loader
Foto

Galerie foto

COMPACT, cărare peste timp, în weekend la TVR3

Sâmbătă şi duminică, 10-11 octombrie, de la ora 22.00, la TVR 3 deschidem arhiva muzicală a TVR cu două ediţii despre una dintre trupele care a marcat definitiv muzica românească: COMPACT.

 

Remix

Ediția din 10 octombrie este disponibilă online pe TVR+.

Ediția din 11 octombrie este disponibilă online pe TVR+.

Dispariţia fulgerătoare a unuia dintre fondatorii grupului COMPACT, Teo Peter, a grăbit editarea celor două emisiuni documentare, amânate iniţial în lipsa unor arhive substanţiale.

Interviul principal, ultimul dintre cele consemnate de-a lungul anilor cu foşti membri ai grupului clujean, a fost filmat în primăvara lui 2004, cu formula de componenţă din acel moment: Paul Csucsi, Teo Peter, Aurel Vasilescu, Emil Laghia şi Dan Ştesco “Polymoog”.

(w882) Compact

În acest prim episod, apar, de asemenea, cu declaraţii celălalt fondator, Costi Cămărăşan, dar şi un alt membru din anii ’70 - chitaristul Cornel Moldovan -, precum şi membrii celei de-a doua formule importante, de la sfârşitul anilor ’80, Adrian Ordean, Leo Iorga şi Vladi Cnejevici.

(w882) Compact

Cele mai multe filmări în mişcare sunt simulate cu secvenţe din epocă, dar există şi două clipuri, unul de la Costineşti, atunci când formaţia ajunsese la apogeu (1981), respectiv o filmare din TVR, de la Revelionul Tineretului (1983). Inedite apar şi alte câteva secvenţe, realizate de cameramani independenţi (COMPACT B - 1988, COMPACT C - 1989), perioada postdecembristă fiind ilustrată din plin de noile filmări ale Televiziunii Române Libere, la cele mai importante evenimente rock, dar şi în curtea plină de soldaţi paraşutişti, la datorie în zilele lui ianuarie 1990. Prima parte a documentarului, care se difuzează pe 10 octombrie de la ora 22.00, la TVR 3, se opreşte la anul 1992.

(w882) Compact

Partea a doua a documentarului  - care se difuzează pe 11 octombrie, de la ora 22.00 - urmăreşte în paralel existenţa celor două aripi, din Bucureşti respectiv Cluj, zise B şi C. Primii (adunaţi în jurul lui Costi Cămărăşan, beneficiind la un moment dat şi de aportul primului frontman, chitarist şi compozitor, Paul Csucsi) au parte de arhive precum clipuri şi concerte (un fragment inedit – festivalul CLUB A 1990), de la un timp cu noul solist Mircea Rusu (inclusiv secţia ritmică de la SEMNAL M, într-o vreme), apoi şi Alin Oprea (viitor TALISMAN) cu melodii de pe cele două discuri lansate până la rebranduirea UN ALT ÎNCEPUT.

(w882) Compact

COMPACT din Bucureşti (care în cele din urmă vor rămâne cu titulatura iniţială) sunt prezenţi prin secvenţe din concertul “22” din 1990, filmări de platou TVR, din 1995, apoi şi cu liderul Paul Csucsi revenit (via SFINX EXPERIENCE). Vorbesc atât plecaţii Adrian Ordean, Leo Iorga (inclusiv despre proiectul SCHIMBUL 3) şi Vladi Cnejevici, cât şi cei rămaşi - Teo Peter, Aurel Vasilescu, chitaristul Emil Laghia (stins şi el la câteva luni după emisiune) şi Dan Ştesco “Polymoog” (claviaturi). Arhivele se opresc la recitalul de la CERBUL DE AUR 2003, dar viaţa merge înainte...

(w882) Paul Ciuci

10:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

11:00 Toţi împreună

* Studioul teritorial Timişoara/Craiova

*Magazin interetnic în limbile minorităţilor *Alte minorităţi

Producător Miodrag Obradov

 
Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvr3