”Ideea e să pot să fiu mulțumit cu ceea ce am, asta e miza. Pentru că societatea actuală ne învață că tot ce nu am, trebuie să îmi doresc, ce nu am mă face fericit. Și marea dificultate este: cum să fiu fericit cu ceea ce am.” Dora-Luminița Vlas-Luca
Sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 12, istoricul și scriitorul Ovidiu Pecican a stat de vorba cu Dora-Luminița Vlas-Luca, psihoterapeut, într-o ediție Transparente, la TVR 3.
O discuție agreabilă, cu repere culturale de valoare, din multiple sfere, de la filosofie la psihanaliză. Un întreg parcurs prin lumea ideilor filosofice și a noțiunilor psihanalitice.
Filosofia e baza, spune Dora-Luminița Vlas-Luca (absolventă de Filosofie, de asemenea) dacă ar fi să recomand cuiva, unui elev care nu știe încotro să o apuce, i-aș recomanda să meargă la Filosofie, după care să vadă.
De la Freud și Jung, la Lacan și Melanie Klein, parcurgem pe scurt câteva noțiuni importante pentru psihanaliză, de la provocările constante ale relaționării eului cu celălalt, la relația cu părinții și responsabilitatea părinților în relație cu copiii.
Phihoterapia pozitivă, una dintre preocupările majore ale Dorei-Luminița Vlas-Luca, ”e o formare psiho-dinamică, o simplificare a psihanalizei”, o formare globalizantă. Ea ne vorbește și despre psihodrama moreniană, o metodă extraordinară de grup, foarte utilă. Psihodrama a fost fondată de psihiatrul Jacob Levi Moreno și a fost prima formă psihoterapeutică de grup recunoscută.
* Ediția, realizată de Studioul Teritorial TVR Cluj, s-a difuzat pe 12 iunie 2024.