Ediții „Remix“ în concert, în grila de vară TVR 3
sâmbătă, 22 august 2020
În noua grilă de programe TVR 3, realizatorii emisiunii "Remix" continuă difuzarea unor ediții speciale în concert, de astă dată în fiecare duminică, de la ora 22.00.
pro muzica
Alte legături
Remix

Criza pandemică a adus în primăvara anului 2020 tristețe în rândurile artiștilor, în particular în tabăra muzicienilor pop-rock / jazz / folk. Limitarea exprimării în concert i-a făcut pe mulți să se reinventeze online.

Pentru că, dincolo de întoarcerea în laboratorul de creație, că ești singur sau într-un grup, poți să înregistrezi de acasă (dacă ai un minimum de instrumente și aparatură), să împărtășești și altora noi producții muzicale. În cazul celor mai mulți, lipsește însă finalizarea în concert – până la urmă rațiunea de a exista a unui artist, de a se confrunta cu publicul, de a primi de la acesta un răspuns într-o relație complexă, de schimb de energie. Pe de altă parte, relaxarea măsurilor de securitate a adus câteva încercări de a relua concertele, în condițiile de distanțare socială permise de lege. Vara aduce deja multe alte încercări, în spații deschise, cu respectarea măsurilor de siguranță. Dar până la reluarea activității concertistice obișnuite, mai este mult! Se vehiculează des ideea că lumea nu va mai fi la fel.

Situându-ne în tabăra celor care văd (și cred în) jumătatea plină a paharului, noi sperăm în organizarea cât mai multor concerte, în condițiile în care artiștii noștri, de la underground la mainstream, câștigă semnificativ mai mult din live, în comparație cu vânzarea muzicii înregistrate. De la sfârșitul lunii iunie, emisiunea „Remix“ a programat difuzarea unor ediții speciale în concert - cazul celor două părți ale filmului participării grupului Stepan Project Blues Foundation la „Wolf Blues“ (Gărâna, 2016).

Dacă e vorba de jazz, după înregistrările live Luiza Zan Trio - „Tenderly“ și Sorin Zlat Quartet - „The Land of Dreams“, filmările din seria „Artist in Residence“ propusă în ultimii ani de ArCuB continuă cu două concerte aterizate... de la Amsterdam, din diaspora noastră muzicală, în fiecare dintre cazuri promovând câte un disc: Alex Simu Quintet – „Echoes of Bucharest” (Alex Simu – saxofon, oboi / George Dumitriu – chitară, violă / Franz von Chossy - pian / Mattia Magatelli – contrabas / Kristijan Krajncan – tobe, violoncel) respectiv Sanem Kalfa & George Dumitriu - „Dance”, o solistă cu un partener chitarist... electronizat.

(w640) simu

(w640) sanem

Dinspre rock, din nou diversitate: Marcian Petrescu & Trenul de Noapte în concert la Clubul Țăranului cu „Blues Country Rock Extravaganza” (Marcian Petrescu – voce, muzicuță / Mihai Tacoi – chitară / Matei Pușcaru – bass / Vali Vătuiu – tobe / Mișu Constantinescu - claviaturi, invitați chitariștii Cristi Copaciu și itMarian Mac Aciobăniței).

(w640) marcian

De asemenea, concertul de lansare Rit - „Piaza rea” (2018, Sala Auditorium a MNAB), un eveniment al unui grup relativ nou, etno-rock, format de solistul Bogdan Munteniţă și producătorul George Nemeznic. Dincolo de proiecții (unele adevărate videoclipuri) care au făcut toată sarea și piperul spectacolului vizual (fiind vorba de melodii subsumate conceptului „Povești emblematice românești”), de remarcat intervențiile unor colaboratori precum: Victor Solomon – chitară, Lavinia Săteanu – vioară, Mircea Munteniță – bass, Cezar Cazanoi – instrumente de suflat, dar și pachetul de instrumente clasice.

