loader
Foto

Drumul lui Leşe: Veșmintele țărănești din zona Muscelului

Vineri, 3 decembrie​, de la ora 21:00, Grigore Leșe discută împreună cu invitații săi despre hainele ţărăneşti din Muscel.  

 

Grigore Leşe
Drumul lui Leșe

Hainele țărănești au fost influențate de tendințele modernității. Sesizăm, pe Columna lui Traian, veșminte asemănătoare cu cele purtate și azi în zona carpato-danubiană. Hainele au fost cercetate din perspectiva identitară. Putem constata o unitate în cadrul fiecărei categorii sociale. Oamenii și-au făcut haine din materiale modeste, dar asamblate cu gust. Reginele au dat un semnal cultural. Ele au purtat hainele ca un semn al românizării.

(w882)

România a fost reprezentată la expoziția costumului de la Bruxelles. Țăranca și țăranul au fost imortalizați de Nicolae Grigorescu. Au putut fi apreciați direct nu doar ca lucrători ai satului, ci și ca talente native și creatori de artă populară. Treptat costumul tradițional și-a pierdut poziția într-o competiție inegală a uniformizării vestimentare accentuată de curente, mode și gusturi.

(w882)

Muzeele au salvat o parte din tezaurul costumului tradițional. Creatorii populari au împrumutat unii de la alții tipuri de croi, broderie, motive și simboluri. Grigore Leșe va sta de vorbă în această ediție dedicată portului popular și hainelor țărănești din Muscel cu Liviu Iana, Maria Gheorghiţoiu și Grupul Doruri muscelene.

(w882)

(w882)

***

Drumul lui Leşe este un program în care se îmbină armonios dezbaterea, monologul şi actul artistic ancorat în realitatea autohtonă şi universală. Este o emisiune croită în jurul unui personaj carismatic, care debordează de vitalitate şi care reuşeşte să transmită publicului mesaje clare, făcându-l, în acelaşi timp, cu umorul specific, să gândească şi să se redescopere.

(w882)

 

Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia

Producător: Sînziana Miloşoiu

Realizator: Grigore Leşe

 

 

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)

1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3