"ARTA LUMII" cu violonista Ștefania Turcu
luni, 31 mai 2021
"ARTA LUMII" a adus-o în atenția dumneavoastră pe cea mai tânără invitată de până acum a emisiunii, violonista ȘTEFANIA TURCU, bursieră a Fundației Regale Margareta a României. Joi, 3 iunie, ora 14.00, pe pagina de Facebook TVR3!
stefania turcu 2
Alte legături
VALENTINA BĂINȚAN

ARTA LUMII este un proiect dedicat copiilor și tinerilor cu posibilități materiale reduse, dar cu rezultate excepționale în domeniile artistice, un concept de interviuri în care vom face cunoștință cu o serie de tineri inteligenți, talentați, mândri și fericiți să reprezinte România la competiții și evenimente naționale și internaționale dedicate artelor frumoase.

Partenerul acestui proiect este Fundația Regală Margareta a României, prin intermediul programului TINERE TALENTE. În anul 2008, Fundația Regală Margareta a României a creat un program național de burse (TINERE TALENTE) pentru a sprijini și promova tinerii artiști talentați care provin din familii modeste și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul.

(w640) stefania t

DESPRE ȘTEFANIA TURCU

Ștefania Turcu are 16 ani și este elevă la Colegiul Național „Dinu Lipatti”.

A descoperit atracția pentru vioară la vârsta de 7 ani, când o scânteie s-a transformat în pasiune și întregul decurs al existenței sale a gravitat în jurul viorii. Astfel, a început să studieze vioara la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, unde a demonstrat prin ambiție și determinare - instruită în clasele primare de distinsul profesor Calistrat Catargiu și, în gimnaziu, de minunata profesoară Adriana Patraș Anania – că visul de a cânta pe marile scene trebuie atins cu orice preț. Astfel, Ștefania și-a pus la bătaie atributele cele mai importante: seriozitate, tenacitate, pasiune și multă multă muncă.

Debutează la vârsta de 11 ani, ca solistă, cu Orchestra simfonică „Regal D'Art”, sub bagheta dirijorului Marius Hristescu, în cadrul „Concertului extraordinar Eugen Doga”. Strălucirea evenimentului, luminile rampei și aplauzele publicului i-au confirmat încă o dată Ștefaniei că drumul destinului o poartă către cea mai frumoasă carieră muzicală.

În prezent studiază la Colegiul Național „Dinu Lipatti” din București, continuându-și evoluția sub îndrumarea distinsei profesoare Magdalena Ursu. Etapa liceului a condus-o către un nou nivel al performanței: câștigarea locului I la Concursul Internațional „Violin Doc” susținut în decembrie 2020, unde i s-a oferit și premiul special, având astfel oportunitatea de a învăța sun îndrumarea violonistei Cristina Ioana Goicea.

(w640) stefania t

Bursa programului „Tinere Talente” îi oferă posibilitatea de a participa la cursuri de măiestrie cu violoniști pe care îi admiră și la nivelul cărora aspiră să ajungă, și nu în ultimul rând, îi acordă sprijinul necesar pentru a concura la competiții internaționale.

Visul tinerei violoniste este să concerteze pe marile scene ale lumii, ca solistă, alături de dirijori și orchestre de prestigiu, pentru a readuce la viață aprecierea oamenilor pentru muzica clasică și pentru a duce mai departe menirea acestei distinse arte: decodificarea emoțiilor intense ascunse între liniile portativului.

Așadar, joi, 3 iunie, de la ora 14.00, vă invităm cu bucurie să o cunoașteți pe Ștefania, să pătrundeți în universul ei sonor și să o descoperiți prin intermediul celor mai pure emoții, urmărind pagina de Facebook a TVR 3.

Vă așteptăm cu drag alături de noi!

***

ARTA LUMII, al cărei debut a avut loc în data de 8 aprilie, vine cu un concept inovativ de transmisii LIVE ONLINE, pe paginile de Facebook ale TVR, fiind un proiect dedicat exclusiv dezvoltării online a Televiziunii Române.