(w640) rit

Etno-metal-rock (cu strigături de la Maramu:) este egida unui concert fain, în două părți, inedit: acela susținut de trupa Dirty Shirt împreună cu mai mulți instrumentiști din Ansamblul folcloric național „Transilvania”. Susținut în 1 aprilie 2017, la Arenele Romane, „FolkCore DeTour” reprezintă în fapt titlul unui întreg turneu, dar și al unui CD / DVD puse în pagină admirabil de liderul Mihai Tivadar (claviaturi, chitară), soliștii Dan „Rini” Crăciun și Robert Rusz (ajutați de vocile adiționale Miruna Puiu și Alexandra Joicaliuc), Cristian Bălănean (deopotrivă editor video, piesă esențială în mecanismul formației) și Dan Petean – chitare, Pal Novelli – bass, Vlad „X” Țoca – tobe, Cosmin Nechita – vioară (am punctat doar osatura grupului extins Transylvanian FolkCore Orchestra).

(w640) dirty

Am lăsat pentru final concertul de reunire susținut de celebrul grup timișorean PRO Musica „41 – Live in Timișoara” (sala Capitol a Filarmonicii „Banatul”, 5 octombrie 2014). Conduși de liderul chitarist Ilie Stepan, au urcat pe scenă soliști și instrumentiști din cele două perioade ale formației – folk și rock – care au revenit pe parcursul a patru ore la numeroase piese din portofoliul trupei. Un concert care s-a transmis în direct pe internet, a fost editat pe DVD și a născut alte câteva evenimente concertistice (între care nu se poate ocoli ineditul și emoționantul material video „Live in Prison”).

Au rezultat nu mai puțin de trei ediții „Remix”, organizate într-una generică folk (corespunzătoare perioadei 1973 – 1975) și două rock (1978 – 1993). Actanți – atât membri PRO Musica din epocă, cât și invitați (în fapt, colaboratori ai lui Ilie Stepan în alte proiecte). Alături de liderul chitarist și compozitor, apar Doru Eugen Iosif – voce și fluiere, Dixie Krauser – voce și bass, Grigore-Bujor Hariga și Horea Crișovan - chitară, Doru Apreotesei - claviaturi, regretatul Lică Dolga - tobe, Mario Florescu – voce și percuție, George Găină - voce. Invitați: Radu Rotaru - claviaturi, Dana Borteanu și Vera Ciocan – voce.

Ilie Stepan: „Concertul «PRO Musica 41» înseamnă a revenire a grupului după mulți ani, o reîntâlnire cu cei care am vrut să continuăm istoria formației, înseamnă o mare bucurie de a fi împreună pe scenă. Firește, toți am cântat între timp, eram deci apți... Evenimentul mai înseamnă și un DVD care a rezultat în urma concertului de patru ore, cu atâtea piese din toate etapele... Am dat un semnal prin care ne-am aliniat și noi în rândul muzicienilor și trupelor care pe plan mondial revin pe scenă; probabil e un ceas biologic, nescris. O perioadă după care simți nevoia și trupa se regenerează, în funcție de bioritmul fiecărei formații; noi atunci am simțit momentul și nu cred că am greșit”.

