loader
Foto

Galerie foto

Adrian Păunescu şi Cenaclul „Flacăra”, o istorie muzicală, la TVR 3

Duminică, 6 decembrie, de la ora 22.00, la TVR 3 aţi putut afla povestea celei mai ample reuniuni culturale şi muzicale a României comuniste, în cadrul căreia au crescut adevăraţi artişti ai folkului.

 

Remix

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Cenaclul „Flacăra” a fost înfiinţat, coordonat şi prezentat de poetul Adrian Păunescu din 17 septembrie 1973 (după apariţia „Galelor Săptămâna”), totalizând până la sistarea manifestărilor 1.615 de spectacole de muzică şi poezie în toată ţara.

Cenaclul a constituit în anii ’70 apogeul reuniunilor folk, în paralel fiind mediatizat de emisiunile TV itinerante „Antena vă aparţine”. Între 1979 şi 1985, manifestările aferente erau consemnate săptămânal în emisiunea „Radiocenaclul Flacara – valori ale muzicii tinere”, la Radio România. Implicarea sa în mişcarea folk autohtonă a devenit determinantă, dar şi exclusivistă.

(w882) Adrian Pă
Adrian Păunescu şi Florian Pittiş

După o primă perioadă underground (găzduită de Casa de cultură a sectorului 1, când erau propuşi tineri poeţi şi cantautori, performând în momente artistice cu valenţe avangardiste, uneori de fuziune, trecând prin rememorarea unor poeţi clasici), a urmat ascensiunea fulminantă a manifestării, care a suprapopulat sălile de sport, casele de cultură, până la stadioane şi arene amenajate în natură.

(w882) Cenaclul F
Cenaclul "Flacăra" cu Vali Sterian

În 1982, a fost publicat un triplu album discografic „Cenaclul Flacăra în concert”, înregistrat la Sala Radio, iar un an mai târziu a fost realizat filmul de lung-metraj „Cenaclul Flacăra – Te salut, generaţie-n blugi!”, în regia lui Cornel Diaconu, interzis la difuzare. Manifestarea a fost stopată în 16 iunie 1985, după un spectacol cu urmări tragice, pe stadionul din Ploieşti. În paralel, apăruseră Serbările „Scânteii Tineretului” sub conducerea poetului şi publicistului Lucian Avramescu.

(w882) Marcela Sa
Marcela Saftiuc în 1981, la Cenaclul "Flacăra"

După 1990, Adrian Păunescu, cu o carieră preponderent politică, a încercat să relanseze mişcarea (Cenaclul „Totuşi iubirea”), departe de dimensiunile de „fenomen” asumate în anii ’70 – ’80, iscând controverse în viaţa culturală de astă dată liberă. În schimb, au proliferat festivaluri folk în toate zonele ţării, culminând cu cele naţionale „Om bun” (sub oblăduirea lui Victor Socaciu) şi „Folk You!” (organizat de Mişcarea de Rezistenţă, prezentat de Florian Pittiş).

(w882) Vasile Åže
Vasile Şeicaru şi Ştefan Hruşcă

Ediţia Remix «Adrian Păunescu şi Cenaclul Flacăra» a fost alcătuită la dispariţia poetului, folosind imaginile şi interviurile din Arhiva Multimedia TVR deja existente: Adrian Păunescu, George Stanca, Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Vali Sterian, Dan Andrei Aldea, Nicu Alifantis, Florian Pittiş, Anda Călugăreanu, Victor Socaciu, Vasile Şeicaru, Ştefan Hruşcă, Adrian Ivaniţchi, Tudor Gheorghe, Ducu Bertzi, Gil Ioniţă, Arpad Domokos, Jimi Zărnescu, Andrei Păunescu, IRIS, VOLTAJ, PRO MUSICA, REDIVIVUS şi alţii.

(w882) Remember A

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

15 ani fără Valeria Peter Predescu

15 ani fără Valeria Peter Predescu

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie 2023, de la ora 15:00, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție cu totul specială a emisiunii "Cântec și Poveste".

 

#tvr3