loader
Foto

Galerie foto

„Cântec și poveste”: Bucuria cântecului, încântarea sufletului

Un nou sezon al emisiunii „Cântec și poveste”, a început duminică, 3 aprilie, ora 16.00, la TVR3.

 

Mircea Neacşa
Cântec și poveste

Mircea Neacșa împreună cu renumitul interpret Nicolae Rotaru vă invită să urmăriți o ediție de colecție a emisiunii ”Cântec și poveste”.

“Nu era nuntă să nu stau lângă lăutari, le sorbeam din ochi acordurile. Pe vremea când eram copil, nunţile ţineau trei zile. Îmi aduc aminte că la noi în sat veniseră nişte ţigani care făceau cărămidă. După fiecare zi de muncă, luau instrumentele şi cântau pe prispa casei. Eram nelipsit din curtea lor.“ (Nicolae Rotaru)

Nicolae Rotaru este cel mai cunoscut interpret de muzică populară din Bărăgan, iar valoarea artistică interpretativă şi de repertoriu folcloric reprezentativ zonei etnofolclorice a Munteniei au fost confirmate în anul 1977, când a fost răsplătit cu trofeul concursului de televiziune „Floarea din grădină".

(w882) disc rotar

Anul 1979 marchează apariţia primului disc Electrecord cu cântece înregistrate alături de Orchestra de muzică populară a Radioteleviziunii Române, dirijori Paraschiv Oprea şi George Vancu, urmând alte succese discografice având ca dirijori pe Ion Albeşteanu și Marius Olmazu.

(w882) steag rota

În jurul personalităţii sale de interpret renumit al generaţiei sale, de culegător de folclor din satele ialomiţene, s-a creat Ansamblul folcloric profesionist „Doina Bărăganului", instituţie judeţeană reprezentativă a Centrului Cultural Ialomiţa.

Albumul muzical-folcloric „De când mă ştiu am cântat", realizat în anul 2011 cu orchestra „Doina Bărăganului", dirijor prof. dr. Cristian Obrejan, aduce în atenția publicului și a specialiștilor din domeniul etnomuzicologiei, cântece de o valoare inestimabilă, glasul său devenind emblemă pentru Câmpia Bărăganului.

(w882) neacsa 1

”Preţuire faţă de dorinţa sa de a creşte şi a forma noi generaţii de interpreţi, cărora să le predea nobila ştafetă a cultivării şi împărtăşirii către oameni a folclorului românesc din acestă parte de ţară, sub semnul frumosului său crez – bucuria cântecului, încântarea sufletului. Nicolae Rotaru, un artist înzestrat, un creator prolific, un om de mare caracter, un învingător în faţa greutăţilor vieţii. Un reper!” (Mircea Neacșa, jurnalist senior)

***

Invitați: Andreea și Ionuț Cocoș, Ansamblul folcloric ”Doina Bărăganului”

(w882) andrea si

Realizator și producător: dr. Maria Tănase Marin

4:00 Toţi împreună (R)

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

 
Ce este pectărul?

Ce este pectărul?

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Noi vă zicem, voi traduceți, căci așa sună de multe ori graiul bănățean - ca o limbă străină: „Punem în coș bobii care ajung în postăvița ce ...

Hanurile uitate ale Bucureștiului

Hanurile uitate ale Bucureștiului

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

Ce atmosferă, ce viață, ce opulență, cum se mai învârteau banii pe sub tejghele, cum beau de supărare cei ce-și pierdeau gologanii, cum își mai ...

Călător de meserie: Ciobănitul și luxul libertății

Călător de meserie: Ciobănitul și luxul libertății

publicat: miercuri, 20 noiembrie 2024

Marin a devenit cioban în copilărie, când mergea verile la bunici și mâna turmele de oi pe crestele munților Retezat. Ciobănia de munte și de ...

 

#tvr3