loader
Foto

Galerie foto

”Cântec și poveste”: despre puterea cântecului de acasă

Sâmbătă, 3 septembrie, de la ora 19.00, la TVR 3, Rodica Manciu (Bucovina), Jenica Bercea Anton (Muntenia) și Ionuț Petreacă (Dobrogea), interpreți ai folclorului românesc, ne-au mărturisit ce înseamnă străinătatea.

 

Cântec și poveste

Artiști ai muzicii populare românești și-au pus sufletul în palme și ne-au împărtășit din experiența vieții în Italia, Israel și Belgia, unde dorul de acasă le-a fost alinat de folclorul autentic românesc.

(w882) poza4

Acolo unde au ajuns, în țara adoptivă, fiecare dintre ei a reușit să își croiască drum printre străini, iar cântecul le-a fost prieten bun. Nu întâmplător le-a fost dat acest drum către străinătate pentru că acolo, în Italia, Israel și Belgia, și-au construit o nouă familie, au întâlnit oameni care aveau nevoie, la rândul lor, de alinare prin cântecul popular românesc.

(w882) poza2

Vocile lor frumoase au adunat mulți români și împreună, în zilele de sărbătoare, se adunau pentru a-și spune păsul unul altuia sau pentru a căpăta forța necesară începerii lucrului într-o nouă săptămână.

(w882) poza8

”Am pornit pe drumul cântecului de la Concursul de Televiziune Vocea populară (TVR 3), realizator Maria Tănase Marin, am pornit cu demnitate, cu seriozitate și cu drag de cântat.  Pasiunea mea pentru cântat m-a ajutat să duc cântecul cu mine acolo departe în Belgia.” (Ionuț Petreacă)

(w882) poza 9

”S-a așezat tăcerea peste oameni, peste orașul devenit pustiu și peste lumea-ntreagă. Și toate din cauza unui virus care ne-a îngenunchiat, lăsându-ne cu inimile împietrite și cu gândurile înspăimântate ce trec dintr-o minte în alta…Poate e prima dată când nopțile nedormite și temătoare de veștile zilei s-au scurtat, amestecându-se cu grijile și frica zilei ce va veni.

(w882) poza 5

Ni s-a dat un timp căutărilor și regăsirii, rugăciunii și pocăinței noastre. Iar sufletul ne doare, ne apasă căci familiile rămân fără bunici, fără prieteni, fără cei dragi…și nici bocetul nu-și mai are timpul lui pentru a-i plânge pe cei plecați.

Noi, cei duși departe de țară, cu doru’ ascuns în suflet, ne căutăm neamul, îi căutăm  pe cei dragi de acasă, aceia care ne pot înțelege bucuria și amarul, dorul și durerea.” (Rodica Manciu)

(w882) poza9

”Mulți români ca și mine, aflați în diaspora, se întorc acum acasă cu sufletul sfâșiat de tristețe. Să ne așezăm cu toții, dară, și să ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne ierte, pe fiecare în parte și dacă nu vom putea ajunge la Ierusalim anul acesta (noi, pelerinii de rând), să ne lumineze mintea și calea ca astfel drumul spre România să nu mai fie făcut în disperare, ci în dorul nebun după ceea ce am lăsat.” (Jenica Bercea Anton)

Revedem povești emoționante cu cei trei invitați, pentru care nici timpul și nici distanța nu i-au făcut să-și uite rădăcinile, sâmbătă, 3 septembrie, ora 19.00, la ”Cântec și poveste” !

***

Producător: Maria Tănase Marin

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraş... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3