loader
Foto

Galerie foto

Biruitorii - o emisiune despre credinţă, la TVR 3 şi TVR Tg. Mureş

Adevărul legat de identitatea poporului român, în special a transilvănenilor din județul Mureș, îl puteţi afla din emisiunea „Biruitorii - Oamenii  care se hrănesc din Dumnezeu”, în fiecare duminică, la TVR 3, TVR Tg.Mureş şi TVR+, de la ora 11:30.

 

Biruitorii

Echipa emisiunii îşi propune aducerea în prim plan a adevărurilor legate de identitatea poporului român, în special a transilvănenilor din județul Mureş, adevăruri care sunt ascunse din diferite motive.

De pildă, este contestată să credem ipoteza conform căreia în județul Mureş nu a existat viață monahală ortodoxă până în anul 1950.

(w882) Biruitorii

Credem că într-o societate bazată exclusiv pe consum și în general pe consum de produse de proastă calitate avem nevoie de un “duş rece”.  O trezire din lumea fantasmelor pe care media le promovează până și în campaniile de promovare turistică a țării.

În judeţul Mureş avem exemple nenumărate care vorbesc de rezistența în fața opresiunilor istorice prin credință, dusă de cele mai multe ori la jertfa supremă. Mănăstiri și biserici distruse, arse, puse la pământ cu tunurile, oameni arși de vii și schingiuiți, iar, mai apoi aruncați în închisori şi maltrataţi. Totul pentru că nu au renunţat la credinţa ortodoxă.

***

Primul episod a fost difuzat pe data de 11 octombrie 2015. Acest material ilustrează o parte din istoria Mănăstirii Caşva din judeţul Mureş, existentă din secolul XV. Profesorul universitar Mircea Păcurariu a vorbit despre dovezile existenţei vieţii creştine în Transilvania încă din perioada daco-romană și apoi a realizat o incursiune în Evul Mediu transilvan unde avem dovezi clare ale prezenţei bisericilor şi a mănăstirilor de piatră ortodoxe.

Smerenia şi iubirea de vrăjmaşi sunt puncte centrale în credinţa ortodoxă, lucruri explicate în acest episod de Înaltpreasfinția Sa, Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

***

Episodul 2, programat pentru difuzare pe data de 18 octombrie, continuă istoria Mănăstirii Caşva.

Profesorul universitar Mircea Păcurariu ne prezintă perioada de opresiune a ortodocşilor din Transilvania în secolele XVI și XVII, iar Înaltpreasfinția Sa, Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, vorbește despre una dintre tainele ortodoxismului - botezul.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


10:30 Descriptio Moldaviae

*Studioul teritorial Iaşi

* Rețete tradiționale bucovinene: Plăcinte ”poale'n brâu” și ”plăcinte trandafir”

Producător Raluca Aftene

11:00 FamiliON

*Studioul teritorial Iaşi

*Magazin de familie și divertisment-Viorica Macovei

Producător Laura Lucescu

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3