loader
Foto

"ARTA LUMII" cu mezzosoprana Antonia Cosmina Stancu

A patra invitată a proiectului "ARTA LUMII", ediția de joi, 29 aprilie, transmisă pe pagina de Facebook TVR3, la ora 14.00, a fost mezzosoprana Antonia Cosmina Stancu, fostă bursieră a Fundației Regale Margareta a României.

 

VALENTINA BĂINȚAN

ARTA LUMII este un proiect dedicat copiilor și tinerilor cu posibilități materiale reduse, dar cu rezultate excepționale în domeniile artistice, un concept de interviuri în care vom face cunoștință cu o serie de tineri inteligenți, talentați, mândri și fericiți să reprezinte România la competiții și evenimente naționale și internaționale dedicate artelor frumoase.

Partenerul acestui proiect este Fundația Regală Margareta a României, prin intermediul programului TINERE TALENTE.

În anul 2008, Fundația Regală Margareta a României a creat un program național de burse (TINERE TALENTE) pentru a sprijini și promova tinerii artiști talentați care provin din familii modeste și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul.

(w882) cosmina 1

DESPRE ANTONIA COSMINA STANCU

Antonia Cosmina Stancu este o tânără mezzosoprană în vârstă de 27 de ani, născută în București.

Încă de când era mică a fost atrasă de lumea artistică, deși nu provine dintr-o familie de muzicieni. La șapte ani a început să studieze vioara și pictura la Școala de muzică “losif Sava”, din București. La aceeași vârstă a descoperit ca îi place să cânte și muzică ușoară, astfel că a început să cânte în diverse spectacole și să participe la concursuri, obținând numeroase premii.

Mulți dintre membrii juriului care o ascultaseră în diverse concursuri de muzică ușoară, îi sugerau să se îndrepte către operă, vocea sa părând mai potrivită pentru acest gen de muzică. Deși a început să cânte și a impresionat cu vocea ei specială, nu și-a imaginat niciodată că va deveni cântăreață de operă.

Apoi, la 14 ani a avut privilegiul si bucuria de a studia cu celebra cântăreață Margareta Pâslaru, care, impresionată de vocea ei puternică, a încurajat-o să se îndrepte spre genul de opera. Era momentul din viața Cosminei când trebuia să aleagă la ce liceu dorea să meargă. Muzica a câștigat, însă, bătălia în inima tinerei și astfel Cosmina a ales să se inscrie la Colegiul Național de Muzică “George Enescu” din Bucureși. S-a gândit să se înscrie la secția jazz/muzică ușoară, însă pentru că această secție nu exista în liceu, a decis să aleagă secția canto clasic. Cosmina a simțit atunci că „totul se întâmplă cu motiv”.  Și așa a început totul. Așa a descoperit un nou univers, o lume ca un basm, cu o paletă largă de emoții. Extrem de repede a fost fermecată de lumea operei și de la primele ore de canto clasic si-a propus să renunțe la prima ei dragoste, muzica ușoară, și așa a și fost, pentru că de atunci a cântat numai repertoriu de muzică clasică.

Cosmina își amintește cu mare emoție de primele lecții alături de noul ei profesor, Mariana Chihaia, ce i-a insuflat dragostea nemărginită pentru operă și care i-a fost un adevărat mentor.

(w882) cosmina 3

În anii de liceu Cosmina a obținut numeroase premii la concursuri importante. După ce și-a încheiat pregătirea de liceu, a intrat prima, cu media 10, la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa de canto a profesoarei Eleonora Enăchescu, ce i-a strecurat în inimă dorința de a se perfecționa, de a fi serioasă și de a lucra cât mai mult posibil pentru a evolua.

Cea de-a doua profesoară ce a îndrumat-o la Universitatea Națională de Muzică din București a fost Cristina Soreanu, care i-a dat încrederea de a-și întinde aripile și de a zbura. De asemenea, Cosmina a avut ocazia să lucreze la diferite roluri alături de minunatul pianist Alexandru Petrovici, de la care a învățat enorm, iar apoi, alături de regizorul Anda Tabăcaru, a “construit” o serie de roluri pe care le-a și perfecționat. A venit apoi studiul intens și amănunțit la disciplina „lied și oratoriu”, alături de soprana Bianca Manoleanu, iar anul 2018 i-a adus Cosminei finalizarea cursurilor de Master.

