loader
Foto

Cântec și poveste – ediție de colecție ”Din Zestrea neamului...”

Duminică, 1 mai, de la ora 16.00, la  TVR 3, Mircea Neacșa v-a invitat să urmăriți o ediție de colecție "Cântec și poveste".

 

Mircea Neacşa
Cântec și poveste

Colecții etnografice din bogata zonă etnofolclorică a Ardealului  pun în lumină valorile inestimabile ale ardeleanului, trecător pe acel pământ.

De sute de ani, cu tricolor în piept sau la gulerul ”cămeșii”, cusut și păstrat cu sfințenie, acest simbol al națiunii noastre a fost transmis din generație în generație, cu respect și dragoste,  într-u veșnicia neamului.

(w882)

(w882)

(w882)

Doi interpreți ai cântecului ardelenesc, din generații diferite, Marcel Părău din  Agnita – Sibiu și Coralia Costea din Dumbrăveni – Alba, își exprimă bucuria împlinirii și realizării Colecțiilor lor etnografice. Ce i-a determinat să pornească la acest drum de cercetare, și după aceea de investiție financiară și de timp ?

(w882)

Ne vor mărturisi cu emoție și satisfacția unor ”cercetători fără studii” , că teama de a nu se pierde aceste valori ale neamului: cusături, simboluri , ștergare, veșminte populare, icoane și toate celelalte obiecte necesare unei gospodării.

(w882)

Nu lipsește din colecția lor, CARTEA , cartea cea de toate zilele și pentru care bunicii și părinții noștri aveau un respect deosebit, spunând ”Ai carte, ai parte”  sau ”Fără carte nu ți-e lungă calea...”

Se alătură acestei bogății de patrimoniu material și cântecul, altă valoare de patrimoniu spiritual al neamului românesc, exprimat cu dăruire de tânara generație.

(w882)

(w882)

Invitați: Emilia Dorobanțu, Maria Radu, Ana Maria Pătrășcioiu, Grigore Gherman, Ionel Lazăr, ansamblul folcloric ”Mușețeanca” din Însurăței, Brăila și Ansamblul ”Mlădițe prahovene” din Mănești.

(w882)

(w882)

Prezintă: Mircea Neacșa
Producător: dr. Maria Tănase Marin

4:00 Toţi împreună (R)

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

 
Ce este pectărul?

Ce este pectărul?

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Noi vă zicem, voi traduceți, căci așa sună de multe ori graiul bănățean - ca o limbă străină: „Punem în coș bobii care ajung în postăvița ce ...

Hanurile uitate ale Bucureștiului

Hanurile uitate ale Bucureștiului

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

Ce atmosferă, ce viață, ce opulență, cum se mai învârteau banii pe sub tejghele, cum beau de supărare cei ce-și pierdeau gologanii, cum își mai ...

Călător de meserie: Ciobănitul și luxul libertății

Călător de meserie: Ciobănitul și luxul libertății

publicat: miercuri, 20 noiembrie 2024

Marin a devenit cioban în copilărie, când mergea verile la bunici și mâna turmele de oi pe crestele munților Retezat. Ciobănia de munte și de ...

 

#tvr3