scurtă vreme a unei limbi străine. Provocările au continuat și la întoarcerea în țară. De cele mai multe ori, lucrurile nu au mers de la sine, dar experiența de viață departe de țara în care s-au născut i-a ajutat pe cei mai mulți dintre românii întorși din străinătate să pună pe picioare afaceri de succes, proiecte sociale și comunitare, folosindu-se de experiența lor în străinătate.