loader
Foto

“A doua emigrare”: românii din diaspora deschid afaceri în țară

Duminică 13 iunie, ora 13.00, v-am așteptat la “A doua emigrare”, pe TVR 3, pentru a afla noi povești ale celor care aleg să se repatrieze, povești despre ce fac cu banii câștigați peste hotare și cum se readaptează la viața de acasă.

 

A doua emigrare

Determinați și curajoși, românii reușesc să se integreze cu succes în alte țări și de multe ori își deschid propriile afaceri. Dorul de meleagurile natale îi face să se gândească mereu la întoarcerea acasă, iar, în ultimii ani, tot mai mulți își mută proiectele din străinătate în România sau deschid unele noi.

Povestea Ginei Udroiu, o tânără din Giurgiu, pare desprinsă din filme. A emigrat în Cipru ca să strângă bani pentru o casă. A schimbat multe locuri de muncă în cei 20 de ani peste hotare, iar adaptarea a fost grea. Chiar dacă trăia într-o zona în care alții visează să își petreacă vacanțele, ducea dorul celor dragi. Pentru românii care muncesc în străinătate, cel mai difícil moment este acela când trebuie să se despartă de copiii lor care rămân în țară. Gina Udroiu avea inima sfâșiată de fiecare dată când pleca din nou în Cipru. Acolo avea afaceri cu care le asigura celor rămași acasă un trai mai bun.

Deși se bucura de succes și făcea aproape lunar naveta în România, își dorea să petreacă mai mult timp cu copilul său. A  hotărât că e timpul să revină în țară și a vândut tot ce avea în Cipru.

(w882) udroiu

Nu a reușit, însă, să se bucure de întoarcere pentru că  noii proprietari s-au dovedit a fi escroci și au dispărut cu banii promiși. Astfel Gina Udroiu a fost nevoită să ia din nou calea străinătății și să reclădească afacerea din Cipru. Așa a reușit să depășească impasul financiar în care se afla.

Câțiva ani mai târziu a obținut o finanțare pentru un startup în țară. Toate obstacolele pe care le-a depășit în ultimii ani și experiența de antreprenor nu i-au ușurat readaptarea în România, în plină pandemie. Deși este în țară alături de fiul său, dezvoltarea unei afaceri de la zero nu îi permite luxul unui timp liber îndelungat în mijlocul familiei.

(w882) tanase 1

Povestea emigrării Ioanei Tănase stă sub semnul schimbărilor dramatice.  A plecat în Anglia la facultate, urmând o specializare aparte psihologie-criminologie. Și-a  continuat studiile în Olanda și era pregătită să rămână acolo definitiv. Decesul tatălui a făcut-o, însă, să se întoarcă acasă. Și-a dat seama că nu mai poate pleca și a rămas să își ajute familia distrusă de durere.

(w882) tanase 2

Pasiunea tatălui pentru broderie a fost ca un fir călăuzitor spre o nouă idee de afacere. Nu știa nimic despre broderii, dar a învățat repede. Acum afacerea cu broderii personalizate câștigă tot mai mult teren. Nu a renunțat însă la pasiunea  pentru psihologie. Îi ajută  pe copiii speciali  să își depășească barierele de comunicare.

(w882) tanase 3

***

Jurnaliști : Iulia Popescu, Monica Nicolescu

 

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)

1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3