Duminică, 14 noiembrie, începând cu ora 13.00, TVR3 a difuzat un nou episod din recentul sezon al emisiunii „A doua emigrare”.
Gabrilea Voinea, realizatoarea episodului din această săptămână, vă dezvăluie povestea Claudiei Motea.
Povestea ei plină de dragoste pentru teatru, pentru scenă și pentru oameni.
În urmă cu mai mulți ani Claudia Motea a hotărât să rămână în New York. Ajunsese acolo cu fabulosul spectacol „Danaidele” pus în scenă de Silviu Purcărete. După ce colegii ei de scenă au plecat spre România, tânăra actriță și-a început drumul spre ceea ce gândea că va fi „visul ei american”. A pornit de la zero, cu mari sacrificii.
Doi ani a stat departe de scena care, în trecut, o hrănea și-i dădea putere să treacă peste obstacole. Apoi a început să scrie piese de teatru și să le producă. Asta i-a dat posibilitatea să urce din nou pe scenă. Spectacolele ei au atras un număr însemnat de spectatori, dar și aprecierile specialiștilor americani și canadieni. Mai mult, și-a format și o trupă de teatru care îi dădea posibilitatea să se exprime așa cum simțea ea.
După 15 ani trăiți dincolo de Oceanul Atlantic, Claudia Motea s-a întors acasă… „din iubire, pentru iubire”, cum îi place să spună. S-a întors acasă și și-a pus în slujba teatrului și a semenilor experiența ei de viață și acumulările profesionale dobândite în State Unite și în Canada.
********
A doua emigrare există în grila de programe a TVR încă din 2015 și a strâns de-a lungul timpului povești de viață pline de emoție, implicare și dăruire ale românilor care au avut curajul să trăiască în străinătate și, la un moment dat, să se întoarcă în România. Emisiunea pune accentul pe modul în care acești români curajoși au făcut față provocărilor aduse în viața lor de adaptarea la mentalități și culturi noi, la învățarea în scurtă vreme a unei limbi străine. Provocările au continuat și la întoarcerea în țară. De cele mai multe ori, lucrurile nu au mers de la sine, dar experiența de viață departe de țara în care s-au născut i-a ajutat pe cei mai mulți dintre românii întorși din străinătate să pună pe picioare afaceri de succes, proiecte sociale și comunitare, folosindu-se de experiența lor în străinătate.