(w640) remix

Credite foto: arhive personale, Facebook

 • 22:00
  Remix
  * Voltaj în ultimii 20 de ani -o istorie într-un concert... și în arhiva TVR (cu Gabi Constantin, Vali Ionescu, Călin Goia, Oliver Sterian, Adrian Cristescu, Petre Magdin, Cristi Marinescu, Doru Istudor MS). Producător Doru Ionescu
 • 23:00
  OPT ŞI JUMĂTATE
  Film * (8 1/2-OTTO E MEZZO-Italia, 1963) Regia: Federico Fellini Cu: Marcello Mastroianni, Anouk Aimee, Claudia Cardinale, Rossella Falk *2 premii Oscar: pentru cel mai bun film străin şi pentru costume *3 nominalizări la premiile Oscar-pentru regie, scenariu şi decoruri Dramă, film autobiografic. Guido Anselmi, un faimos regizor italian (personaj conceput ca un alter-ego al lui Fellini însuşi), suferă de un blocaj artistic în plin turnaj al ultimului său film. Încercând să-şi recapete liniştea şi concentrarea, el se retrage într-o staţiune balneară, dar nu reuşeşte să scape multă vreme de anturaj; producătorul şi scenaristul filmului, dar şi soţia şi amanta lui i se alătură în scurt timp. Anselmi se refugiază atunci în propriile amintiri şi fantezii, iar evenimentele din lumea concretă se împletesc atât de firesc cu imaginile universului oniric, încât graniţa dintre vis şi realitate începe, treptat, să se şteargă. Redactor: Cristina Craciun
 • 01:15
  În prelungiri
  *Studioul teritorial Timişoara *Producător Florin Mihoc
 • 02:10
  Cantec si poveste
  *Studioul teritorial Iaşi
 • 03:05
  In familie
  *Studioul teritorial Craiova
 • 04:30
  Satul meu
  * Studioul teritorial Iasi
 • 05:25
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi Producător Dan Trofin
 • 05:30
  Timişoara, capitală culturală europeană
  *St. teritorial Timişoara
 • 05:55
  MUSIC
  EVOLUTION
 • 06:30
  Poesis
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Satul meu
  (redifuzare)* Studioul teritorial Cluj * Viata la tara in satul Breb, jud. Maramures. Prezinta: Radu Anghel Producător: Radu Puscas
 • 07:55
  Mic dejun cu un campion
  Producător Ileana Ploscaru Panait
 • 08:45
  LUMINA DIN LUMINA
  *Celebrari greco-catolice Transmisiune directa Blaj
 • 09:55
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi Producător Daniel Trofin
 • 10:00
  Liturghia de Duminică
  Preluare TrinitasTV Transmisiune directă
 • 11:30
  Cu tigaia în spate
  (redifuzare)*Studioul teritorial Cluj * Aniversare laMarisel: povestea gratarelor si a ciorbei de perisoare de la Marisel. Producători: Radu Puşcaş, Dan Păvăloiu
 • 12:00
  Europa 360
  (redifuzare)*Studioul teritorial Timişoara Producător Dan Raţiu
 • 12:30
  Istoria necunoscută
  (redifuzare) * Studioul teritorial Tg.Mureş * Producător Miron Costin
 • 13:00
  A doua emigrare
  * Emisiunea prezintă poveştile de viaţă ale unor români care după ani munciţi în străinătate s-au întors în ţară. In România trebuie să treacă printr-un alt proces de reintegrare, practic trăiesc o a doua emigrare. Jurnalişti Iulia Popescu, Monica Nicolescu Producător Monica Nicolescu
 • 13:30
  Descriptio Moldaviae
  (redifuzare)*Studioul teritorial Iaşi * ORHEIUL VECHI , ţinutul sihaştrilor Orheiul Vechi este cel mai important obiectiv turistic din Republica Moldova, fiind propus pentru lista patrimoniului mondial in 2016. Vazut de departe, apare ca un impresionant canion. Raul Reut, o panglica verde albastrui, asezata la picoarele unui deal aprupt silung ca spinarea unui animal urias. In stanca acestui deal, au fost sapate, de-a lungul secolelor de crestinism, peste 100 de chilii si mai multe biserici rupestre. Orheiul Vechi este si un important sit arheologic, dar si un muzeu in aer liber pentru ca in satele din zona s-a pastrat arhitectura veche, legata de viata in preajma carierelor de calcar Producător Raluca Aftene
 • 14:00
  Campionatele Europene de Gimnastica Ritmica
  Comentator Monica Bucur Producător Valentina Stelescu Transmisiune directa