Cosmina a participat la nenumărate Masterclass-uri și a luat lecții private de la personalități internaționale, precum mezzosoprana Ruxandra Donose, sopranele Lavinia Cherecheș, Leontina Văduva, Cheryl Studer, Anna Tomowa Sintow, Larisa Gergieva (directorul artistic al Academiei Marinsky), Cristian Sandu, Alina Pavalache, Eleonora Pacetti, Vasile Moldoveanu, Teodor Ilincăi, Boiko Tvetanov, baritonii Romualdo Savastano și Lucas Meachem.

A obținut de-a lungul timpului o serie de burse, însă cu siguranță, cel mai mare sprijin financiar și moral l-a primit din partea „Fundației Regale Margareta a României”, prin intermediul programului “Tinere Talente”. A fost o mare onoare, un sprijin extraordinar în vederea pregatirii profesionale și o ocazie specială de a lua parte la nenumărate evenimente organizate în instituții de prestigiu, multe dintre aceste evenimente având loc în prezența Alteței Sale Regale, Margareta, Custodele Coroanei Române.

Un moment cu adevărat remarcabil pentru Cosmina a fost “Concertul Regal Caritabil” de pe scena Ateneului Român, pe când avea doar 20 de ani, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, ce s-a întrupat într-o seară de excepție, cu multe emoții, lacrimi de fericire și aplauze călduroase.

(w882) cosmina 4

Făcând parte din programul “Tinere Talente” a avut privilegiul de a întâlni artiști remarcabili și de a învăța de la aceștia în cadrul mentoratelor și masterclass-urilor organizate de către Fundație. Personalitățile ce și-au pus amprenta în dezvoltarea ei artistică au fost Teodor Ilincăi (tenor), Tiberiu Soare (dirijor) și Maia Morgenstern (actriță), trei mentori de excepție de la care Cosmina a încercat să învețe tot ceea ce este mai bun.

Palmaresul Cosminei cuprinde multe premii la competițiile naționale și internaționale, cum ar fi: Marele Premiu la „Concours International de Chant Georges Enesco” (Franța, Paris), Premiul I la Concursul internațional" Aslico "(Como, Italia); premiul III în “The international Grand  Prix of Romania Trophaeum Artis Cantorum"(București); Premiul special pentru cel mai tânăr interpret sub 25 de ani, Premiul special „Radio România” și premiul publicului la „Grand Prix delOpera București”; Marele Premiu la „Concursul Național Victor Giuleanu”; premiul pentru creația feminină pentru un rol principal, Donna Elvira din opera Don Giovanni de W.A Mozart (2018) în „Festivalul de opere independente” (lași, România) și premiul pentru creație feminină pentru rolul Olga din opera Eugene Oneghin de Piotr Ilici Tehaikovsky în același festival în 2017 (roluri lucrate și construite cu domnul Alexandru Petrovici și doamna Anda Tabacaru); premiul I la „Concursul Național lonel Perlea”; premiul II în „Concursul Opera Start”, Bușteni; premiul II la „Concursul Național Mihail Jora” (București, România); de Marele Premiu „Mihail Jora” la Concursul Internațional de canto „Tiberiu Bredliceanu”, Premiul de Excelență „Regele Mihai al României”  la concursul international L'Assoluta Virginia Zeani ”; premiul II la „Concursul internațional Vox Artis” (Sibiu, România), premiul special - un concert la Filarmonica din Bacău „la Concursul internațional de canto Vox Artis”; premiul I la „Concursul Național de Interpretare și Creație Muzicală Paul Constantinescu”, etc.

***

Sursă foto: arhiva personală – Antonia Cosmina Stancu și liviustoica.ro

Producător și moderator: Valentina Băințan

11:00 Toţi împreună

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

Transmisiune in regim de direct

12:50 Teleshopping-Publicitate

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3