loader
Foto

„Drumul lui Leşe”, final de sezon

Cel de-al 17-lea sezon al emisiunii realizate şi prezentate de Grigore Leşe la TVR 3 s-a încheiat cu ediţia din 8 iulie, când invitaţii profesorului şi muzicianului au fost mezzosoprana Adina Papadimas şi dirijorul Matei Pop.

 

Grigore Leşe
Drumul lui Leșe

Doi tineri muzicieni au fost, în 8 iulie, pe „Drumul lui Leşe”: dirijorul Matei Pop şi mezzosoprana Adina Papadimas. Am rmărit ultima ediţie a sezonului 17 al emisiunii „Drumul lui Leşe”, sâmbătă, 8 iulie, de la ora 21.00, la TVR 3.

(w882)

(w882)

Prin ceea ce face, Matei Pop poate să alunge norii de ploaie şi, odată cu ei, răutatea din oameni. Matei Pop reuşeşte să învingă hazardul coditian şi să ne redea demnitatea de altădată. Cum? Am aflat urmărindu-l pe „Drumul lui Leşe”, la TVR 3.

(w882)

Drumurile mele muzicale au fost diverse şi, uneori, risipite, pentru că m-am preocupat şi de compoziţie, şi de dirijat. Aceste două lucruri pot face casă bună, în cazul unor genii. În cazul meu, însă, nu a fost uşor, dar ambiţia şi pasiunea au fost atât de mari, încât mi-au dat mereu energia să continuu", mărturiseşte dirijorul şi compozitorul Matei Pop.

Matei Pop (n. 1980) a absolvit dirijat orchestral la Academia Națională de Muzică „G. Dima” din Cluj-Napoca (România) la clasa prof. Petre Sbârcea. Mai târziu s-a specializat cu maeștri precum Gianluigi Gelmetti, Zoltán Pesko, Péter Eötvös, Dejan Savić și Johannes Schlaefli. În paralel cu studiile de dirijat, a absolvit și compoziția, la clasa prof. Cornel Țăranu, la aceeași Academie de Muzică.

A debutat ca dirijor la Opera Maghiară din Cluj-Napoca (2007). Dirijează în mod regulat majoritatea orchestrelor din România, precum Orchestra Filarmonicii "Moldova" Iași, Orchestra Filarmonicii "Oltenia" Craiova, Orchestra Filarmonicii "Mihail Jora" Bacău; a mai fost invitat să dirijeze Orchestra Națională de Cameră Radio București, Orchestra Filarmonicii "Transilvania" Cluj, Orchestra de Cameră a Filarmonicii "Banatul" Timișoara, orchestrele filarmonicilor din Târgu Mureș, Oradea, Arad, Sibiu, Ploiești, Satu Mare, Pitești, Botoșani.

În străinătate a lucrat cu Orchestra "Danubia" din Budapesta și Orchestra "Savaria" din Szombathely (Ungaria), Filarmonica Națională "Serghei Lunchevici" și Orchestra Simfonică Teleradio-Moldova din Chișinău (Republica Moldova).

Între 2009 și 2019 Matei Pop a fost dirijor permanent și director artistic al Ansamblului de Muzică Contemporană "AdHOC" din Cluj-Napoca, interpretând numeroase compoziții contemporane, dintre care unele i-au fost dedicate. El însuși este un compozitor apreciat, având în palmares nu mai puțin de 15 premii de compoziție, la nivel național și internațional, între care Premiul I la Concursul Național de creație corală „Lăudați pe Domnul” organizat de Patriarhia Română, obținut la trei ediții diferite (2018, 2019 și 2021) și Premiul I la Concursul European pentru tineri compozitori „Roads to Romanticism” (Varșovia, 2007).

Principala sa arie de activitate rămâne cea dedicată repertoriului simfonic și de operă, cu sute de titluri dirijate din muzică, de la baroc și până în prima parte a secolului 20.

Ca dirijor de operă, a fost invitat la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, la Operele de Stat din Stara Zagora și Burgas (Bulgaria), la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța și la Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" din Galați. Înainte de asta, a lucrat ca dirijor asistent al maestrului Stefan Anton Reck, participând la producții precum Ring des Nibelungen de Wagner la Teatro Petruzelli din Bari, Ariadne auf Naxos de Richard Strauss la ABAO Bilbao și Don Carlo de Verdi la Oper Frankfurt.

