loader
Foto

Galerie foto

„Cântec și poveste”: Bucuria cântecului, încântarea sufletului

Un nou sezon al emisiunii „Cântec și poveste”, a început duminică, 3 aprilie, ora 16.00, la TVR3.

 

Mircea Neacşa
Cântec și poveste

Mircea Neacșa împreună cu renumitul interpret Nicolae Rotaru vă invită să urmăriți o ediție de colecție a emisiunii ”Cântec și poveste”.

“Nu era nuntă să nu stau lângă lăutari, le sorbeam din ochi acordurile. Pe vremea când eram copil, nunţile ţineau trei zile. Îmi aduc aminte că la noi în sat veniseră nişte ţigani care făceau cărămidă. După fiecare zi de muncă, luau instrumentele şi cântau pe prispa casei. Eram nelipsit din curtea lor.“ (Nicolae Rotaru)

Nicolae Rotaru este cel mai cunoscut interpret de muzică populară din Bărăgan, iar valoarea artistică interpretativă şi de repertoriu folcloric reprezentativ zonei etnofolclorice a Munteniei au fost confirmate în anul 1977, când a fost răsplătit cu trofeul concursului de televiziune „Floarea din grădină".

(w882) disc rotar

Anul 1979 marchează apariţia primului disc Electrecord cu cântece înregistrate alături de Orchestra de muzică populară a Radioteleviziunii Române, dirijori Paraschiv Oprea şi George Vancu, urmând alte succese discografice având ca dirijori pe Ion Albeşteanu și Marius Olmazu.

(w882) steag rota

În jurul personalităţii sale de interpret renumit al generaţiei sale, de culegător de folclor din satele ialomiţene, s-a creat Ansamblul folcloric profesionist „Doina Bărăganului", instituţie judeţeană reprezentativă a Centrului Cultural Ialomiţa.

Albumul muzical-folcloric „De când mă ştiu am cântat", realizat în anul 2011 cu orchestra „Doina Bărăganului", dirijor prof. dr. Cristian Obrejan, aduce în atenția publicului și a specialiștilor din domeniul etnomuzicologiei, cântece de o valoare inestimabilă, glasul său devenind emblemă pentru Câmpia Bărăganului.

(w882) neacsa 1

”Preţuire faţă de dorinţa sa de a creşte şi a forma noi generaţii de interpreţi, cărora să le predea nobila ştafetă a cultivării şi împărtăşirii către oameni a folclorului românesc din acestă parte de ţară, sub semnul frumosului său crez – bucuria cântecului, încântarea sufletului. Nicolae Rotaru, un artist înzestrat, un creator prolific, un om de mare caracter, un învingător în faţa greutăţilor vieţii. Un reper!” (Mircea Neacșa, jurnalist senior)

***

Invitați: Andreea și Ionuț Cocoș, Ansamblul folcloric ”Doina Bărăganului”

(w882) andrea si

Realizator și producător: dr. Maria Tănase Marin

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)
 
Violoncelistul Adrian Naidin, baritonul Lucian Petrean și scriitorul Dan Mircea Cipariu continuă spectacolul pe scena “Dăruiește Românie!”

Carmen Târnoveanu vă așteaptă sâmbătă, 11 mai, de la ora 13:30, la TVR3, la o ediție inedită a emisiunii „Dăruiește Românie!”, alături de ...

Muzică fără frontiere | VIDEO

Muzică fără frontiere | VIDEO

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Spectacolul vieții a continuat și miercuri, 8 mai,  la "Ziua bună de la Iași". Moderatoare - Laura Lucescu, Raluca Aftene

„Caligula

În 1944, piesa de teatru „Caligula" a fost publicată la Gallimard. Această „tragedie a inteligenței” în patru acte are premiera pe 26 septembrie ...

 

#tvr3