Astfel, pe pagina de Facebook a TVR3, LIVE, în fiecare joi de la ora 14.00, formatul va aduce în atenția publicului online o serie de  întâlniri inedite, cu unii dintre cei mai talentați tineri artiști ai momentului – artiști plastici, muzicieni, tineri pasionați de fotografie și actorie, aflați la început de drum -  în cadrul cărora toți cei invitați vor fi provocați la un dialog transparent și realist, adaptat vremurilor pe care le parcurgem în prezent.

***

Sursă foto: arhiva personală - Ștefania Turcu

Producător și moderator: Valentina Băințan

 • 15:00
  Cu cărţile pe faţă
  Film * * Studioul teritorial Craiova * Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România, Hărman, 2022 Producător Mirela Giodea
 • 16:00
  Prim plan obiectiv
  * Studioul teritorial Craiova * TVR Craiova vă invită să urmăriţi o emisiune magazin cu informaţii, ştiri, evenimente şi rubrici de interes din domeniul culturii, ştiinţei, divertismentului, etc. În fiecare ediţie vă prezentăm două teme de actualitate şi invitaţi pe măsură.Moderator Simona Muşuroi Producător Anca Dindirică Transmisiune directă
 • 16:55
  Teleshopping-Publicitate
 • 17:00
  Telejurnal regional
  * Studioul teritorial Craiova * Producători: Ana Maria Ciocănescu, Paulina Bădîrci, Ion Mihai Transmisiune directă
 • 17:30
  Reporter special
  *Studioul teritorial Cluj * Groapa de gunoi a oraşului Cluj-Napoca Invitat: Adrian Dohotaru, activist Moderator Sebesi Karen Producător Romeo Couţi
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  *Studioul Chişinău (simultan TVR Moldova) Prezentatori: Carina Muller, Vadim Cheptanaru Producători: Irina Bejenaru, Ruslan Grabari Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:55
  Teleshopping-Publicitate
 • 19:00
  Cântec şi poveste
  (redifuzare)* Studioul teritorial Iaşi * Este licențiată în etnologie, antropologie culturală și folclor. Îşi propune să promoveze bunurile culturale din zona folclorică pe care o reprezintă. Are zeci de premii şi trofee, dar se mândreşte, mai ales, cu Premiul al II-lea în finala concursului „Vedeta Populară” organizat de TVR1 în 2018. Alături de TVR Iaşi a descoperit publicul din Chişinău şi pe cel din Cernăuţi. Raluca Radu este „ fata din Vaslui” care ne cucereşte cu energia, vorbele şi cântecele sale. Moderator Laura Lucescu Producător Carmen Olaru
 • 19:55
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi * Aniversări, comemorări, evenimente care au rămas în memoria colectivă au, pentru fiecare dintre noi, o semnificație aparte. “ Mașina timpului ” vă prezintă detalii mai puțin cunoscute, anecdotice pe alocuri, dar și fragmente din marile opere muzicale, citate care au făcut istorie sau interpretări subiective ale unor fapte din trecut. Producător Daniel Trofin
 • 20:00
  Cap de afiş
  (redifuzare)*Studioul teritorial Craiova * Concert Analia Selis Producător Simona Muşuroi
 • 20:55
  FILLER
  * Studioul teritorial Cluj *Tablou Nicolae Grigorescu: PRIZONIERI TURCI Realizator Mihaiela Ilea
 • 21:00
  Cap de afiş
  (redifuzare)* Studioul teritorial Timişoara Producători: Miodrag Obradov, Roxana Morun
 • 21:55
  FILLER
  *Studioul teritorial Timişoara * Statuia Sf. Ioan Nepomuk
 • 22:00
  Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaților
  Producător Miruna Moraru
 • 23:55
  FILLER
  *Studioul teritorial Timişoara * Statuia Sf. Ioan Nepomuk
 • 00:00
  Cu cărţile pe faţă
  * Studioul teritorial Craiova * Producător Mirela Giodea
 • 01:00
  Cap de afiş
  * Studioul teritorial Timişoara
 • 01:55
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi * Aniversări, comemorări, evenimente care au rămas în memoria colectivă au, pentru fiecare dintre noi, o semnificație aparte. “ Mașina timpului ” vă prezintă detalii mai puțin cunoscute, anecdotice pe alocuri, dar și fragmente din marile opere muzicale, citate care au făcut istorie sau interpretări subiective ale unor fapte din trecut. Producător Daniel Trofin
 • 02:00
  Revizie tehnică