loader
Foto

”Transparențe” cu Dora-Luminița Vlas-Luca

”Ideea e să pot să fiu mulțumit cu ceea ce am, asta e miza. Pentru că societatea actuală ne învață că tot ce nu am, trebuie să îmi doresc, ce nu am mă face fericit. Și marea dificultate este: cum să fiu fericit cu ceea ce am.” Dora-Luminița Vlas-Luca

 

Transparențe

Sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 12, istoricul și scriitorul Ovidiu Pecican va sta de vorba cu Dora-Luminița Vlas-Luca, psihoterapeut, într-o ediție Transparente, la TVR 3.

Urmăriți o discuție agreabilă, cu repere culturale de valoare, din multiple sfere, de la filosofie la psihanaliză. Un întreg parcurs prin lumea ideilor filosofice și a noțiunilor psihanalitice.

Filosofia e baza, spune Dora-Luminița Vlas-Luca (absolventă de Filosofie, de asemenea) dacă ar fi să recomand cuiva, unui elev care nu știe încotro să o apuce, i-aș recomanda să meargă la Filosofie, după care să vadă.

De la Freud și Jung, la Lacan și Melanie Klein, parcurgem pe scurt câteva noțiuni importante pentru psihanaliză, de la provocările constante ale relaționării eului cu celălalt, la relația cu părinții și responsabilitatea părinților în relație cu copiii.

Phihoterapia pozitivă, una dintre preocupările majore ale Dorei-Luminița Vlas-Luca, ”e o formare psiho-dinamică, o simplificare a psihanalizei”, o formare globalizantă. Ea ne vorbește și despre psihodrama moreniană, o metodă extraordinară de grup, foarte utilă. Psihodrama a fost fondată de psihiatrul Jacob Levi Moreno și a fost prima formă psihoterapeutică de grup recunoscută.

* Ediția, realizată de Studioul Teritorial TVR Cluj, s-a difuzat pe 12 iunie 2024.

 

18:00 Se întâmplă acum

* În fiecare seară, de luni până vineri, la ora 18.00, românii devin, în mod real, reporteri, redactori, interlocutori şi gazde în casele lor pentru un program al televiziunii publice. Teme importante, în dezbaterea cărora vocea poporului este cea care contează cel mai mult. „Se întâmplă acum” este cu oameni şi pentru oameni.

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

Transmisiune directă

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
”Transparențe” cu Dora-Luminița Vlas-Luca

”Transparențe” cu Dora-Luminița Vlas-Luca

publicat: miercuri, 18 septembrie 2024

”Ideea e să pot să fiu mulțumit cu ceea ce am, asta e miza. Pentru că societatea actuală ne învață că tot ce nu am, trebuie să îmi doresc, ce ...

Valeria Arnăutu, la „Cântec și poveste”

Valeria Arnăutu, la „Cântec și poveste”

publicat: marţi, 17 septembrie 2024

În această ediție ”Cântec și poveste” am ajuns pe meleaguri bănățene însoțiți de povestea interpretei Valeria Arnăutu, cunoscută și îndrăgită ...

Diabetul, strategii de prevenție

Diabetul, strategii de prevenție

publicat: luni, 16 septembrie 2024

Diabetul zaharat a devenit o problemă de sănătate publică de mare amploare în România, afectând aproape 1 din 12 adulți. În 2021, țara noastră ...

 

#tvr3