 • 15:30
  Poesis
  *POESIS-un regal de poezie din arhiva de aur a Televiziunii Române. Capodopere ale clasicilor liricii româneşti şi universale în interpretări de referinţă. Producător Ileana Ploscaru Panait
 • 15:40
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi Producător Daniel Trofin
 • 15:45
  Campionatele Europene de Gimnastica Ritmica
  Comentator Monica Bucur Producător Valentina Stelescu Transmisiune directa
 • 17:15
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi Producător Daniel Trofin
 • 17:20
  Poesis
  *POESIS-un regal de poezie din arhiva de aur a Televiziunii Române. Capodopere ale clasicilor liricii româneşti şi universale în interpretări de referinţă. Producător Ileana Ploscaru Panait
 • 17:30
  Drumuri aproape
  *Studioul teritorial Timişoara (R din 27 nov)
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  *Studioul Chişinău (simultan TVR Moldova) Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 19:00
  Tezaur folcloric
  (TVR1) Producator Gheorghita Nicolae
 • 19:55
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi Producător Daniel Trofin
 • 20:00
  Teatrul National de Televiziune
  TVR și Teatrul Coquette prezintă * MAGNOLII ȘI CIANURĂ după Olga Delia Mateescu-piesă câștigătoare a concursului de dramaturgie polițistă, „Mistere, enigme, fiori de groaza”-2015 regia Ingrid Bonta / regia TV Vitalie Lupașcu cu: Irina Ungureanu Aelxandra Gabriela Niță Orodel Olaru Alexandru Mandu Lumea oamenilor „sus-puși” este una intesată de intrigi și urzeli. Dacă mai este în joc și o avere frumușică, miza e mai mult decât atragătoare. Un lanț de victime influente și mai multe variante de criminal apar în aceasă poveste polițistă. TVR și Teatrul Coquette vă propune o mică incursiune în lumea misterelor. Cineva raportează găsirea unui cadavru, care dispare brusc până la venirea poliției. O fi fost o simplă farsă? O fi unul dintre cazurile care rămân nerezolvate? Un indiciu: un eveniment trecut este dezgropat. Se deschide dulapul din care mai cade câte un schelet. MAGNOLII ȘI CIANURĂ este un spectacol labirint, cu ițe și ațe încurcate. Cine sunt suspecții? Cine este criminalul? Care sunt indiciile? Urmărim pe TVR și descoperim. Redactor George Mladen Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR Producător coordonator Demeter András István * AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 21:10
  Din zestrea Ardealului
  * Studioul teritorial Tg.Mureş * In memoriam Felician Farcasiu Producător Vasile Braic
 • 22:00
  Interviurile Festivalului George Enescu
  (redifuzare) *Dirijor Manfred Honeck Producător Claudia Spătărescu
 • 22:50
  Poesis
  *POESIS-un regal de poezie din arhiva de aur a Televiziunii Române. Capodopere ale clasicilor liricii româneşti şi universale în interpretări de referinţă. Producător Ileana Ploscaru Panait
 • 23:00
  Festivalul International George Enescu 2019
  *Recital Alexander Kniazev (cello); Plamena Mangova (pian) Producator Valentina Baintan
 • 00:55
  Poesis
  *POESIS-un regal de poezie din arhiva de aur a Televiziunii Române. Capodopere ale clasicilor liricii româneşti şi universale în interpretări de referinţă. Producător Ileana Ploscaru Panait
 • 01:00
  Garantat 100%
  (R din 24 nov.)
 • 01:50
  Poesis
  *POESIS-un regal de poezie din arhiva de aur a Televiziunii Române. Capodopere ale clasicilor liricii româneşti şi universale în interpretări de referinţă. Producător Ileana Ploscaru Panait
 • 02:00
  Tezaur folcloric
  (TVR1)
 • 02:55
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi Producător Daniel Trofin
 • 03:00
  Bukovina-Tara oamenilor fagi, tara Unirii adevarate
  (R din 28 nov.)
 • 04:25
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi Producător Daniel Trofin
 • 04:30
  Remix
  (R din 28 nov.)
 • 05:30
  Drumuri aproape
  * Studioul teritorial Timisoara (R din 27 nov.)