Matei Pop a colaborat cu mulți dintre cei mai consacrați soliști români precum pianiștii Daniel Goiți, Viniciu Moroianu, Horia Mihail, violoniștii Cristina Anghelescu, Gabriel Croitoru, Alexandru Tomescu, sopranele Nicoleta Ardelean, Yolanda Covacinshi, Apollónia Egyed, Brigita Kele, Sorina Silvia Munteanu, Cristina Maria Olteanu, Adela Zaharia, mezzosopranele Iulia Merca, Sorana Negrea, Florentina Soare, Aura Twarowska, Gabriella Varvari, Orsolya Veress, tenorii Florin Guzgă, Doru Iftene, Stefan Korch, Daniel Magdal, Adorján Pataki, Răzvan Săraru, baritonii Ștefan Ignat, Zoltán Nagy, Lucian Petrean, basul Iustinian Zetea, dar și cu unii dintre cei mai proeminenți muzicieni ai generațiilor tinere, precum violoniștii Valentin Șerban, Ioana Cristina Goicea, Simina Croitoru, violonceliștii Alina Holender, Ștefan Cazacu, Octavian Lup.

În prezent, este conferențiar universitar predând disciplinele dirijat orchestral și orchestrație la Academia Națională de Muzică „G. Dima” din Cluj-Napoca (România).

(w882)

Studioul de televiziune a fost agitat de vorbe şi împliniri muzicale din sufletul lui Matei Pop, dornic să-şi dezvăluie trăirile, dar şi de eleganţa şi strălucirea mezzospranei Adina Papadimas. Tânăra consideră ediţia „Drumul lui Leșe” pe care am văzut-o la TVR 3 sâmbătă, de la ora 21.00, drept „o întâlnire memorabilă”.

(w882)

„Cânt de când mă ştiu, dar drumul meu a început la 16 ani, când, întâmplător, am fost la o oră de canto la domnul profesor Ştefan Voineag. Dumnelui mi-a descoperit vocea şi a insistat să urmez această cale. M-a îndrumat către un profesor excepţional din Brăila, doamna Mariana Iordache. Am fost foarte norocoasă din acest punct de vedere”, subliniază mezzosoprana Adina Papadimas.

(w882)

Adina Papadimas a absolvit studiile de master ale Universității de Muzică din București sub îndrumarea Conf. Univ. Dr. Cristina Soreanu. A câștigat numeroase premii la competiții naționale și internaționale de-a lungul anilor și a participat la o serie de masterclass-uri susținute de nume celebre ale genului, precum: Bruna Baglioni, Vasile Moldoveanu, Nelly Miricioiu, Viorica Cortez și Aura Twarowska.

A debutat pe scena Operei Naţionale din București în 2011, cu rolul Bradamante din opera „Alcina”, de G.F. Handel, iar în 29 noiembrie 2018, a debutat în rolul Jocastei din opera „Oedipe”, spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri.

(w882)

Pe „Drumul lui Leșe”, oameni din domenii diferite - dirijori, horitori, pictori, coriologi, etnomuzicologi, artiști, manageri, lăutari - ne arată lumea lor prin aduceri aminte. Viața lor este un drum adus în atenția telespectatorilor. Viața lor este o mișcare prin învârtire. Sunt oameni de ispravă, iar telespectatorii au ocazia să le vadă sufletul. Emisiunea Drumul lui Leșe înseamnă un dialog de împăcare și de bucurie.

(w882)

Moderator: Grigore Leşe

Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia

Producător: Sînziana Miloşoiu​

 

7:00 Telematinal

(I) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminița Popa

Transmisiune directă

7:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

* Dan Berinde ( II )

Producator Ovidiu Mihaiuc

 
Ediție câmpenească, la

De 1 Mai v-am dat Ziua bună de pe malul lacului Ciric. Moderatoare - Laura Lucescu, Raluca Aftene

De sărbători, Dăruiește Românie!

De sărbători, Dăruiește Românie!

publicat: marţi, 30 aprilie 2024

Carmen Târnoveanu vă așteaptă alături de invitați speciali, în edițiile de sărbătoare ale emisiunii ”Dăruiește Românie!”, miercuri, 1 mai, de ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvr3