Concertul a adus în atenție simbioza muzicii tradiționale românești cu cea clasică și contemporană, în care sunetul de aur al lui Ion Bogdan Ștefănescu s-a contopit cu vocea fără seamăn a lui Grigore Leșe. Duminică, 20 februarie, de la ora 23.00, la TVR3.
Concepută ca un omagiu adus instrumentelor de suflat, această inedită asociere a fost prezentată în premieră la București, la Ateneul Român, într-un concert unic, gândit de doi muzicieni de calibru: Grigore Leșe și Ion Bogdan Ștefănescu. Programul a cuprins muzică tradițională românească – interpretată vocal și instrumental de Grigore Leșe – și lucrări de Johann Sebastian Bach, Marin Marais, Georg Philipp Telemann, Doina Rotaru, Dan Voiculescu, Ion Bogdan Ștefănescu și Ștefan Diaconu – interpretate de Ionuț Ștefănescu la celebrul său flaut din aur, alături de prima orchestră de flaute din România, Flaut Power.
Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia
Producător: Sînziana Miloşoiu
***
Grigore Leșe a absolvit Liceul de Muzică din Baia Mare, apoi Academia de Muzică din Cluj – Facultatea de Instrumente și Canto (fagot). În 2003, a devenit doctor în muzică (cu teza Horea în grumaz. Consideraţii teoretice şi practice ale interpretării genului dintr-o perspectivă stilistică), iar în 2010, doctor honoris causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș“ din Arad. Din 2005, este profesor asociat de etnomuzicologie al Universității din Bucureşti.
Începând cu anul 2006, realizează emisiuni la Radiodifuziunea şi Televiziunea Română (La porţile ceriului, Drumul lui Leşe, Lumea şi muzica tradiţională), pentru care a primit numeroase premii și nominalizări naționale și internaționale, precum Marele Premiu al APTR în 2007, Premiul pentru jurnalism cultural decernat de Radio România în 2009, nominalizare la Festivalul Internaţional de Film de Televiziune, Shanghai, 2009. Este primul muzician român care a adus în scenă, alături de el, artiști tradiționali din Iran, Siria, Pakistan, demonstrând existența interferențelor muzicilor străvechi din România și din Orient. Muzica sa se regăseşte pe coloana sonoră a mai multe filme de artă şi documentare din ţară şi străinătate, cum ar fi: The Pharaoh, Gunpowder, Treason and Plot (producţie BBC) sau documentarul Wild Carpathia (producție Travel Channel).
A fost invitat să cânte la cele mai importante manifestări culturale de gen din lume: Smithsonian Folklive Festival, Washington; Festivalul Vocile Lumii, Bloomington; Festivalul Montmartre, Paris; Fest Der Kontinente, Berlin; Olimpiada Culturală de la Atena; Festivalul Ţărilor Europei de Est, Montréal; Francophonie Métissée, Paris; Culturescapes, Basel; Festivalul „Miguel Bernal Jiménez“, Morelia; Zilele Culturale ale Băncii Centrale Europene, Frankfurt; Expoziţiile Mondiale de la Aichi, Shanghai și Yeosu; Gala Premiilor BAFTA, Londra.